Η Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε το πρόβλημα των Windows-Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια της Κύπρου

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία του τεχνικού προβλήματος, που επηρέασε σήμερα επιχειρήσεις παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιες εφαρμογές και υπηρεσίες του Office 365.

Από το συγκεκριμένο πρόβλημα που προκάλεσε μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού δημιουργήθηκε χάος στα συστήματα υπολογιστών παγκοσμίως, καθηλώνοντας πτήσεις, αναγκάζοντας ορισμένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να διακόψουν τον αέρα και πλήττοντας υπηρεσίες από τον τραπεζικό τομέα έως την υγειονομική περίθαλψη.

Όπως αναφέρει το Reuters, μια ενημέρωση σε ένα προϊόν που προσφέρεται από την παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, φαίνεται να ήταν το έναυσμα, επηρεάζοντας τους πελάτες που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft. Η Microsoft δήλωσε αργότερα την Παρασκευή ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί.

Ο CEO της Crowdstrike ζητά συγγνώμη για την τεχνική βλάβη

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία έχει επηρεάσει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της εταιρείας, καθώς αυτοί εργάζονται για να επαναφέρουν τις διαδικτυκακές τους λειτουργίες.

Η βλάβη σε κάποιες υπηρεσίες της Microsoft παρέλυσε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν πτήσεις, ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια, προβλήματα αντιμετώπισαν μεταξύ άλλων η αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC, το βρετανικό δίκτυο Sky News, το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει σε πελάτες, ταξιδιώτες και σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Today» του NBC News, περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Πολλοί από τους πελάτες επανεκκινούν το σύστημα και αυτό επανέρχεται και θα είναι λειτουργικό», τόνισε ο Κουρτζ. «Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα που δεν θα επανέλθουν αυτόματα», πρόσθεσε, αλλά η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της».

Με ενημέρωση στις 14:30 ώρα Κύπρου ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιους πελάτες. Το πρόβλημα που ευθύνεται για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία επηρεάζει σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο «έχει ταυτοποιηθεί» και «είναι σε διαδικασία επίλυσης», ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κουρτζ.

Η διακοπή προκάλεσε χάος σε αερομεταφορές από τη Μαδρίτη μέχρι το Νέο Δελχί, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πόσες πτήσεις είχαν επηρεαστεί στην ήπειρο.

Από τις 110.000 προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις σήμερα, οι 1.390 έχουν ακυρωθεί παγκοσμίως και περισσότερες αναμενόταν να ακυρωθούν, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας ανάλυσης αερομεταφορών Cirium.

Ακόμη και οι αεροπορικές εταιρείες που δεν επηρεάστηκαν άμεσα δήλωσαν ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις λόγω της παγκόσμιας φύσης της διακοπής.

Επανέρχονται τα συστήματα της Cyta

Τη σταδιακή επαναφορά των συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών, που είχαν επηρεαστεί από πρόβλημα στις εφαρμογές και υπηρεσίες λογισμικού της Crowdstrike ανακοίνωσε η Cytα με ανάρτησή της στο «Χ».

«Τα συστήματα εξυπηρέτησης των πελατών μας από τα διάφορα σημεία επαφής τους με τον Οργανισμό, επανέρχονται σταδιακά σε πλήρη λειτουργία», αναφέρει.

Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια στην Κύπρο

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τα αεροδρόμια της Κύπρου δεν επηρεάζονται από τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζουν αρκετές αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίων, λόγω ενός λογισμικού που συνδέεται με την Μicrosoft.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποιες καθυστερήσεις στην άφιξη αεροσκαφών, όχι λόγω προβλημάτων στα αεροδρόμια της Κύπρου, αλλά λόγω αλλαγών που γίνονται στο πτητικό πρόγραμμα αεροπορικών εταιρειών σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από τα τεχνικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθηλώθηκαν αεροπλάνα, «έπεσαν» ΜΜΕ-Παγκόσμιος συναγερμός λόγω προβλημάτων των Windows

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση της η αεροπορική εταιρεία AEGEAN αναφέρει ότι «όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία».

Ωστόσο, προσθέτει «λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας προς αεροδρόμια των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί. Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Από την πλευρά της η αεροπορική εταιρεία Ryanair αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε διαταραχές σε όλο το δίκτυο, λόγω παγκόσμιας διακοπής ενός συστήματος πληροφορικής «η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχό μας. Συνιστούμε σε όλους τους επιβάτες να φτάνουν στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής τους».

Ανακοίνωση με την οποία ζητείται από τους επιβάτες να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την πτήση τους, εξέδωσε και η αεροπορική εταιρία Wizz Air, σημειώνοντας πως «αναμένονται πιθανές διακοπές λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας παγκόσμιων πληροφοριακών συστημάτων τρίτων».

Προσθέτει ακόμα ότι «όπως όλες οι αεροπορικές εταιρείες σήμερα, η Wizz Air αντιμετωπίζει ακραίες τεχνικές προκλήσεις λόγω της διακοπής λειτουργίας παγκόσμιων πληροφοριακών συστημάτων τρίτων. Οι πελάτες της Wizz Air ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διακοπές σε όλο το δίκτυο με τις υπηρεσίες ιστοτόπου και κινητής εφαρμογής να είναι προσωρινά μη διαθέσιμες».

Δεν επηρεάστηκε η Ελλάδα

Δεν έχει επηρεαστεί στην Ελλάδα κανένα σύστημα τόσο στις τράπεζες όσο και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το τεχνικό πρόβλημα που συνδέεται με συστήματα της Microsoft και έχει επηρεάσει διεθνή αεροδρόμια καθώς και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Και τούτο παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν άλλα μεγάλα αεροδρόμια διεθνώς, στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, μόνον ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα τα οποία όμως υπερβαίνουν με καταφυγή σε παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων, πέραν του συνήθους.

Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία Aegean εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί. Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία των συστημάτων στη Γερμανία

Χάος προκάλεσε το πρωί κυρίως στο αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (BER) η εκτεταμένη τεχνική βλάβη που σημειώθηκε στα συστήματα πληροφορικής. Σε ολόκληρη τη χώρα διαπιστώθηκαν προβλήματα στην λειτουργία τραπεζών, εμπορικών καταστημάτων, ακόμη και νοσοκομείων. Η κατάσταση σταδιακά εξομαλύνεται, οι αρχές ωστόσο προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα περιορισμένης έκτασης και τις επόμενες ώρες.

Στο αεροδρόμιο BER ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μεταξύ 08:00 και 10:00, σε μια ημέρα μάλιστα αυξημένης κίνησης, καθώς χθες άρχισαν οι σχολικές διακοπές για το κρατίδιο του Βερολίνου. Οι εταιρίες Eurowings, Ryanair, Vueling και Turkish Airlines αντιμετώπισαν προβλήματα στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, ενώ μικρότερης διάρκειας ήταν οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Βάδης - Βυρτεμβέργης, όπου η διαδικασία check-in έπρεπε να γίνει «με το χέρι».

Η αεροπορική εταιρία Lufthansa έκανε λόγο για «ελαφρύ πλήγμα» στις λειτουργίες της και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων ή και ακυρώσεων κάποιων πτήσεών της. «Δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις λόγω των προβλημάτων στα συστήματα πληροφορικής», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ακυρωθεί πτήσεις της θυγατρικής του, Tuifly και τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την κατάρρευση του συστήματος.

Από την κατάρρευση των πληροφορικών συστημάτων επλήγησαν ακόμη κάποια τοπικά σιδηροδρομικά δρομολόγια, αλλά οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα και τα πληροφορικά συστήματα της εταιρίας λειτουργούν κανονικά. Αντιθέτως, σε κάποια νοσοκομεία ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ενδεικτικά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν ακύρωσε όλα τα χειρουργεία στο Κίελο και στο Λούμπεκ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επηρεάζεται ούτε η φροντίδα των ασθενών ούτε η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την πλευρά της έκανε λόγο για σοβαρότατη τεχνική βλάβη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Προβλήματα σε όλο τον κόσμο

Ο διευθύνων σύμβουλος της CrowdStrike, George Kurtz, δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η εταιρεία «εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα ελάττωμα που βρέθηκε σε μια ενιαία ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για Windows hosts» και ότι αναπτύσσεται μια διόρθωση. «Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση», δήλωσε ο Kurtz στην ανάρτηση.

Νωρίς την Παρασκευή, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ - η American Airlines, η Delta Airlines και η United Airlines καθήλωσαν πτήσεις, ενώ άλλοι αερομεταφορείς και αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανέφεραν καθυστερήσεις και διαταραχές.

Τράπεζες και εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από την Αυστραλία έως την Ινδία και τη Γερμανία προειδοποίησαν τους πελάτες τους για διαταραχές και οι έμποροι σε όλες τις αγορές μίλησαν για προβλήματα στην εκτέλεση συναλλαγών.

0

1

Στη Βρετανία, τα συστήματα κρατήσεων που χρησιμοποιούν οι γιατροί ήταν εκτός λειτουργίας, ανέφεραν πολλαπλές αναφορές που αναρτήθηκαν στο Χ από ιατρικούς αξιωματούχους, ενώ το Sky News, ένας από τους σημαντικότερους ειδησεογραφικούς σταθμούς της χώρας, ήταν εκτός αέρα, ζητώντας συγγνώμη που δεν μπορούσε να μεταδώσει ζωντανά, και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δήλωσε στο Χ ότι έπρεπε να αναβάλει μια προγραμματισμένη διάθεση εισιτηρίων.

Η μονάδα cloud Azure της Microsoft δήλωσε ότι είχε επίγνωση του προβλήματος που επηρέασε τις εικονικές μηχανές που έτρεχαν Windows OS και τον πράκτορα CrowdStrike Falcon να κολλάει σε μια «κατάσταση επανεκκίνησης», εν μέσω μιας συνεχιζόμενης παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας.

2

cats

«Γνωρίζουμε ένα ζήτημα που επηρεάζει συσκευές Windows λόγω μιας ενημέρωσης από πλατφόρμα λογισμικού τρίτου μέρους. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει σύντομα λύση», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Πάνω από τις μισές εταιρείες του Fortune 500 χρησιμοποίησαν το λογισμικό CrowdStrike, ανέφερε η αμερικανική εταιρεία σε ένα διαφημιστικό βίντεο φέτος.

«Πρόκειται για μια πολύ, πολύ δυσάρεστη απεικόνιση της ευπάθειας της βασικής υποδομής του Διαδικτύου στον κόσμο», δήλωσε ο Ciaran Martin, καθηγητής στη Σχολή Κυβερνήσεων Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι διακοπές έκαναν θραύση σε μεγάλο εύρος.

Αεροδρόμια στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία δήλωσαν ότι η διακοπή σήμαινε ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έπρεπε να κάνουν χειροκίνητο έλεγχο στους επιβάτες.

f3c8b5569464a1507ef89e533ffdcc76_XL

4

Το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης, δήλωσε ότι επηρεάστηκε, ενώ η αεροπορική εταιρεία Iberia δήλωσε ότι λειτουργούσε χειροκίνητα στα αεροδρόμια μέχρι να επανενεργοποιηθούν τα ηλεκτρονικά γκισέ και οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι. Είπε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά όχι ακυρώσεις πτήσεων.

Η Air France-KLM δήλωσε ότι οι δραστηριότητές της διαταράχθηκαν. Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο ολλανδικό πρακτορείο τύπου ANP ότι είχε επηρεαστεί. Ένας εκπρόσωπος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια.

Ενώ υπήρχαν αναφορές για εταιρείες που αποκαθιστούσαν σταδιακά τις υπηρεσίες τους, οι αναλυτές στάθμισαν το ενδεχόμενο αυτού που ένας αποκάλεσε τη μεγαλύτερη διακοπή που έχει συμβεί ποτέ στον κλάδο και την ευρύτερη οικονομία.

«Όλα τα εργαλεία ασφάλειας πληροφορικής έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν στο χειρότερο σενάριο παραβίασης δεδομένων, οπότε το να είσαι η βασική αιτία μιας παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας πληροφορικής είναι μια ανεπανόρθωτη καταστροφή», δήλωσε ο Ajay Unni, διευθύνων σύμβουλος της StickmanCyber, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Αυστραλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας