Έπεσαν οι υπογραφές, αρχίζουν εντός της εβδομάδας οι τοποθετήσεις κλιματιστικών στα σχολεία

Φούλαρε τις μηχανές το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πριν το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση στις πρώτες σχολικές μονάδες που έχουν ήδη επιλεγεί. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την αναβάθμιση των σχολείων, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τα κλιματιστικά.

Με την άφιξη του καλοκαιριού, ήρθαν και οι υψηλές θερμοκρασίες και τα πρώτα σαραντάρια στη θερμοκρασία, κάτι που είχε προκαλέσει μία ανυπόφορη κατάσταση εντός των σχολικών αιθουσών διδασκαλίας, με τους μαθητές Δημοτικού να ήταν εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα, δεδομένου ότι είχε ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Μάλιστα, λόγω των αναφορών της ΠΟΕΔ για την κατάσταση στα Δημοτικά, άνοιξε μία μεγάλη και δημόσια συζήτηση, τόσο με τοποθετήσεις, όσο και με συνεδριάσεις στη Βουλή, με το Υπουργείο Παιδείας να δηλώνει πως έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες το προηγούμενο διάστημα και έχει γίνει μελέτη για να τεθούν προτεραιότητες στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζει εντός των επόμενων ημερών η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία-Πρώτη επαρχία η Λευκωσία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλάνο που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας ενώπιον της Βουλής, μετά από μελέτη που είχε γίνει, επιλέγηκαν συνολικά 50 σχολεία ανά το παγκύπριο (σ.σ. δέκα σε κάθε επαρχία), από τα οποία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της εγκατάστασης κλιματιστικών. Προς αυτό το σκοπό, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε πρόσφατες δηλώσεις της, επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που έχει παρθεί πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Πρώτη επαρχία που προχώρησε τις διαδικασίες είναι η Λευκωσία και στη συνέχεια θα προχωρήσει η Λεμεσός.

«Αυτή περιμένουμε την σχολική εφορία Λεμεσού να συσταθεί σε σώμα, είναι μία τυπική διαδικασία. Οι υπογραφές με τις εταιρείες είναι στη βάση των οδηγιών του Γενικού Λογιστηρίου και μετά θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το Σεπτέμβριο να τοποθετηθούν τα κλιματιστικά στα πενήντα πρώτα σχολεία και στη συνέχεια να επιλεγούν τα επόμενα σχολεία», ανέφερε στον REPORTER η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Πάντως, το θέμα των προσφορών χειρίζεται το Γενικό Λογιστήριο, με την διαδικασία να είναι ανοιχτή, ώστε αν υπάρχει εταιρεία που θα δείξει ενδιαφέρον και πληροί τα κριτήρια, να μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο.

«Οι προδιαγραφές έχουν βγει και δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση χωρίς να υπάρχει ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και αυτό σημαίνει ότι είναι άμεσα συνυφασμένο και δεν μπορεί να υπάρχει προσφορά χωρίς τη μελέτη. Επίσης, αναρτημένος είναι και ο οδηγός μας για θέματα ασφάλειας, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται κλπ. Να τονίσω πως εκεί που πρέπει να γίνουν υποδομές εμείς θα τις κάνουμε».

Αρχίζει επισκέψεις στα σχολεία η ανάδοχος εταιρεία

Η Λευκωσία είναι και η επαρχία που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με τη Σχολική Εταιρεία να έχει αρχίσει και τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία, για να προχωρήσουν με τις μεταφορές των κλιματιστικών στα σχολεία.

«Υπογράψαμε τα συμβόλαια και ξεκινά επισκέψεις στα σχολεία η ανάδοχη εταιρεία, που θα εγκαταστήσει τα κλιματιστικά, για να ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να μεταφερθούν οι συσκευές στις μονάδες και να ξεκινήσει η εγκατάσταση», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών, Νικόλας Μεγάλεμος.

Σημειώνεται πως από την αρχή της προηγούμενης σχολικής χρονιάς είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει με την εγκατάσταση των κλιματιστικών, δεδομένου ότι ακόμη και μέσα Σεπτεμβρίου, η κατάσταση ήταν ανυπόφορη και δεν θα ήταν καθόλου παραγωγικό να μην υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες, όπου οι μαθητές περνούν τις περισσότερες ώρες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτό το καλοκαίρι για το ΥΠΑΝ-Πιέζει ο χρόνος για τα κλιματιστικά, ψάχνει λύσεις για τα σχολεία

Σε εξέλιξη και οι διαδικασίες ηλεκτρολογικής αναβάθμισης

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει και τις διαδικασίες για την ηλεκτρολογική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την τοποθέτηση κλιματιστικών και να μην παρουσιάζεται πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, κάθε φορά που τίθενται σε λειτουργία, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε κάποιες μονάδες, όπου προχώρησε η εγκατάσταση κλιματιστικών, χωρίς τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Παιδείας.

«Έχουμε κάνει τις αιτήσεις μας και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου μας δίνει τις απόψεις της και θέτει κάποιες προϋποθέσεις, ώστε να εγκριθεί η ενεργειακή και ηλεκτρολογική αναβάθμιση. Συγκεκριμένα, μπορεί να μας πει ότι πρέπει να τοποθετηθεί ένας πίνακας ή να μεταφερθεί ένα καλώδιο ή άλλο να κοπεί κλπ. Εμείς προχωρούμε και όταν έχουμε το πράσινο φως, προχωρούμε».

Το Υπουργείο Παιδείας, πάντως, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως τα κλιματιστικά στα σχολεία θα έχουν δικό τους ηλεκτρολογικό κύκλωμα, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο και σε κάποια σχολεία έχει γίνει η τοποθέτηση και σε άλλα σχολεία θα γίνει αυτή τη στιγμή, ώστε και σχολεία που είναι πιο παλιά, θα είναι σε θέση να δεχθούν τα κλιματιστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλεμο, μέχρι τέλη Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης των κλιματιστικών στις δέκα σχολικές μονάδες της Λευκωσίας και στη συνέχεια θα επαναρχίσουν οι διαδικασίες για άλλα σχολεία. Πάντως, βάσει του πλάνου του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που βρίσκονται στα ορεινά, αλλά και εκείνα με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση δεν έχουν τεθεί ως προτεραιότητα, αφού οι συνθήκες είναι βελτιωμένες, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλυσε το σχεδιασμό του για κλιματιστικά το ΥΠΑΝ-Ζητούν λύσεις οι γονείς, εξετάζουν μέτρα

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας