Εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν με 401 ψήφους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 401 ψήφους υπέρ.

Η Γερμανίδα πολιτικός εξασφάλισε τελικά άνετα τη δεύτερη θητεία που θα διαρκέσει για πέντε χρόνια.

Την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να συγχαρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτηση του στο X, Της ευχήθηκε θερμά συγχαρητήρια, σημειώνοντας ότι, « η εξαιρετική της ηγεσία την προηγούμενη πενταετία, ήταν καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων και τη δημιουργία μιας πιο δυνατής Ένωσης».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε επίσης την προθυμία του για συνέχιση της μεταξύ τους του συνεργασία την οποία χαρακτήρισε στενή και παραγωγική.

Την κυρία Φον ντερ Λάιεν, συνεχάρη και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δμητρίου.

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew, που είχαν ήδη συμμαχήσει υπέρ της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την τελευταία στιγμή και τη στήριξη της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, τουλάχιστον της πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της.

Οι ευρωβουλευτές της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Τζόρτζια Μελόνι, είχαν αποφασίσει νωρίτερα να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς να υπάρχει κεντρική γραμμή υπέρ ή κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ακροδεξιά ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη, καθώς και η ομάδα της Αριστεράς είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς είχε υποβάλει πρόταση ώστε να αναβληθεί η ψηφοφορία κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις των εμβολίων, η οποία πρόταση απορρίφθηκε.

Εκ του αποτελέσματος επιτυχής η προσπάθεια για ευρεία συναίνεση

Εκ του αποτελέσματος απέδωσε η προσπάθεια για ευρεία συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων εκτίμησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε διάσκεψη Τύπου μετά την εκλογή της με 401 ψήφους στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κληθείσα να σχολιάσει αν ήταν καλή τακτική η προεκλογική προσέγγιση με το ECR, είπε ότι εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η προσέγγιση όσων δυνάμεων ήταν υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου, ήταν επιτυχής. Ευχαρίστησε τη συμμαχία ΕΛΚ, Σ&Δ και Renew που τη στήριξε, αλλά και τους Πράσινους, που, όπως είπε, ότι μετά από πολλές συζητήσεις, αποφάσισαν να τη στηρίξουν.

Απαντώντας αν προτίθεται να διατηρήσει τη συμμαχία των τεσσάρων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που τη στήριξαν και να βασιστεί σε αυτή, απάντησε ότι θα εργαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα με τις δημοκρατικές δυνάμεις που την υποστήριξαν, όσους είναι «υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου», επανέλαβε.

Εξέφρασε την ευχαρίστησή της για την  υπερψήφισή της με μεγαλύτερη πλειοψηφία από ότι στην πρώτη θητεία της, κάτι το οποίο δείχνει αναγνώριση στη σκληρή δουλειά που έγινε, όπως είπε.

Τώρα, ανέφερε, θα επικεντρωθεί στο να κτίσει την ομάδα Επιτρόπων που θα αποτελούν το Κολλέγιο. Σημείωσε ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες να προτείνουν δύο υποψήφιους, έναν άντρα και μια γυναίκα, εκτός στις περιπτώσεις που η πρόταση είναι να παραμείνει ο υφιστάμενος Επίτροπος. Υπογράμμισε ακόμα, ότι θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση αντρών-γυναικών στην Επιτροπή.

Ερωτηθείσα αν έχει λάβει υπόψη στο πρόγραμμά της τυχόν εκλογή Τραμπ-Βανς στις ΗΠΑ, είπε ότι είναι σημαντικό να εργαστούμε για να ενισχύσουμε τη δική μας δύναμη, σημειώνοντας ότι πρόθεση είναι η στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας.

Κληθείσα να στείλει ένα μήνυμα στα εκατομμύρια Ευρωπαίους που παρακολουθούν, είπε ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια ισχυρή Ευρώπη, για ευημερία και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κοινωνική δικαιοσύνη, για την προστασία των ανθρώπων, για ασφάλεια και άμυνα, αλλά το πιο σημαντικό, για την ενίσχυση της δημοκρατίας μας. «Η δημοκρατία μας δέχεται επίθεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό και επομένως είναι κρίσιμο οι δημοκρατικές δυνάμεις να σταθούν μαζί για να την υπερασπιστούν».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, συνεχάρη τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση για την Ευρώπη, καθώς διασφαλίζει τη συνέχεια.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία