Ο Οζέλ επανέλαβε στα κατεχόμενα τον ισχυρισμό περί «ειρηνευτικής επιχείρησης»

Είναι ξεκάθαρο ότι ήταν μια «ειρηνευτική επιχείρηση», ισχυρίστηκε για την τουρκική εισβολή ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) Οζγκούρ Οζέλ σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας, επίσης, ότι η κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας θα ήταν επικίνδυνη, ενώ ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος λύσης του Κυπριακού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επισκέπτονται τα κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο της εισβολής, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). 

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, ο Πρόεδρος του ΡΛΚ, Οζγκούρ Οζέλ, και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Ο κ. Οζέλ υποστήριξε ότι «πριν από 50 χρόνια η Κύπρος πέρασε πολύ δύσκολες μέρες και ότι υπήρχε ανάγκη για ειρήνη για να σταματήσει η καταπίεση».

Είπε για την τουρκική εισβολή ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ήταν μια ειρηνευτική επιχείρηση, καθώς η επιχείρηση σταμάτησε στα προκαθορισμένα σύνορα, και έτσι το σύνολο του νησιού δεν προσαρτήθηκε, δεν ενσωματώθηκε στα εδάφη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επιχείρησης δόθηκε αρκετός χρόνος στη διπλωματία. Τα σημερινά σύνορα διατηρούνται εδώ και 50 χρόνια, αφού επιτεύχθηκαν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί στόχοι της δεύτερης επιχείρησης».

Υποστήριξε περαιτέρω ότι «οι Τουρκοκύπριοι ήταν πάντα η πλευρά που επιθυμούσε λύση, που ήταν υπέρ των διαπραγματεύσεων, που ήταν πάντα παρούσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ισχυριζόμενος ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς προκαλούσε ανέκαθεν απογοήτευση» και ότι η αποδοχή της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το "όχι" στο Σχέδιο Ανάν «δημιούργησε το σημερινό αδιέξοδο».

Ερωτηθείς για το μοντέλο λύσης του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Οζέλ είπε ότι «θεωρούμε ότι μια κατάσταση που θα οδηγούσε σε απώλεια δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους ή μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία δεν θα είναι εγγυήτρια ως εξαιρετικά επικίνδυνη».

Συνεχίζοντας είπε ότι «γίνονται πολλές δηλώσεις. Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για λύση δύο κοινοτήτων, δύο κρατών. Αλλά από την άλλη πλευρά, γίνεται επίσης λόγος για τη συνέχιση των εγγυήσεων. Και γίνεται λόγος ότι όλα τα δικαιώματα στο νησί ανήκουν σε όλους. Πάρα πολλές έννοιες είναι πολύ μπερδεμένες μεταξύ τους.»

Ο κ. Οζέλ αναφέρθηκε και σε συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι. «Υπάρχει πρόβλημα στο εμπόριο. Υπάρχει πρόβλημα στο κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα. Υπάρχει πρόβλημα στα ταξίδια. Υπάρχει πρόβλημα στη συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες. Ακόμη και στον τουρισμό, που στο παρελθόν πήγαινε καλύτερα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια», είπε.

Κατά της «μαύρης λίστας» για Τ/κ

Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για Τ/κ που δεν γίνονται δεκτοί στην Τουρκία και μπήκαν σε «μαύρη λίστα», τασσόμενος υπέρ του τερματισμού αυτής της πρακτικής από πλευράς Τουρκίας. «Κάποια άτομα δεν γίνονται δεκτά στην Τουρκία μόνο λόγω παλαιότερων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κάποιων δηλώσεων, απόψεων. Αυτή η πρακτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό. Χωρίς καμία νομική βάση, κάποια άτομα, μερικές φορές ακόμη και με μικρά παιδιά μαζί τους, δεν γίνονται δεκτά στην Τουρκία όταν προσγειώνονται στην Τουρκία, μόνο λόγω παλαιότερων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κάποιων δηλώσεων απόψεων», είπε.

 «Φημολογείται ότι υπάρχει μια μαύρη λίστα με εκατοντάδες (ονόματα)», είπε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το θέμα αύριο με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Αυτή η πρακτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό. Επειδή ίσως 18 άτομα έχουν υποστεί αυτή την πρακτική, αλλά χιλιάδες άτομα ανησυχούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία αναρωτώμενοι "άραγε θα αντιμετωπίσω κι εγώ αυτή την κατάσταση αν πάω;". Και πάλι, χιλιάδες άτομα διστάζουν να εκφράσουν τις ελεύθερες απόψεις τους, αναρωτώμενοι "άραγε θα τιμωρηθώ κι εγώ με αυτή την αόρατη ποινή, θα μπω στη μαύρη λίστα;"»

Το ψήφισμα της τουρκικής βουλής

Απαντώντας σε ερώτηση για το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση χθες για την 50ή επέτειο της εισβολής, ο κ. Οζέλ είπε ότι «εμείς, ως ΡΛΚ, δεν θα πούμε ναι σε τίποτα στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πει ναι» και πρόσθεσε ότι «στην 50ή επέτειο, μπροστά στα μάτια του κόσμου, στο ζήτημα της Κύπρου, δεν είναι σωστή προσέγγιση να διαχωρίζεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση».

Τέλος ο κ. Οζέλ κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να συναντηθεί με όλα τα τ/κ κόμματα. 

Μόνη λύση η ΔΔΟ, είπε ο Ερχιουρμάν

Από πλευράς του ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι «η 20η Ιουλίου ακολουθεί την 15η Ιουλίου. Και έλαβε χώρα μετά από ένα φασιστικό πραξικόπημα, σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού ήταν στο αποκορύφωμά τους και υπήρχε κίνδυνος φυσικής εξόντωσης», προσθέτοντας ότι «ο αγώνας ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού συνεχίζεται».

Είπε ότι τα προβλήματα δεν έχουν εξαλειφθεί, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα πληθυσμού και έλλειψη πολιτικής πληθυσμού στα κατεχόμενα. Επίσης, «το καθεστώς ιδιοκτησίας έχει κλονιστεί σοβαρά λόγω των προσπαθειών της ελληνοκυπριακής ηγεσίας να καταστήσει το δίκαιο και την ιδιοκτησία εργαλεία της πολιτικής».

Όπως είπε, το ΡΤΚ έχει πάντα σαφή θέση στον αγώνα ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού και είναι ένα κόμμα που ηγείται αυτού του αγώνα. Επίσης, έχει πολύ ξεκάθαρη στάση σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, θεωρώντας ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος λύσης του προβλήματος είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. 

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Έρχιουρμαν αναφέρθηκε στην «πολιτική ισότητα», προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να ξαναπεράσουμε χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». 

Τέλος, ο Τ/κ πολιτικός αναφέρθηκε στη σημασία του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με την Τουρκία σε ορθή βάση. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί