Προχωρά με κοινωνική ατζέντα και Κοινωνική Συμμαχία το ΑΚΕΛ στο μετεκλογικό πεδίο

Αλλαγές επίκεινται στο ΑΚΕΛ μετά από την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος που έγινε σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής. Αν και η διαδικασία αποτίμησης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς το κόμμα προτίθεται να απευθυνθεί και στην βάση του, για να καταγράψει και τις δικές της απόψεις, υπάρχει διάθεση να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που θα διορθώσουν ζητήματα που εντοπίστηκαν ή θα ενισχύσουν ευρήματα που κρίνονται θετικά.

Επί της ουσίας, ως πολύ αρνητικό κρίνεται το γεγονός πως το κόμμα υπέστη πτώση στα ποσοστά του και απέτυχε να διατηρήσει τις δύο έδρες που κατείχε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζεται η πολύ καλή πορεία που είχε στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη στις επιλογές που έκανε για τα ανώτατα αξιώματα, οι οποίες ερμηνεύονται σαν μια καλή ανάγνωση των αναγκών και των προσδοκιών των τοπικών κοινωνιών αλλά και ως επιβράβευση του έργου των προερχόμενων από το κόμμα δημάρχων που ανανέωσαν την θητεία τους.

Το ΑΚΕΛ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, ανησυχεί ωστόσο για την συλλογική ήττα του συστήματος και την ανάπτυξη πολιτικών φαινομένων όπως η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου με πολύ υψηλό ποσοστό, θεωρώντας ότι το φαινόμενο είναι κοινωνικό. Αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να ανατραπούν κάποιες αντιλήψεις που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, κάτι που χρειάζεται επιμονή και μεθοδικότητα.

Στην ανακοίνωσή του, μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, το κόμμα της Αριστεράς κατέγραψε τη διάθεσή του για αυτοκριτική, κάνοντας λόγο για καθολική βούληση και αποφασιστικότητα «να διορθώσουμε λάθη και αδυναμίες, ν’ ανατρέψουμε στερεότυπα για το κόμμα». Επί της ουσίας, το ΑΚΕΛ φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως κουβαλά κάποιες ταμπέλες, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει μπροστά, όπως η αντίληψη ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα οικονομίας. Όσο σωστή οργανωτική δουλειά και να γίνεται, αυτές οι αντιλήψεις χρειάζονται χρόνο για να ανατραπούν και ορθές επικοινωνιακές κινήσεις.

Το ΑΚΕΛ προτίθεται να προβεί σε αλλαγές, με στόχο να αποκτήσει σύγχρονες μορφές επικοινωνίας και δράσης. Αυτό ήταν ένα θέμα που απασχολούσε το κόμμα και προεκλογικά, καθώς συζητήθηκε και όταν αποφασίζονταν οι αλλαγές πριν από το καταστατικό συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναπτύξει περισσότερο την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να βρει και άλλους τρόπους αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για τη διάχυση του πολιτικού του μηνύματος και την γνωστοποίηση των δράσεων του.

Πέραν όμως των μέσων, υπάρχει και ο τρόπος και σε αυτόν τομέα είναι αισθητή η αλλαγή, καθώς, σε γενικές γραμμές, το ΑΚΕΛ έχει «μαλακώσει» τον λόγο του, καθιστώντας τον περισσότερο παραγωγικό και λιγότερο συγκρουσιακό εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να συμβαδίζει περισσότερο με την σύγχρονη εκφορά πολιτικού λόγου. Όπως, όμως, προκύπτει, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα, αφού τα μηνύματά του δεν καταφέρνουν να φτάσουν σωστά στον κόσμο, όπως το ίδιο διαπιστώνει. Για αυτό ακούστηκαν ιδέες προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της ρητορικής του, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη και κατανοητή, ιδιαίτερα σε θέματα θέσεων. Στην ουσία, το κόμμα θα πρέπει να βρει τις μεθόδους να καταστεί πιο εξωστρεφές, ώστε να εμπεδώσει τη σύγχρονη πρότασή του στην κοινωνία.

Το επόμενο διάστημα το ΑΚΕΛ θα φροντίσει να καταστεί επίκαιρο τα μάτια των πολιτών. Ήδη προανήγγειλε μια πιο δυναμική και ορατή κινηματική δράση, με διεκδικήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας στην εργασία, στην παιδεία, την υγεία και την στέγαση. Επί της ουσίας, αυτό μεταφράζεται σε ξεκάθαρη έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Η παραγωγή σε αυτόν τον τομέα έγινε και οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες και έχουν παρουσιαστεί. Ωστόσο η διαπίστωση είναι πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προώθησή τους. Αυτό αφορά και την επικοινωνιακή τους προώθηση προς τον κόσμο αλλά και την προσπάθεια μετατροπής τους σε νομοθετικό έργο που θα φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα

Ένας άλλος τομέας που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε όπως δοθεί βαρύτητα είναι η «ανακατάληψη» του φυσικού χώρου του ΑΚΕΛ, δηλαδή του συνδικαλιστικού κινήματος. Παρόλο που το κόμμα της Αριστεράς συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής στα κινήματα, η εξέλιξη της αγοράς εργασίας είναι τέτοια, που σε πολλούς τομείς δεν υπάρχει πλέον οργάνωση και το ΑΚΕΛ διαπιστώνει το κενό που παρουσιάζεται. Το εργατικό κίνημα ήταν πάντοτε το οξυγόνο του ΑΚΕΛ και για αυτό πρόθεση είναι να δοθεί η κατάλληλη βαρύτητα, ώστε να μην δραστηριοποιείται μόνο σε τομείς που προϋπάρχει οργάνωση ή συλλογικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα θετικά των εκλογών, επί των οποίων θέλει να κτίσει, το κόμμα επισήμανε τα πολύ καλά αποτελέσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο ως θέμα γοήτρου και πολιτικής εικόνας, αλλά γιατί εκεί μπορεί να γίνει παραγωγή έργου το οποίο εύκολα θα αντιληφθεί ο πολίτης, καθώς αφορά την καθημερινότητά του. Το κόμμα επιδιώκει να χτίσει πάνω στο έργο αυτό για να αποδείξει και την αποτελεσματικότητά του.

Επιτυχημένο ήταν και το πρώτο τεστ της Κοινωνικής Συμμαχίας. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο αλλά κάπως χαλαρά, ώστε να πάρει σταδιακά την μορφή της και να αποφασιστεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες ο τρόπος λειτουργίας της και το είδος της συνεργασίας που θα είχε με το ΑΚΕΛ. Προεκλογικά αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, κάτι που αναμένεται να γίνει τώρα, σε νεκρό εκλογικό χρόνο και έχοντας πάρει μια πρώτη γεύση από την συνεργασία στις διπλές εκλογές.

Η Κεντρική Επιτροπή επεσήμανε το γεγονός πως το 30% των εκλελεγμένων δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων προέρχονται από την Κοινωνική Συμμαχία και προανήγγειλε ότι θα συνεχιστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να γίνει μια δυναμική, ανοιχτή πλατφόρμα, «που μαζί με το ΑΚΕΛ και όλη την Αριστερά να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις προοπτικές στον τόπο». Στην ουσία, το ΑΚΕΛ επιθυμεί να απευθύνεται ταυτόχρονα στο δικό του κοινό αλλά και σε ένα κοινό πέραν από αυτό, μέσω της πλατφόρμας, η οποία θα γεφυρώνει το χάσμα του από τα άλλα ακροατήρια, στη βάση κοινών θέσεων. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αποφασιστεί πιο συγκεκριμένα η δομή που θα αποκτήσει η Κοινωνική Συμμαχία, το περιεχόμενο της, οι τομείς δράσης της αλλά και τα πρόσωπα που θα ήθελαν να εμπλακούν σε αυτήν. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να δημιουργηθεί κάποιου είδους συντονιστική δομή και να οργανωθεί η Κοινωνική Συμμαχία σε επαρχιακό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Το Υπουργικό ενέκρινε συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας για μεταμοσχεύσεις νεφρών και πνευμόνων
Λύση μόνο στη βάση του πλαισίου αποφάσεων του ΣΑ υποστηρίζει ο Ακάνσοϊ
Σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας για ενίσχυση στεγαστικής πολιτικής ενέκρινε το Υπουργικό
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο
Σε καλό δρόμο η Κύπρος για διαδικασία εφαρμογής Συμφώνου για Μετανάστευση
Για Κυπριακό, ΕΕ και διεθνείς εξελίξεις συζήτησε ο Κόμπος με ομόλογό του από Σαν Μαρίνο
Ο Αρικλί καλεί τον Τατάρ να θέσει ως όρο για συνομιλίες την ηλεκτρική διασύνδεση με Τουρκία
Ζητά από τους Υπουργούς πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας ο Πρόεδρος
Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για συντονιστή Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας ενόψει Προεδρίας 2026
Απαισιόδοξη η εικόνα στο Εθνικό-Στόχος η τριμερής, εκ των προτέρων θετική η δική μας απάντηση