Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 464 άτομα λόγω πνιγμού, με τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας να ανέρχεται σε 26 θανάτους, δήλωσε την Τετάρτη η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, σε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Safe Water Sports (SWS), με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον και την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική και εκ μέρους του SWS o Παναγιώτης Πασχαλάκης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική και της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, η συνεργασία με τον SWS κρίνεται σημαντική για την εφαρμογή και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης για την «Ασφάλεια στο Υδάτινο περιβάλλον, Πρόληψη των Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων», το οποίο εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και εγκρίθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως εξηγείται, μέσω του Μνημονίου καθορίζεται πιο συγκεκριμένα το πεδίο συντονισμού, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση περαιτέρω πρωτοβουλιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στο νερό, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για το κράτος.

Σημειώνεται ότι ο SWS δραστηριοποιείται από το 2015, υλοποιώντας αφιλοκερδώς σχετικές πρωτοβουλίες και συναφείς δράσεις σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αναφέρεται ακόμη ότι για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, αλλά και για την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη του, συστάθηκε τον Φεβρουάριο, υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ειδική διυπουργική Επιτροπή με εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Υγείας και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τη Λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας, εργαλεία ενημέρωσης κοινού (ιστοσελίδα «Safe Water Sports» & «Safe Water Sports App»), Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων κολύμβησης παιδιών μέχρι 12 ετών,  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον, Εκσυγχρονισμό Νομοθετικού πλαισίου, Θέσπιση Εθνικής Μέρας Πνιγμών και Παρατηρητήριο Ατυχημάτων.

Ετήσιος μέσος όρος οι 26 θάνατοι

Η κ. Πική μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 464 άτομα λόγω πνιγμού, με τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας να ανέρχεται σε 26 θανάτους.

Επεσήμανε ότι από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 50% αφορά άτομα 65 ετών και άνω ενώ παράλληλα, ο πνιγμός αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 10 ετών - μετά από τα τροχαία ατυχήματα και τον καρκίνο – αιτία, που όπως είπε,  εξακολουθεί να παραμένει στις πέντε συχνότερες αιτίες θανάτου για άτομα μέχρι και την ηλικία των 30 ετών.

Σημείωσε ακόμη ότι οι μισοί περίπου θάνατοι από πνιγμό στην Κύπρο αφορούν τουρίστες και μη μόνιμους κάτοικους.

Η κ. Πική σημείωσε ότι το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει 7+1 παρεμβάσεις.

Όπως είπε αυτές αφορούν στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας, που έχει ήδη ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2024. Υπέδειξε ότι στο εν λόγω σύστημα καταχωρούνται συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία στη συνέχεια διαχέονται ως πληροφορία στην ιστοσελίδα του ΜΚΟ «Safe Waters Sports» καθώς και στη δωρεάν εφαρμογή «Safe Water Sports App» προς ενημέρωση του κοινού.

Πρόσθεσε ότι στις παρεμβάσεις προστίθεται και το πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων κολύμβησης παιδιών μέχρι 12 ετών και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον.

«Η ύπαρξη και η εφαρμογή του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», είπε η κ. Πική και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάθεση Νομοσχεδίων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και την αναμόρφωση της λειτουργίας και επιθεώρησης σκαφών αναψυχής προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας αναψυχής στη βάση διεθνών πρακτικών.

Δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις προστίθενται και η θέσπιση Εθνικής Μέρας Πνιγμών, ενημερωτική εκστρατεία για την Τρίτη Ηλικία αλλά και παρατηρητήριο ατυχημάτων μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος της Αστυνομίας.

«Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι, εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη, να εμπλουτίσει το Σχέδιο Δράσης με πρόσθετες παρεμβάσεις σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς», είπε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται δύο προγράμματα, λέει η ΥΠΑΝ

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι το Υπουργείο, ως σημαντικός φορέας υλοποίησης του Σχεδίου, συμμετέχει στον σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο υδάτινο περιβάλλον.

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία, η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην ενίσχυση της σχετικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων μας», είπε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται δύο προγράμματα, τα οποία αφορούν τη γνώση των κανόνων ασφαλείας και την ανάδειξη πρακτικών, που σώζουν ζωές μέσα στο υδάτινο περιβάλλον.

Εξήγησε ότι το πρώτο πρόγραμμα αφορά την «Ασφαλή Κολύμβηση για Απόκτηση Δεξιοτήτων Κολύμβησης Παιδιών μέχρι 12 ετών», σημειώνοντας ότι σε αυτό συμμετέχουν ήδη 300 παιδιά σε πρώτη φάση και αναμένεται αυτός ο αριθμός να πολλαπλασιαστεί στις επόμενες φάσεις υλοποίησης του έργου.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην εκμάθηση δεξιοτήτων κολύμβησης σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το Πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους και τη Σχολιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε ότι για την απόκτηση των ελάχιστων κολυμβητικών δεξιοτήτων, έχει οριστεί από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Safe Water Sports» ο αριθμός των οκτώ 45λεπτων μαθημάτων κολύμβησης, τα οποία διδάσκονται από ειδικευμένους/ες εκπαιδευτές/εύτριες-προπονητές/ήτριες του Προγράμματος Αθλητισμός Για Όλους.

Επεσήμανε ότι  οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδεύτριες, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς του κάθε σχολείου που συμμετέχει, είναι υπεύθυνοι/ες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος, εστιάζοντας σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων, στους χώρους κολύμβησης παραβρίσκεται ένας γιατρός από το Υπουργείο Υγείας, ενώ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Προγράμματος, προηγήθηκαν της πρώτης φάσης υλοποίησης του, στην οποία συμμετέχουν έξι συνολικά σχολεία, ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και παιδιά των σχολείων που λαμβάνουν μέρος, καθώς και δειγματικά μαθήματα από τους ειδικούς συμβούλους του μαθήματος Φυσικής Αγωγής ως προς τις βασικές δεξιότητες προετοιμασίας των μαθημάτων κολύμβησης.

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι το δεύτερο πρόγραμμα, με τίτλο «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον», πραγματοποιείται παράλληλα με το πρώτο και αφορά τη διδασκαλία γνώσεων και στάσεων πριν από την είσοδο των παιδιών στο υδάτινο περιβάλλον.

Όπως είπε η Υπουργός, στο Πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο διδασκαλίας του Αναλυτικού Προγράμματος της Φυσικής Αγωγής, της Αγωγής Ζωής και Αγωγής Υγείας, χωρίς να αποκλείεται και η διαθεματική του προσέγγιση λόγω της φύσης του, συμμετέχουν κυρίως σχολεία που λαμβάνουν μέρος στο πρώτο πρόγραμμα, επιτρέποντας, όμως την εθελοντική συμμετοχή και άλλων σχολείων.

Ανέφερε ακόμη ότι επιδιώκοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης προχώρησε, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Safe Water Sports», στη διοργάνωση δύο επιμορφωτικών συναντήσεων, με τη συμμετοχή πέραν των 140 Διευθυντών και Διευθυντριών Δημοτικών Σχολείων.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και των δύο προγραμμάτων άρχισε στις 14 Μαΐου 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025, με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, συνέχισε η Υπουργός, το «Safe Water Sports» προγραμματίζει, σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, τη διοργάνωση συνεδρίου με σκοπό την ανάδειξη καλών πρακτικών σε σχέση με το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής, λέει ο κ. Πασχαλάκης

Ο Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Safe Water Sports», επανέλαβε από πλευράς του ότι ο στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η μείωση  των πνιγμών και των ατυχημάτων που γίνονται στο ευρύτερο υδάτινο περιβάλλον.

«Ο οργανισμός μας έχει αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο δράσεων από το 2015 στην Ελλάδα και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα της ασφάλειας και εκτός συνόρων, καθώς η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν έχει φυσικά σύνορα», είπε ο κ. Πασχαλάκης.

Υπέδειξε ότι απαιτούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, ενέργειες και δράσεις καθώς «μιλάμε για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες» επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός δημοσίων φορέων και ιδιωτικών οργανισμών και γενικότερα της κοινωνίας ώστε να επιτευχθεί το ελάχιστο που είναι η προστασία μιας ανθρώπινης ζωής.

Ο κ. Πασχαλάκης δήλωσε ακόμη ότι το 2022 για πρώτη φορά ο ΟΗΕ προχώρησε σε ένα ψήφισμα που ανέδειξε τη σημασία του προβλήματος των πνιγμών, ως παγκόσμιο πρόβλημα και καθιέρωσε μάλιστα την 25η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
Διαμαρτυρία Κούρδων στη Λεμεσό για επιθέσεις Τουρκίας στη Συρία
Συνεχίζεται η καλοκαιρία... χειμωνιάτικα-Πότε πέφτει η θερμοκρασία
Δεσμεύτηκε να προετοιμαστεί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» ο Αρμεύτης-«Κεφαλαιώδους σημασίας»
ΒΙΝΤΕΟ: Κληρώνει χίλια ευρώ ο Καρούσος για εγγραφή στο σύστημα παραλαβής λογαριασμών νερού μέσω email
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά σχολεία
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων
Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους