Στήριξη στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασαν Έλληνες πολιτικοί στην Πρόεδρο Βουλής

Σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας και αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου, είχε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Οι Έλληνες πολιτικοί έφτασαν στην Κύπρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τις μαύρες επετείους του 1974.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κα. Δημητρίου υποδέχθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας Στέφανο Κασσελάκη, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον Β' Αντιπρόεδρο Γεώργιο Γεωργαντά.

Κατά τις συναντήσεις, επιβεβαιώθηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί και η άριστη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, τα εθνικά ζητήματα, το μεταναστευτικό και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και στη Γάζα.

 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, με την κα. Δημητρίου να τονίζει την ανάγκη για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για την αντιμετώπιση των εντεινόμενων τουρκικών ενεργειών και προκλήσεων, ιδιαίτερα στη περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, όπως και στη νεκρά ζώνη

Ο κ. Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη και Ρένα Δούρου, επαναβεβαίωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς Κύπρο. Κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, με την Πρόεδρο της Βουλής και τον Προέδρο του Σύριζα - ΠΣ να συμφωνούν για την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά σ’ αυτή την τραγική αυτή πτυχή του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Δημήτρη Μάντζο και Δημήτρη Μπιάγκη, επαναβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του κόμματός του δράττονται κάθε ευκαιρίας, ιδιαίτερα στο διεθνές επίπεδο, να επαναλαμβάνουν την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, όπως και να ενημερώνουν για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. «Ο στόχος μας είναι κοινός», τόνισε ο Προέδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «και δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

Ο κ. Γεωργαντάς, μεταφέροντας μήνυμα συμπαράστασης από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, υπογράμμισε τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο.

Τόνισε εξάλλου ότι η παρουσία των Ελλήνων βουλευτών στη Κύπρο δεικνύει τη σθεναρή στήριξη όλων των Ελλήνων στον αγώνα της Κύπρου για την επανένωση του κράτους που να είναι απαλλαγμένο από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα αλλά και από τα κατοχικά στρατεύματα.

Αναφερόμενος, επίσης, στο θέμα των αγνοουμένων το οποίο χαρακτήρισε ως "ανοιχτή πληγή" πρότεινε την ανάληψη συντονισμένων, σχετικών, ενεργειών και ανανεωμένων πρωτοβουλιών μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της στην Κύπρο με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του 1974 και την τεράστια συμβολή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στη διαφώτιση για την κατάσταση στο Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές της ευχαριστίες για την αδιάληπτη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, σε όλα της διεθνή και περιφερειακά φόρα, στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση της χώρας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές - μέλη της αντιπροσωπείας Σταύρος Καλαφάτης, Χρήστος Μπουκώρος, Ιωάννης Λοβέρδος, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Την υιοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων στις δημόσιες προσφορές ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου
Διαβουλεύσεις για την εκλογή «προέδρου της βουλής» στα κατεχόμενα
Σκληρή απάντηση Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ-«Η κοινωνία το συνδέει με το Μαρί και την οικονομική κατάρρευση»
Νέα στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα-Οι έντεκα δράσεις με προϋπολογισμό €109,3 εκ. για 2024-2028
Με μια βαλίτσα στο χέρι ο Πρόεδρος- Σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες θα βρεθεί την επόμενη βδομάδ
Στην Κύπρο στραμμένα τα μεσογειακά βλέμματα-Συνέρχονται οι MED9 στην παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Επίθεση ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο για την ακρίβεια-«Θα μείνει για πάντα κυβερνητικός εκπρόσωπος του Αναστασιάδη»
Θα εγκαινιάσουν τη μονάδα αιμοκάθαρσης ΓΝΠ την Παρασκευή Φον ντερ Λάιεν και Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Πρώτη συνάντηση Γ. Εισαγγελέα και Γ. Ελεγκτή-«Ακόμη και αν υπάρξουν διαφωνίες, συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε συναντήσεις»