Eπανεξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

Από τον πρώτο γύρο, με 562 ψήφους, εκλέχθηκε η Ρομπέρτα Μέτσολα ως Πρόεδρος στη 10η κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κ. Μέτσολα, υποψήφια με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είχε εκλεγεί στην ίδια θέση για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2022, μετά τον θάνατο του τότε Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, με 458 ψήφους, επικρατώντας έναντι των δύο ανθυποψηφίων της, από την Αριστερά και τους Πράσινους.

Στην ψηφοφορία της Τρίτης, η κ. Μέτσολα επικράτησε της ανθυποψηφίου της από την Αριστερά, Ιρένε Μοντέρο, η οποία πήρε 61 ψήφους. Η θητεία της κ. Μέτσολα θα έχει διάρκεια 2,5 χρόνων.

Συνολικά, ψήφισαν 699 Ευρωβουλευτές και καταμετρήθηκαν 76 λευκά και άκυρα. Για την εκλογή του Προέδρου χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, επομένως χρειάζονταν 312 ψήφοι, με την κ. Μέτσολα να εξασφαλίζει 562 ψήφους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι μια συνέλευση συζήτησης και σεβασμού»

Σε μια ομιλία πριν από τη ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για την ηγεσία του θεσμού, η Ρομπέρτα Μέτσολα υποστήριξε ότι η συνέλευση πρέπει να είναι μια συνέλευση «συζήτησης και σεβασμού».

Όπως είπε, «αυτό πρέπει να είναι ένα κοινοβούλιο συζήτησης και σεβασμού. Ένα σπίτι όπου μπορούμε να συζητήσουμε και να υπερασπιστούμε την άποψή μας σε ζωντανές και ενεργές συνεδριάσεις που τραβούν την προσοχή και τη φαντασία των ανθρώπων", δήλωσε κατά την έναρξη της ιδρυτικής συνόδου της νέας Ευρωπαϊκής Συνέλευσης , στην οποία η κεντροδεξιά έχει την πλειοψηφία και ακολουθούν οι σοσιαλιστές και οι ακροδεξιοί Patriots for Europe».

Ακόμη διαβεβαίωσε ότι, το πάθος της για το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει μειωθεί. «Ως Πρόεδρος, εσείς οι βουλευτές γνωρίζετε ότι είμαι σε θέση να υπερασπιστώ το κοινοβούλιο μας και να χτίσω γέφυρες μεταξύ των πολιτικών διχασμών», κατέληξε.

Εξελέγησαν και 14 αντιπρόεδροι

Η εκλογή της Ρομπέρτα Μέτσολα έγινε σε συνεδρίαση στην οποία εκλέχθηκαν και οι 14 αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Πορτογαλία φέτος δεν είχε κανέναν υποψήφιο, σε αντίθεση με πέρυσι , όταν ο Pedro Marques Pereira εξελέγη ένας από τους 14 αντιπροέδρους, στο Στρασβούργο.

Αυτή την Τρίτη οι νέοι ευρωβουλευτές ανέλαβαν επίσης καθήκοντα -- συμπεριλαμβανομένων 21 Πορτογάλων -- μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Μετά την ψηφοφορία και τις πρόσφατες κομματικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει τις περισσότερες έδρες (188), ακολουθούμενο από τους Σοσιαλιστές (136) και τη νέα ακροδεξιά πολιτική οικογένεια Patriots for Europe (84).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατανομή της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, οι Συντηρητικοί και οι Μεταρρυθμιστές καταλαμβάνουν 78 έδρες, οι Φιλελεύθεροι συνολικά 77 και ακολουθούν οι Πράσινοι (53) και οι Αριστερά (46).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία