Δεν αλλάζει το διάταγμα για τις πολεοδομικές άδειες ο Ιωάννου-Τα σενάρια για τροποποιήσεις στους ΕΟΑ

Ακόμη δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα, με τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης να επιμένουν στο αφήγημά τους ότι πρέπει να τους παραχωρηθούν οι εξουσίες για αδειοδότηση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, που παραμένει ανένδοτος και δεν θα προχωρήσει με αλλαγή του σχετικού διατάγματος.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το αίτημα των προέδρων των πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης για να κατέχουν τις πλήρεις εξουσίες και να έχουν τον τελευταίο λόγο για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ειδικότερα σε ότι αφορά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, συνεχίζεται με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε διευκρινίσεις από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας πως πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο, την παρούσα στιγμή, μέχρι να κυλίσει ομαλά η λειτουργία των ΕΟΑ, οι εκλεγμένοι πρόεδροι φαίνεται ότι έχουν φορέσει παρωπίδες και έστρεψαν το βλέμμα μόνο στα όσα διεκδικούν και δεν σταματούν για να ακούσουν τα όσα θέτει ενώπιον τους το Υπουργείο.

Σημειώνεται πως το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών είχε εκδοθεί από τις 21 Ιουνίου και τέθηκε σε ισχύ με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Στόχος του Υπουργείου είναι όπως ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμοζόταν και πριν τη μεταρρύθμιση, χωρίς να προκύψουν προβλήματα, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο της μεταρρύθμισης, δεδομένου ότι οι ΕΟΑ έχουν αρκετό φόρτο εργασίας και πρέπει να βρουν τη φόρμουλα για να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπάρχουν στις νοοτροπίες για τις τρεις αδειοδοτικές αρχές που πλέον συστεγάζουν. Την ίδια ώρα, αυτή είναι μία απόφαση που λήφθηκε, με απώτερο στόχο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις σε βάρος των πολιτών, καθώς επίσης και για να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο λήψης αποφάσεων για αδειοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλουν και το καρπούζι και το μαχαίρι οι Προέδροι των ΕΟΑ για τους πολεοδομικούς ελέγχους

Παρά το γεγονός ότι οι όλα αυτά έχουν τεθεί, ουκ ολίγες φορές ενώπιον των πέντε προέδρων των ΕΟΑ, οι ίδιοι προχώρησαν στη λήψη νομικών γνωματεύσεων, με στόχο να αποδείξουν κατά πόσο είναι δόκιμο να προβεί σε αλλαγή του διατάγματος το Υπουργείο Εσωτερικών. Κάτι που έχει προκαλέσει ενόχληση στον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στο διάταγμα, αφού αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι πρόεδροι των ΕΟΑ είναι να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιος λειτουργός θα ασχολείται με τις αδειοδοτήσεις και αυτό είναι εξουσία μόνο του υπουργού.

Σημειώνεται πως το θέμα έχει εγερθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, στην τελευταία της συνεδρία και με την επιστροφή στα έδρανα, αναμένεται να επανεξετάσει το ζήτημα. Μάλιστα, οι βουλευτές ζήτησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών να διαβουλευτεί με τους προέδρους των ΕΟΑ, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε να καταλήξουν σε μία κοινή λύση, κάτι που μελετά το Υπουργείο στην παρούσα φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούν Ιωάννου σε διάλογο οι πέντε προέδροι ΕΟΑ για συμβιβαστική λύση για τους πολεοδομικούς ελέγχους

Μελετά σενάρια για αλλαγές στους ΕΟΑ ο Ιωάννου

Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς υπογραμμίζει αρκετά κακώς έχοντα της νομοθεσίας, όπως αυτή έχει καταρτιστεί, ειδικά για τους ΕΟΑ και το Διοικητικό Συμβούλιο, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να βρίσκεται σε σκέψεις κατά πόσο θα προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές ή όχι, αναφορικά με τον τρόπο κατάρτισης των πέντε Συμβουλίων.

Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και ο Γενικός Διευθυντής του, που εκτελούν και οι δύο εκτελεστικά καθήκοντα. Από τη μία, ο ένας είναι ο εκλεκτός των πολιτών και από την άλλη, είναι εκείνος που διορίστηκε από την Κυβέρνηση, με τις αρμοδιότητές τους να είναι παρόμοιες.

Παρά το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένη η περίπτωση να προωθηθούν αλλαγές για τον τρόπο που εκλέγεται ένας πρόεδρος των ΕΟΑ, στο τραπέζι υπάρχουν κάποια σενάρια. Συγκεκριμένα, σκέψεις γίνονται ώστε ο πρόεδρος των ΕΟΑ να διορίζεται, όπως γίνεται με τους ημικρατικούς οργανισμούς ή να αποφασίζεται ανάμεσα στα μέλη των ΕΟΑ. Συγκεκριμένα, οι εκλεγμένοι από τους πολίτες τοπικοί άρχοντες, που θα είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΟΑ, να ψηφίζουν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο πρόεδρος.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε θεωρητική βάση, δεδομένου ότι ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να αγγίξει τα σημαντικά ζητήματα, που χρίζουν άμεσης παρέμβασης και αλλαγής, όπως είναι το θέμα με τα χρήματα που θα επιστρέφονται από τους ΕΟΑ στους δήμους, καθώς επίσης και ο μεγάλος αριθμός των αντιδημάρχων. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα προβεί στην έναρξη των διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα, όταν θα έχει στα χέρια του και τα πρώτα δείγματα της πρακτικής εφαρμογής της μεταρρύθμισης, τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε την ίση εκπροσώπηση των δήμων στους ΕΟΑ η Βουλή-Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα