Η θέση του Προέδρου για τους καταδρομείς-«Ήμασταν υποκριτές, είχαν την ελάχιστη ευθύνη»

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη δήλωσή του για τους καταδρομείς, κατά την επέτειο του πραξικοπήματος, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Εξήγησε τη θέση του, ότι ο κλάδος ελαίας εφαρμόστηκε σε όλους, στους εγκέφαλους και τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, αλλά όχι στα 22 παιδιά. «Ήμασταν υποκριτές», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήγησε πως δεν κατέθεσε στεφάνι για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, έδωσε κλάδο ελαίας. Είναι γνωστό σε όλους. Αυτός ο κλάδος ελαίας εφαρμόστηκε σε όλους, στους εγκέφαλους, αν θέλετε, του πραξικοπήματος, στους πρωτεργάτες, εκτός σε αυτά τα 22 παιδιά... Και τολμώ να πω, είναι οι τελευταίοι που έχουν ευθύνη, αν συγκρίνουμε τις ευθύνες όλων των άλλων. Και όλοι μας - λυπούμαι που το λέω - για τόσα χρόνια, ήμασταν υποκριτές», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Εξαντλούσαμε την καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος σε αυτά τα 22 παιδιά. Δεν είναι δικαιολογία για το τί έκαναν. Αλλά αν δούμε τις ευθύνες στο πραξικόπημα, αυτά τα παιδιά είχαν την ελάχιστη ευθύνη. Αλλά όλοι μας, και τα πολιτικά κόμματα, όλοι μας, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «ο κλάδος ελαίας, που ήταν μια σωστή απόφαση του Προέδρου Μακαρίου, το 1974, μετά την καταστροφή... Ο κλάδος ελαίας επεκτάθηκε σε όλους εκτός τους 22 καταδρομείς... Αυτό ήταν που ήθελα να πω. Δεν μεταφέρθηκε σωστά, έχετε απόλυτο δίκαιο, ευχαριστώ για το ερώτημά σας, γιατί ήθελα να το ξεκαθαρίσω».

Ερωτηθείς αν υπέκυψε σε πιέσεις και δεν κατέθεσε στεφάνι, απάντησε «όχι. Δεν υποκύψαμε σε οτιδήποτε. Απλά όφειλα εκείνη τη μέρα, και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων, να μην ρίξω λάδι στη φωτιά. Είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω ευθύνη για αυτό το κράτος, και δεν ήθελα να ρίξω λάδι στη φωτιά».

«Το να παραθέσουμε.... να βάλουμε λουλούδια σε αυτά τα παιδιά, δεν είναι κακό», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Μέσα από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, προσπαθούμε να βρούμε αγνοούμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Που ξέρουμε τις ιστορίες και τί έγινε. Σε πολλές των περιπτώσεων, ακόμα και τώρα, γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

«Μετά που θα βρούμε τα οστά, την ιστορία, πώς σκοτώθηκε, σε κάποιες των περιπτώσεων ποιοι των σκότωσαν... Και γι` αυτούς, επαναλαμβάνω, το κάνουμε για να γίνει αυτή η θρησκευτική τελετή... να υπάρξει αν θέλετε... να ηρεμήσουν οι ψυχές των συγγενών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Άρα το να μην βάζουμε λουλούδια σε αυτά τα παιδιά είναι, το επαναλαμβάνω... είναι λίγο υποκριτικό... υπό την έννοια ότι θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό καταδικάζουμε το προδοτικό πραξικόπημα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.