Η ηλεκτρική διασύνδεση θα μειώσει τα τιμολόγια ρεύματος στην Κύπρο

Σε μία χρονική συγκυρία όπου η ακρίβεια και οι υψηλές τιμές ενέργειας επιβαρύνουν όλα τα νοικοκυριά, ζητούμενο παραμένει το πως θα αποκλιμακωθούν τα τιμολόγια ρεύματος ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα.

Αυτή την ανάγκη φιλοδοξεί να καλύψει, μεταξύ άλλων, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας επικαιροποιημένης μελέτης κόστους- οφέλους του έργου που παρέδωσε ο ΑΔΜΗΕ στις κυπριακές αρχές, οι κύπριοι καταναλωτές θα δουν άμεση μείωση κατά 30% στους λογαριασμούς ρεύματος μόλις αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρική διασύνδεση το 2030

Συγκεκριμένα, ο κύπριος καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με 30 ευρώ ετησίως μέχρι την ολοκλήρωση του έργου (2029) και θα εξοικονομήσει 425 ευρώ ετησίως από την ημέρα λειτουργίας του (2030)

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Η σύγκριση ανάμεσα στην σημερινή επιβάρυνση του καταναλωτή και στο όφελος που θα έχει με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου προκύπτει από την Έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Έκθεση η Κύπρος είναι πιο ακριβή ακόμη και από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και μία από τις πιο ακριβές στην Ε.Ε

Είναι ενδεικτικό ότι «το ενερ­γειακό κόστος που σχετίζεται με την ψύξη κατοικιών αντιστοιχεί, στο «10,6% της τελικής κατανάλωσης ενέρ­γειας των νοικοκυριών, σε σύγκριση 0,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Αναφέρεται μάλιστα ότι το ποσο­στό της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στο να κρατή­σουν το σπίτι τους ζεστό, ανέρχεται στο 19,2%, σε σύγκριση με 9,3% στην ΕΕ.

- ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν η Κύπρος απέχει πολύ από τον στόχο της μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 32% μέχρι το 2030.

Ακόμη -αναφέρει η Έκθεση – και αν υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή κυβέρνηση θα οδηγήσουν στη μείω­ση των εκπομπών κατά 23,1% ( 9 μονάδες κάτω από τον στόχο).

Η Κομισιόν τονίζει στην έκθεσή της ότι το κόστος για τους ρύπους δεν αφο­ρά μόνο την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και την επιβάρυνση του περι­βάλλοντος, αλλά επιβαρύνει σημαντι­κά και την υγεία των πολιτών. Όπως αναφέρεται, η ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα ευθύνεται για 630 πρόωρους θανάτους το χρόνο!

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σύμφωνα με την μελέτη κόστους οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου ακόμη και το σενάριο που προωθείται από κάποιους στην Κύπρο για αυτόνομη ενεργειακή ανάπτυξη μέσω μπαταριών, είναι ζημιογόνο.

Οι μπαταρίες που θα χρειαστούν μέχρι το 2040 θα κοστίσουν περίπου 4 δισ. ευρώ ( ενώ το αντίστοιχο συνολικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι 1,9 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

-Στα πρόσθετα οφέλη της διασύνδεσης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα είναι η αδιάλειπτη τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος blackout -ειδικά σε περιόδους αυξημένης ζήτησης (π.χ. κορύφωση θερινής τουριστικής περιόδου ή ψύχους).

- Η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος θα έχει μερίδιο από τα έσοδα του έργου , τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μειώσει περαιτέρω τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

- Πράσινη μετάβαση: Η Κύπρος πρασινίζει πλήρως το ενεργειακό της μείγμα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την βιομηχανία της όσο και για την βελτίωση του τουριστικού της προϊόντος, μέσα από την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και την επίτευξη ανταγωνιστικότερων τιμών.

- οι παραγωγοί ενέργειας προφανώς θα εκτεθούν στον ανταγωνισμό του ευρωπαϊκού συστήματος με αποτέλεσμα την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού.

- Στα σοβαρά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη είναι ότι το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος στην περιοχή, θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εκπομπών CO2 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Δειτε Επισης

Ένα μοναδικό stand-up cabaret show έρχεται στην Κύπρο!
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και στο Paradox Museum Limassol!
ΙδΕΚ: Παρουσίαση χρηματοδοτικού προγράμματος - Μέχρι και €30 χιλιάδες η χορηγία
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Xρηματοδοτικό πρόγραμμα ΙδΕΚ μέχρι και €30 χιλιάδες
Σεμινάριο «Customer Support & Interaction» από το PS Academy
ECOMMBX Legends Award - Στα χέρια των φιλάθλων η ανάδειξη των θρύλων του κυπριακού μπάσκετ
Έξυπνοι τρόποι να ανανεώσουμε τη ντουλάπα μας!
Αποκαλύπτοντας το μονοπάτι προς την ευεξία με τη Lidl Κύπρου στο 5ο Wellness Camp
“MountainFest”: To νέο δυναμικό φεστιβάλ από τον Οργανισμό Νεολαίας