Η ανομοιομορφία των νέων Δήμων-Πολύ πιο ακριβή η ταφή στη Λευκωσία από ό,τι στην Έγκωμη
06:00 - 19 Ιουλίου 2024
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει στην επιφάνεια και τις ανομοιομορφίες που υπάρχουν, όχι απλώς μεταξύ των ίδιων των Δήμων (πχ ο Δήμος Πάφου διαθέτει έναν αντιδήμαρχο και ο γειτονικός Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς διαθέτει 14) αλλά και μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων στους ίδιους τους Δήμους.
Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που ήταν γνωστό εκ των προτέρων, αφού συνενώθηκαν δήμοι και κοινότητες που γειτνίαζαν μεν γεωγραφικά αλλά δεν έμπαιναν στη νέα κατάσταση πραγμάτων με τα ίδια δεδομένα. Κάποια δημοτικά διαμερίσματα υπήρξαν πιο εύρωστοι δήμοι ή κοινότητες από τα υπόλοιπα στον κοινό Δήμο στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων. Επίσης κάποια ήταν πολύ μεγαλύτερα σε έκταση ή πληθυσμό από τα άλλα και προσέφεραν διαφορετικές υπηρεσίες στους δημότες τους. Ως αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, είχαν και διαφορετικές χρεώσεις. Φαίνεται πως αυτές οι διαφορές διατηρούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η παράδοξη κατάσταση να υφίστανται διαφορετική χρέωση οι δημότες του ίδιου Δήμου για ίδια ή συναφή υπηρεσία, αναλόγως σε ποιο δημοτικό διαμέρισμα κατοικούν.
Υπενθυμίζεται ότι μία από τις μεγαλύτερες προσδοκίες της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ότι με το νέο μοντέλο θα έπεφταν οι τιμές, καθώς η ενοποίηση των υπηρεσιών θα δημιουργούσε οικονομίες κλίμακας. Στα πολιτικά πηγαδάκια, ωστόσο, εδώ και πολύ καιρό εκφράζεται ο φόβος πως αντί να συμβεί αυτό, πολίτες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλότερα τέλη, θα κληθούν σταδιακά να πληρώνουν τα αυξημένα τέλη που κατέβαλλαν οι γείτονές τους, με αποτέλεσμα τελικά η συνένωση να ακριβύνει τη ζωή τους. Μάλιστα, στο παρελθόν υπήρξαν και προειδοποιήσεις σε επίπεδο Βουλής ότι ενδέχεται τέλη που τηρούνταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα από κάποιους δήμους, τελικά, αντί να μειωθούν, να πολλαπλασιαστούν.
Ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωνε στη Βουλή πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ποιοτικότερες υπηρεσίες και όσον το δυνατόν σε χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, οι οικονομίες κλίμακας δεν μπορεί να λειτουργήσουν από τη μία μέρα στην άλλη και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στην πράξη, αυτή τη στιγμή, η ανομοιομορφία στις χρεώσεις είναι ξεκάθαρη ανάμεσα σε κάποια δημοτικά διαμερίσματα, ενώ προσφέρονται και διαφορετικές υπηρεσίες. Για αυτό και είναι πολύ πιο φτηνό ένας δημότης Λευκωσίας να ταφεί στο δημοτικό διαμέρισμα Έγκωμης παρά στο δημοτικό διαμέρισμα Λευκωσίας. Αν και αυτό το παράδειγμα δεν εμπίπτει στις οικονομίες κλίμακας, είναι ενδεικτικό των διαφορών που συνεχίζουν να υφίστανται.
Αν και στα τέσσερα διαμερίσματα προσφέρονται διαφορετικές κατηγορίες τάφων στα δημοτικά κοιμητήρια, άρα η σύγκριση σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να απόλυτα ακριβής, η πιο κραυγαλέα διαφορά είναι αυτή που αφορά το κόστος ταφής, που παρουσιάζει αισθητές διακυμάνσεις. Στο δημοτικό διαμέρισμα Λευκωσίας αυτή τη στιγμή τα έξοδα ταφής, για όλες τις κατηγορίες των τάφων, είναι 256,29 ευρώ, με την τιμή να ισχύει για όλες τις ημέρες. Στο δημοτικό διαμέρισμα Αγλαντζιάς, τα έξοδα ταφής ανέρχονται σε 230 ευρώ, χωρίς διαφοροποίηση αναλόγως ημέρας. Οι τιμές αυτές είναι αισθητά πιο ψηλές από εκείνες που ισχύουν στην Έγκωμη και στον Άγιο Δομέτιο. Στο διαμέρισμα Αγίου Δομετίου, τα έξοδα ταφής είναι για όλες τις ημέρες 170 ευρώ και 86 σεντ. Στην Έγκωμη, δε, το κόστος ανέρχεται σε 140 ευρώ, δηλαδή 116 ευρώ φθηνότερα από τη Λευκωσία, αν και αυξάνεται σε 200 ευρώ αν η ταφή πραγματοποιηθεί Σαββατοκύριακο ή αργία.
Θα ανέμενε κανείς ότι στο πλαίσιο του νέου Δήμου και αφού η προσδοκία που καλλιεργήθηκε ήταν για φθηνότερα τέλη, να μειωθεί το κόστος ταφής Λευκωσίας και Αγλαντζιάς σε επίπεδα Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πρόκειται για ένα έξοδο που δεν συνδέεται με ποιότητα ή την συχνότητα υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι διαφορές υπάρχουν και στους τάφους που προσφέρονται ανάμεσα στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα. Για παράδειγμα, η Αγλαντζιά, η Έγκωμη και ο Άγιος Δομέτιος προσφέρουν προσωρινούς τάφους με διάρκεια πέντε έτη, ενώ η Λευκωσία όχι. Αλλά οι τιμές μεταξύ τους κυμαίνονται από τα 128 ευρώ στα 683 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Δομέτιος και η Αγλαντζιά προσφέρουν μόνο δύο είδη τάφων (οικογενειακός και προσωρινός) αλλά στην Αγλαντζιά ο τάφος αυτός είναι κατά 431 ακριβότερος από τον Άγιο Δομέτιο. Παρομοίως, στη Λευκωσία και στην Έγκωμη που προσφέρουν και οι δύο τάφους Α’ κατηγορίας, η διαφορά στην τιμή είναι αισθητή, καθώς η Έγκωμη είναι κατά 547 ευρώ φθηνότερη.
Στο πλαίσιο της ανομοιομορφίας που παρατηρείται, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λευκωσίας είναι ξεκάθαρο παράδειγμα, κυρίως επειδή, μερικές εβδομάδες μετά την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης, προνόησε να αναρτήσει όλες τις πληροφορίες για τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα στην ιστοσελίδα του. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι Δήμοι συνεχίζουν να διαθέτουν μέσω της ιστοσελίδες τους πληροφορίες που αφορούν μόνο τον παλιό Δήμο. Κάποιοι άλλοι, δε, έχουν ιστοσελίδες που δεν είναι καθόλου φιλικές προς τους χρήστες, οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές και σίγουρα όχι μία προσπάθεια ψηφιοποίησης της καθημερινότητάς μας. Ορισμένοι, δε, είτε διαθέτουν ιστοσελίδα που βγάζει errors, είτε διαθέτουν μία που δεν εμφανίζεται καν στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης όταν γίνει αναζήτηση με το όνομα του Δήμου.