Καθηλώθηκαν αεροπλάνα, «έπεσαν» ΜΜΕ-Παγκόσμιος συναγερμός λόγω προβλημάτων των Windows

Μεγάλες τράπεζες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μεγάλα προβλήματα στα ψηφιακά τους συστήματα.

Κι αυτό λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποια συστήματα της Μicrosoft και κάποιων προβλημάτων της Crowdstrike.

Όπως αναφέρει το Skynews, «πιστεύεται ότι η κατάρρευση σχετίζεται με ένα πρόβλημα στην εταιρεία λογισμικού Microsoft και στην παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike - αν και είναι άγνωστο αν είναι το ίδιο πρόβλημα που επηρεάζει τα αεροδρόμια και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιο black out σε τράπεζες, αεροπορικές και ΜΜΕ λόγω προβλήματος στα Windows

Η Microsoft δήλωσε ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις «παρατεταμένες επιπτώσεις» των εφαρμογών και υπηρεσιών 365 που βρίσκονται σε «υποβαθμισμένη κατάσταση», ενώ η Crowdstrike ανέφερε σε αυτοματοποιημένο μήνυμα ότι είναι ενήμερη για αναφορές καταρρεύσεων.

Χωρίς τίποτα να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, πάντως, πηγή της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστέι δεν αντιμετωπίζεται ως επίθεση χάκερς, ως κάποιο ζήτημα δηλαδή ασφάλειας που σχετίζεται με τον κυβερνοχώρο.

Aεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεγάλα ΜΜΕ όπως το βρετανικό Sky News, σιδηροδρομικές και άλλες μικρότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στα συστήματά τους.

Δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην Κύπρο

Τα τεχνικά προβλήματα σε σχέση με ένα λογισμικό που συνδέεται με την Μicrosoft δεν φαίνεται να επηρεάζουν σοβαρά την Κύπρο, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ πηγές του Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, τονίζοντας ότι τεχνοκράτες του Υφυπουργείου παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Ήδη προβλήματα που σχετίζονται με ένα εργαλείο της Microsoft έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε αεροδρόμια, τράπεζες και άλλες βασικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο.

«Σαν κεντρικό κράτος και δεν έχουμε επηρεαστεί, έχουμε εξετάσει το θέμα σε κρίσιμες υποδομές όπως αεροδρόμια και τράπεζες και δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Υφυπουργείου, προσθέτοντας πως μόνο η Cyta έχει επηρεαστεί αλλά μόνο στο κομμάτι που αφορά στην υποστήριξη πελατών.

«Είμαστε σε συνεννόηση και παρακολουθούμε την εξέλιξη και δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό θέμα για την Κύπρο», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Εξάλλου, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», η Cyta σημειώνει ότι το παγκόσμιο τεχνικό θέμα που επηρεάζει διασυνδεδεμένα συστήματα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο «δεν μας επιτρέπει να σας εξυπηρετήσουμε από τα Κέντρα Τηλεξυπηρέτησης, Ψηφιακά Κανάλια και τα Καταστήματά μας, στο παρόν στάδιο».

«Δεν επηρεάζεται η παροχή των προϊόντων και υπηρεσιών μας», προσθέτει η εταιρεία, σημειώνοντας ότι το ζήτημα τυγχάνει χειρισμού σε συνεργασία με την προμηθεύτρια εταιρεία» και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, το πρόβλημα παγκοσμίως φαίνεται ότι προέκυψε από ένα λογισμικό κυβερνοασφάλειας του παροχέα CrowdStrike και μια αναβάθμισή του, οποία προκάλεσε προβλήματα στο λογισμικό Windows της Microsoft (σε όσους του έχουν εγκατεστημένο), που με τη σειρά του δημιούργησε αυτές τις τεχνικές βλάβες.

Προβλήματα και στη Cyta

Προβλήματα και στη Cyta προκάλεσε η παγκόσμια βλάβη στα συστήματα της Microsoft, με την Αρχή να τονίζει πως το ζήτημα τυγχάνει χειρισμού σε συνεργασία με την προμηθεύτρια χώρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο «Χ», «παγκόσμια, έχει παρουσιαστεί τεχνικό θέμα που επηρεάζει διασυνδεδεμένα συστήματα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο».

Αυτό, προσθέτει, «δεν μας επιτρέπει να σας εξυπηρετήσουμε από τα Κέντρα Τηλεξυπηρέτησης, Ψηφιακά Κανάλια και τα Καταστήματά μας, στο παρόν στάδιο», υπογραμμίζοντας, την ίδια ώρα, ότι «δεν επηρεάζεται η παροχή των προϊόντων και υπηρεσιών μας».

«Το ζήτημα τυγχάνει χειρισμού σε συνεργασία με την προμηθεύτρια εταιρεία. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά», καταλήγει η Cyta.

Η κατάσταση στα αεροδρόμια παγκοσμίως

Περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί σήμερα σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Αυτό λόγω του προβλήματος στα ψηφιακά συστήματα εταιρειών που έχουν προκύψει από κάποιο πρόβλημα-βλάβη στα συστήματα της Microsoft και κάποιας άλλης εταιρείας, της Crowdstrike.

Ο αριθμός αυτός των πτήσεων - επί του παρόντος 1.078 - θα αυξηθεί όσο αυξάνονται οι επιπτώσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν κυρίως καθυστερήσεις. Χίθροου και Γκάτγουικ προειδοποιούν του επιβάτες για καθυστερήσεις, το Λούτον ανέφερε ότι για κάποιες αεροπορικές εταιρείες οι λειτουργίες γίνονται με χειροκίνητα συστήματα, το ίδιο και το Στάνστεντ. Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ υποστήριξε ότι κάποιες διαδικασίες επειδή γίνονται χειροκίνητα, διαρκούν περισσότερο.

Τα ισπανικά αεροδρόμια αναφέρουν τεχνικές βλάβες και καθυστερήσεις, στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καταγράφεται ένα μίνι χάος, αεροδρόμια της Αυστραλίας φαίνεται επίσης να επηρεάζονται, το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου δημοσίευσε ένα μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο check-in "λόγω τεχνικής βλάβης", το αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, λέει ότι η βλάβη έχει αντίκτυπο στις πτήσεις "προς και από" Schipol και ότι τώρα αναλύει αυτόν τον αντίκτυπο, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Καθηλώνονται τα αεροπλάνα των United, Delta και American Airlines

Η United, η Delta και η American Airlines -οι οποίες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες- εξέδωσαν «παγκόσμια στάση εδάφους» για όλες τις πτήσεις τους.

Οι πτήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα θα συνεχιστούν, αλλά καμία άλλη πτήση δεν θα απογειωθεί προς το παρόν.

Η FAA κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώσουν τους πιλότους που βρίσκονται στον αέρα ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα επικοινωνίας. Καμία πτήση της American, της United ή της Delta δεν θα απογειωθεί.

Προβλήματα και στη Ryanair

H Ryanair αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «πιθανές διαταραχές σε όλο το δίκτυο» - οι οποίες, όπως λέει, οφείλονται σε διακοπή λειτουργίας από τρίτο μέρος.

Η αεροπορική εταιρεία συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν σήμερα να ελέγχουν την εφαρμογή της Ryanair για ενημερώσεις σχετικά με την πτήση τους.

H ανακοίνωση της Microsoft

Η Microsoft, τα συστήματα της οποίας φαίνεται ότι είναι αυτά που έχουν υποστεί το πρόβλημα με συνέπεια την κατάρρευση των συστημάτων τραπεζών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών εταιρειών κ.λπ. παγκοσμίως, δηλώνει ότι λαμβάνει «μέτρα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Αναφέρει, ακόμη, ότι η διακοπή λειτουργίας της ξεκίνησε περίπου στις 18:00 ET.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», ανέφερε νωρίτερα η Microsoft σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα.

"Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης", αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σε μήνυμά της με τίτλο «Υποβάθμιση υπηρεσίας», η Microsoft σημειώνει ότι οι χρήστες «ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

ipologistes-me-provlima.jpg

mple-othones-problima.jpg

Προβλήματα σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες εταιρείες

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου δημοσίευσε στο Χ την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδος λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Στην Ισπανία, έχει αναφερθεί «συμβάν» σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

«Εργαζόμαστε για να το λύσουμε το συντομότερο δυνατόν. Εν τω μεταξύ, οι λειτουργίες συνεχίζονται με χειροκίνητα συστήματα», αναφέρει ο ισπανικός αερολιμενάρχης.

Έπεσε το βρετανικό Sky News

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

«Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου, Ντέβιντ Ρόουντζ, στην πλατφόρμα Χ.

Επανήλθε τελικά μετά από ώρες.

Προβλήματα και στο Associated Press

To Associated Press ενημέρωσε νωρίτερα πως αντιμετωπίζει διακοπές στις υπηρεσίες του και γι' αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την προβολή του διαθέσιμου περιεχομένου.

«Διερευνούμε την πηγή και θα σας ενημερώσουμε, όταν επιλυθεί το πρόβλημα ή αν χρειαστεί να κάνετε κάποια ενέργεια από μέρους σας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, ενώ λίγο αργότερα ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες του επανήλθαν.

ap-provlimata.jpg

Προβλήματα και στη λειτουργία ενημέρωσης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου συγκαταλέγεται μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει προβλήματα κάποιο κανάλι του που μεταδίδει ειδήσεις και χρηματιστηριακά νέα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του χρηματιστηρίου νωρίς σήμερα το πρωί αναφέρεται ότι διερευνάται τεχνικό ζήτημα.

Η ανακοίνωση ανέφερε: «Η υπηρεσία ειδήσεων RNS αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα 3ου μέρους, το οποίο εμποδίζει τη δημοσίευση ειδήσεων στη διεύθυνση www.londonstockexchange.com. Οι τεχνικές ομάδες εργάζονται για την αποκατάσταση της υπηρεσίας. Άλλες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον Όμιλο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Προβλήματα και στα δρομολόγια των τρένων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα τρένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και γι αυτό ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις.

Οι Southern, Thameslink, Gatwick Express και Great Northern - και οι τέσσερις εταιρείες της Govia Thameslink Railway - δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα διαγράμματα των δρομολογίων σε ορισμένες τοποθεσίες, κάτι που οδηγεί σε πιθανές βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, ιδίως στα δίκτυα Thameslink και Great Northern.

«Επιπλέον, επηρεάζονται και άλλα βασικά συστήματα, όπως οι πλατφόρμες μας για τις πληροφορίες των επιβατών σε πραγματικό χρόνο. Θα παρέχουμε πρόσθετες ενημερώσεις όταν μπορούμε».

Εκτός δικτύου σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας στην Αγγλία

Την ίδια ώρα, σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Εκτεταμένα προβλήματα στην Αυστραλία

«Ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη» επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις στην Αυστραλία -από τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών ως μέσα ενημέρωσης- και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρεάζει πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ Μακ Γκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Εξάλλου, η Μακ Γκίνες τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια».

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «μεγάλη τεχνική βλάβη», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Προβλήματα και στην Ολλανδία

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία -ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης- ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

«Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία