Η πλατφόρμα που καταγράφει την έκφραCY των νέων και διαμορφώνει τις κυβερνητικές πολιτικές

Ένα διαφορετικό και ταυτόχρονα ενδιαφέρον τρόπο φαίνεται ότι βρήκε η Κυβέρνηση, ώστε να δώσει ένα βήμα στους νέους ώστε να μπορούν να έχουν άποψη στη διαμόρφωση των πολιτικών και των αποφάσεων, που άπτονται του μέλλοντος τους. Την ίδια ώρα, κερδίζει πολύτιμο χρόνο για τα Υπουργεία, αφού μπορούν να έχουν ενώπιον τους τις διαφορετικές απόψεις, χωρίς να σπαταλούν ώρες σε συνεδριάσεις.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, έχει ήδη κυκλοφορήσει, από το απόγευμα της Τρίτης, την πλατφόρμα «έκφραCY», που απευθύνεται κυρίως στους νέους, από ηλικία 18 ετών και άνω και τους καλεί να υποβάλουν τις απόψεις τους, για καίρια και σοβαρά θέματα, που έχουν ως αποδέκτες τους πολίτες και κρίνουν το μέλλον.

«Ήταν μία προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης στον τομέα της νεολαίας αλλά και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Η σκέψη είναι ότι θέλουμε τις απόψεις των νέων μαζικά και ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι με τη δημιουργία της πλατφόρμας», εξήγησε στον REPORTER η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με στόχο να ακούσει τους νέους, η Κυβέρνηση εγκαινιάζει την πλατφόρμα ΕΚΦΡΑCY

Ουσιαστικά, ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πρακτική, ώστε να καταγράφονται οι απόψεις και θέσεις των νέων ήταν για να συμπεριληφθεί και η τεχνολογία, κάτι με το οποίο οι πλείστοι νεαροί πολίτες αυτή τη στιγμή είναι αρκετά εξοικειωμένοι και ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν. Την ίδια ώρα, δημιουργείται μία μεγάλη δεξαμενή, όπου περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις που επικρατούν και είναι πιο εύκολο μετά να γίνει η διαδικασία της διαλογής.

«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και ανακαλύψαμε πως μία τέτοια πλατφόρμα είναι πολύ δημοφιλής για τους νέους. Είναι αρκετά εξοικειωμένοι, βρίσκουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο στη διακυβέρνηση, επειδή με κάποιο τρόπο είναι συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Οι νέοι αξιολογούν τις προτάσεις της Κυβέρνησης, αναλόγως με κάθε θέμα, βάζουν τις απόψεις τους και αν υπάρχουν και νέες πηγές. Μετά η Κυβέρνηση φιλτράρει όσα τους θέτουν οι νέοι και αποφασίζει για τις πολιτικές της».

Τα πλεονεκτήματα για τους νέους

Εκτός από την καταγραφή των απόψεών τους, οι νέοι που θα συμμετέχουν σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση, θα έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι θα μπορούν να έχουν απαιτήσεις από την Κυβέρνηση, ώστε να λάβει αποφάσεις, που θα κρίνουν οι ίδιοι σωστές.

«Με τη συμμετοχή τους οι νέοι έρχονται και κάνουν αυτό που έπρεπε να υπάρχει ανέκαθεν, υπάρχει η συμμετοχή τους, ακούγονται οι απόψεις του, συμμετέχουν και δεν απαξιώνουν, δεν είναι απομακρυσμένοι και δεν απαξιώνουν τους θεσμούς και την πολιτική όπως ξέρουμε ότι συμβαίνει ήδη. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους από 18 ετών, επειδή θέλουμε να απλοποιήσουμε την πολιτική και να έχουμε τις απόψεις όλων», τόνισε η κα. Μιλτιάδου.

Πρώτο θέμα για το οποίο έχει ανοίξει διάλογο με τους νέους η Κυβέρνηση είναι η στεγαστική πολιτική και τα σχέδια δράσης που υπάρχουν και κατά πόσο αυτά είναι βοηθητικά ή όχι για τους νέους. Ουσιαστικά, υπάρχει ένα απλό ερωτηματολόγιο με έντεκα ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων να γίνει κριτική κατά πόσο οι αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικές.

«Η πλατφόρμα είναι ένας τρόπος για μαζική συμμετοχή. Μπορεί ο νέος, όπου και να βρίσκεται να συμμετέχει στην πλατφόρμα, χωρίς να μετακινηθεί και να μας πει τις απόψεις του. Σε δικό τους χρόνους, ανά πάσα στιγμή και ανώνυμα, καταθέτουν τις απόψεις τους για να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο. Είναι συμμετοχή στα κοινά, στην πολιτική και στη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, θα έρθει ο υπουργός Εσωτερικών και θα μελετήσει όσα του είπαν των νέων».

Αυτό που τονίζεται από τον ΟΝΕΚ είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει συσταθεί μία διαχειριστική ομάδα, η οποία θα κάνει τη διαλογή των απαντήσεων που θα λαμβάνει και στη συνέχεια θα τις προωθεί στο αρμόδιο Υπουργείο, που θα είναι και το καθ’ ύλη υπεύθυνο να λάβει αποφάσεις (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση στο Υπουργείο Εσωτερικών).

«Εμείς θα κάνουμε και μία ζωντανή μετάδοση με τους υπουργούς, που θα απευθύνονται στους νέους και θα τους λένε ότι πήραν τις εισηγήσεις, θα αναφέρονται σε αυτές, ποιες είναι εφικτές, ποιες ανέφικτες κλπ και θα υπάρχει μία αμφίδρομη επικοινωνία, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα καταθέτουν οι νέοι απόψεις και θα επιστρέφει η Κυβέρνηση για να ανταποκρίνεται. Μέσα σε τέσσερις-πέντε εβδομάδες θα μπαίνει καινούργιο θέμα και θα προστίθενται στα υφιστάμενα».

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας