Πόρισμα «καίει» το Ηνωμένο Βασίλειο για την διαχείριση της πανδημίας-«Αποτυχημένη προστασία των πολιτών»

Οι κυβερνητικές διαδικασίες, ο σχεδιασμός και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την προστασία των Βρετανών πολιτών από τον κορωνοϊό «απέτυχαν» στο σκοπό τους, τονίζει το πρώτο πόρισμα που δημοσιεύει η ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης του χειρισμού της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι η πρώτη από εννέα εκθέσεις που θα συντάξει η επιτροπή υπό τη βαρόνη Χάλετ, η οποία έχει αναλάβει να εξετάσει κάθε πτυχή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η πρώτη έκθεση, που εκτείνεται σε 83.000 σελίδες, επισημαίνει «διάφορα σημαντικά λάθη», όπως για παράδειγμα ότι η προετοιμασία που γινόταν από κυβερνητικές και υγειονομικές αρχές αφορούσαν «τη λάθος πανδημία», δηλαδή μία έξαρση γρίπης.

Το πρώτο σκέλος των καταθέσεων που έλαβε η επιτροπή αφορούσε την κρατική προετοιμασία για μια πανδημία. 

Όπως διαπιστώθηκε, «κάποιο από το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν η προετοιμασία ήταν καλύτερη.

Μέχρι το τέλος του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν πάνω από 235.000 συνδεόμενοι με τον κορωνοϊό.

Η βαρόνη Χάλετ προέβη σε δέκα συστάσεις, με κύρια τη ριζική αναδιάρθρωση του πώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για παρόμοιες κρίσεις, π.χ. με άσκηση μεγάλης κλίμακας τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

Κατά το πρώτο σκέλος της έρευνας ελήφθησαν 213 μαρτυρικές καταθέσεις και εξετάστηκαν 103.000 έγγραφα.

Η έρευνα και οι καταθέσεις επί άλλων πτυχών της κρίσης θα συνεχιστούν μέχρι το 2026.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σάλος στην Τουρκία μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ ελέω... Ιμάμογλου-Αρχίζει αυτεπάγγελτη έρευνα η Εισαγγελία
Βρέθηκε ζωή στα ερείπια της Μιανμάαρ-Νεαρός ανασύρθηκε ζωντανός πέντε μέρες μετά τον φονικό σεισμό
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της σύλληψης καθηγήτριας για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου σε σχολική αίθουσα στις ΗΠΑ
Nέα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν-Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ
Περιμένει πυραύλους Taurus από τη Γερμανία του Μερτς ο Ζελένσκι-«Θα δουλέψουμε γι’ αυτό»
Αναπτύσσουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Απαντούν στις επιθέσεις των Χούθι
Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βοστώνη-Έξι τραυματίες
Θανατική ποινή για τον Λουίτζι Μαντζιόνε ζητά η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου