Οι πρόνοιες του σχεδίου παροχής κινήτρων για κατεδάφιση παλιών οικοδομών και το κέρδος για ιδιοκτήτες

Τον αριθμό των επικίνδυνων οικοδομών, που ενδεχομένως να έμεναν και κενές, επιδιώκει να μειώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, με την απόφαση για παροχή κινήτρων σε εταιρείες, ώστε να κατεδαφίσουν όσα κτίρια θεωρούνται παλιά και έχουν πρόβλημα με την στατική επάρκεια, σε μία προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα τόσο στις αστικές περιοχές, όσο και στην ύπαιθρο.

Την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει με την εξαγγελία ενός σχεδίου παροχής συγκεκριμένων κινήτρων προς ιδιοκτήτες κτιρίων ή προς εταιρίες που κατέχουν τους τίτλους ιδιοκτησίας παλιών κτιρίων, σε διάφορες περιοχές, με απώτερο στόχο να κατεδαφίσουν εκείνες τις οικοδομές που πρέπει κατεδαφιστούν, λόγω προβλημάτων με την στατική επάρκεια ή άλλων ζητημάτων ασφάλειας και να ανοικοδομηθούν ξανά.

Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση είχε γίνει δέκτης διάφορων παραπόνων, κυρίως από τον επιχειρηματικό τομέα, ότι υπάρχουν παλιά κτίρια, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδεια, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να υπάρχει πολεοδομική ανάπτυξη. Σημειώνεται πως ο λόγος που οι ιδιοκτήτες δεν προχωρούσαν με την κατεδάφιση των παλιών κτιρίων καθώς είχαν ως σκέψη το γεγονός ότι ο συντελεστής δόμησης αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερος, σε σχέση με το συντελεστή δόμησης που υπήρχε όταν αναγέρθηκαν τα κτίρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παροχή πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλιών και επικίνδυνων οικοδομών ενέκρινε το Υπουργικό

Αυτό θέλησε να αλλάξει το Υπουργείο Εσωτερικών με την πρόταση που προώθησε στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει λάβει το πράσινο φως και με την δημοσιοποίηση της απόφασης, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω σχέδιο. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να λάβουν την έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πρέπει να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινώσει και ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ένα κτίριο για να λάβει έγκριση για κατεδάφιση και ανέγερση νέας οικοδομής με τον ίδιο συντελεστή δόμησης, θα πρέπει να είναι πάνω από 35 ετών και να αντιμετωπίζει στατικό πρόβλημα. Αυτό το κριτήριο τέθηκε ώστε να αποφευχθεί το σενάριο να υποβάλουν αίτηση ιδιοκτήτες κτιρίων δέκα ετών και άνω, που είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς κανένα πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Πέραν τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει ως κριτήριο στο σχέδιο όπως ο ενδιαφερόμενος παρουσιάσει μία μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις πολιτικού μηχανικού, καθώς και αρχιτέκτονα, αναφορικά με την στατική επάρκεια του κτιρίου και ότι κρίνεται ότι πρέπει να κατεδαφιστεί. Σημειώνεται πως τα έξοδα της μελέτης θα καλύπτει ο κάθε ιδιώτης, όπως επίσης και τα έξοδα για κατεδάφιση και ανέγερση.

Μετά την καταβολή των αιτήσεων, αρμόδιοι λειτουργοί από το Υπουργείο Εσωτερικών θα μεταβαίνουν στα κτίρια και θα γίνεται ένας επιτόπιος έλεγχος, ενώ θα γίνεται εξέταση και της μελέτης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια, ώστε να εγκρίνουν την αίτηση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι πρόνοιες του σχεδίου αναμένεται να ισχύσουν και για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός πέντε ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Απόφασης ή για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν για ανέγερση νέων αναπτύξεων μετά την κατεδάφιση παλαιών/επικίνδυνων οικοδομών και εκκρεμούν.

Πάντως, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και γενικά η Κυβέρνηση θεωρεί πως η παροχή του ίδιου συντελεστή δόμησης στους ιδιοκτήτες, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτους και παρέχεται δωρεάν, με αποτέλεσμα να έχουν κέρδος. Παράλληλα, με αυτό το σχέδιο δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει η εικόνα που επικρατεί στις αστικές περιοχές και να δημιουργηθούν νέα κτίρια, με διαφορετική πρόσοψη και που θα είναι ασφαλέστερες. Σημειώνεται πως το νέο σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ όταν δημοσιευτεί η απόφαση στην επίσημη ιστοσελίδα της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας