Προτεραιότητα η άμεση πρόσβαση σε εμβόλια απαντά η Κυριακίδου στην απόφαση ΓΔΕΕ
13:28 - 17 Ιουλίου 2024
Δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και της άμεσης αναγκαιότητας για καθολική πρόσβαση σε εμβόλια, η Κομισιόν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με όσο το δυνατόν περισσότερη διαφάνεια, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, σχολιάζοντας την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου ΕΕ (ΓΔΕΕ), που βγήκε το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρείχε στο κοινό «αρκούντως ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για αγορά εμβολίων κατά της COVID-19, κρίνοντας την προσφυγή Ευρωβουλευτών των Πρασίνων και ιδιωτών. Ουσιαστικά, με την απόφαση που δημοσιοποίησε το ΓΔΕΕ κρίνεται πως η Κομισιόν δεν δικαιολογείται στην απόφασή της να μη δώσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με τις συμβάσεις.
Η κ. Κυριακίδου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, είπε ότι οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής θα μελετήσουν με μεγάλη προσοχή την απόφαση για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντίδραση.
«Το μόνο που θα πω εγώ είναι ότι είχαμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κρίση παγκόσμιας δημόσιας υγείας και κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να διαφυλάξουμε την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών».
Πρόσθεσε ότι μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, είχαν πάνω από μία συνάντηση τη βδομάδα διαδικτυακά για πάνω από ένα χρόνο, με διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για κάθε βήμα για τα θέματα των συμβολαίων για τα εμβόλια.
«Η προσπάθειά μας από την αρχή, για εμένα ήταν μεγάλη ευθύνη, ήταν να υπάρχει, όσο το δυνατόν και όσο μας επέτρεπαν όλες οι παράμετροι, περισσότερη διαφάνεια», είπε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι εκ του αποτελέσματος ήταν μια πετυχημένη στρατηγική, που επέτρεψε στο τέλος του Δεκέμβρη 2020 να υπάρχουν εμβόλια σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα αν ήταν μικρή ή μεγάλη χώρα.
«Για εμένα πιθανόν η ΕΕ να μην ήταν αυτή που είναι σήμερα, αν είχαν εμβόλια κάποια κράτη μέλη και οχτώ μήνες μετά κάποια άλλα. Ο κόσμος θα έλεγε ‘γιατί ανήκω σε αυτή την οικογένεια;’», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή η Επιτροπή, μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κρίση».
Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και τις συνέπειές τους. «Στις αποφάσεις του, το Γενικό Δικαστήριο ακολουθεί την Επιτροπή για πολλούς ισχυρισμούς. Σε δύο σημεία δικαίωσε μόνο εν μέρει τη δικαστική προσφυγή», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε παράσχει περισσότερες εξηγήσεις για να δικαιολογήσει την άρνηση πρόσβασης σε ορισμένες διατάξεις των συμβάσεων.
«Αποφάνθηκε επίσης ότι η Επιτροπή έπρεπε να είχε παράσχει τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν τα μέλη των ομάδων διαπραγμάτευσης, οι οποίες αποτελούνται από εκπροσώπους των κρατών μελών και υπαλλήλους της Επιτροπής», προσθέτει η ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφέροντας ότι «σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα», σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας.
Όπως σημειώνει, η Επιτροπή έπρεπε να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωβουλευτών, στην πληροφόρηση, και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις για τα εμβόλια του κορωνοϊού, οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις αποζημίωσης σε βάρος των χρημάτων των φορολογουμένων.
«Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, το Δικαστήριο αναγνώρισε την ανάγκη προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων ενός συμβατικού εταίρου», αναφέρεται, με την προσθήκη ότι σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή είχε παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βάσει της συμφωνίας-πλαισίου για τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων) πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις συμβάσεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Καταληκτικά, η Επιτροπή σημειώνει ότι σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη να διασφαλίζει την απουσία οποιασδήποτε σύγκρουσης συμφερόντων και έχει επίσης καθήκον να προστατεύει την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των ενδιαφερόμενων προσώπων. «Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή επιφυλάσσεται των νομικών της επιλογών», αναφέρει.
Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται μία μέρα πριν την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της Προέδρου της Κομισιόν.
Πηγή: ΚΥΠΕ