Μια από τα ίδια. Ο χορός των προαγωγών στην Αστυνομία και η απόρριψη τους από το Δικαστήριο καλά κρατεί

Προαγωγές στην Αστυνομία, προ δεκαετίας, απασχόλησαν ξανά και ξανά τα Δικαστήρια και καταλήξαμε τα αποτελέσματα τους να φτάσουν το 2024. Στο μεσοδιάστημα αυτών των δέκα ετών, κάποια από αυτά τα διάδικα μέρη προάχθηκαν μέχρι και την θέση του Βοηθού Αρχηγού. Με την χθεσινή όμως εφετειακή απόφαση, επιστρέφουν πίσω στον βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου.

Προτού φτάσουμε στην σημερινή ημερομηνία θα πρέπει να γίνει μια αναδρομή των συγκεκριμένων προαγωγών από το 2014.

  1. Την 24/7/2014 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη διοικητική απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως να προάξει τέσσερα πρόσωπα στη θέση Αστυνόμου Β΄ (συνεκδικαζόμενες Προσφυγές Αρ. 1437/12, 1490/12 και 1545/12). Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η περί προαγωγών προσβαλλόμενη απόφαση ήταν αναιτιολόγητη, καθότι δεν ήταν αντιληπτό πώς υποψήφιοι με τόσο διαφορετικά προσόντα είχαν αξιολογηθεί όλοι ως πολύ καλοί στον παράγοντα αυτό. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι παράνομα παρεγνωρίσθη η αρχαιότητα των δύο εκ των τριών προσφευγόντων.
  2. Η προρρηθείσα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν εφεσιβλήθη, τουναντίον ακολούθησε επανεξέταση για την πλήρωση των επίδικων θέσεων, στο πλαίσιο της οποίας ο Υπουργός επέλεξε για προαγωγή πρόσωπα τα οποία δεν ήταν διάδικοι (ενδιαφερόμενα μέρη ή προσφεύγοντες) στις προηγηθείσες συνεκδικαζόμενες Προσφυγές Αρ. 1437/12 κ.ά. Συγκεκριμένα, επέλεξε τους (1) Γ. Γεωργίου, (2) Φ. Παπαηλία, (3) Σ. Σπύρου, (4) Ι. Μαυροχάννα και (5) Θ. Αρναούτη.
  3. Οι κατά την επανεξέταση νέες προαγωγές προσβλήθηκαν την 1/9/2023 ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου με τις συνεκδικαζόμενες Προσφυγές Αρ. 135/17, 226/17, 267/17, 435/17, 436/17, 495/17, 501/17, 507/17, 535/17 και 373/18. Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τις προαγωγές των πέντε προαναφερομένων μελών της Αστυνομίας.
  4. Ακολούθησε η έφεση κατά απόφασης Διοικητικού Δικαστηρίου Αρ. 118/2023 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ.α. . ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΩΤΟΣ κ.α., η οποία επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Χαρακτηριστικά το εφετείο λέει

«Όπως ορθά διαπίστωσε το πρωτόδικο Δικαστήριο, το σκεπτικό του Υπουργού δεν παρουσιάζει συνοχή και ενιαίο μέτρο κρίσης, καθότι επέλεξε τα πέντε Ενδιαφερόμενα Μέρη έναντι των δύο Εφεσίβλητων με το να βαρύνει την πλάστιγγα υπέρ της υπεροχής σε αρχαιότητα των πρώτων έναντι των τελευταίων (και κατά της υπεροχής σε προσόντα των τελευταίων υπέρ των πρώτων), ενώ εν συνεχεία επέλεξε τα πέντε Ενδιαφερόμενα Μέρη έναντι άλλων υποψηφίων βαρύνοντας την πλάστιγγα με αντίθετο τρόπο, ήτοι υπέρ της υπεροχής σε προσόντα των πρώτων έναντι των τελευταίων.»

Δειτε Επισης

Πενήντα χρόνια μετά-Μνήμη Δώρου Λοΐζου
Η νομιμότητα κατοχής ταυτόχρονα τριών θέσεων στην Αστυνομία
Η ακύρωση του GSI θα είναι μια κολοσσιαία στρατηγική αποτυχία
Όταν η Αστυνομία συνεχίζει να παρανομεί, το φαινόμενο της δυστροπίας της Διοικήσεως στην εκτέλεση ακυρωτικών αποφάσεων
«Δαμαί εγεννήθηκα, δαμαί εν να πεθάνω»
Μια από τα ίδια. Ο χορός των προαγωγών στην Αστυνομία και η απόρριψη τους από το Δικαστήριο καλά κρατεί
Το παράνομο της Τουρκικής Εισβολής
Μια βιωματική εμπειρία και μια προσωπική άποψη/παρέμβαση για τον ΔΗΣΥ-«Παρθενογένεση» η μόνη λύση
Η επιστολή του Υπαρχηγού ΓΕΕΦ: Πιο σοβαρές οι προεκτάσεις της απ' ό,τι φαίνεται
Βιασμός μεταξύ συζύγων–Συζυγικό καθήκον