A. Θεμιστοκλέους: Αβέβαιο το μέλλον αν δεν αναβιώσει το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Το μέλλον μας θα είναι αβέβαιο αν η Κύπρος δεν συνετιστεί σύντομα και δεν αναβιώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και δεν μπει σε συμμαχίες οι οποίες στο τέλος θα έχουν ισοδύναμο στρατιωτικό αποτέλεσμα με την τουρκική απειλή, είπε τη Δευτέρα ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Η μόνη λύση που θα ψηφίσει ο λαός, είπε κατά την ομιλία του στην ειδική συνέδρια της Βουλής για το πραξικόπημα και την εισβολή, θα ήταν η λύση που θα απάλλασσε τον τόπο από την τουρκική κατοχή και εισβολή και που θα διασφάλιζε σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου, όσα δικαιώματα απολαμβάνουν σήμερα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η δική μας «ασύγγνωστη υποχωρητικότητα και δοτικότητα», πρόσθεσε, έχει αποθρασύνει την Τουρκία, η στάση της οποίας έχει διαψεύσει και ακυρώσει δια παντώς, «την άθλια πολιτική και πρακτική του κατευνασμού, και τους Απόστολους της συνθηκολόγησης και της υποταγής».  

Σήμερα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, και μετά από 50 χρόνια, «δεν έχουμε άλλα να δώσουμε στην Τουρκία, τα δώσαμε όλα», όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί που πιέζουν και συμβουλεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει κάτι για να ξεκινήσει ο διάλογος «από εκεί που βάλτωσε και πέθανε στο Κραν Μοντανά».

Ο κ. Θεμιστοκλέους έθεσε το ερώτημα γιατί όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέτυχαν να λύσουν το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι «διότι ποτέ δεν συγκατένευσε κανένας από αυτούς στην αξίωση των Τούρκων να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», να έχει λόγο η Άγκυρα δια της τεθλασμένης για όσα αφορούν τον Κυπριακό Ελληνισμό, και στο να επεκταθεί η τουρκική κατοχή στις ελεύθερες περιοχές.

«Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι το μέλλον μας θα είναι αβέβαιο» αν η Κύπρος δεν συνετιστεί σύντομα και δεν αναβιώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και δεν μπει σε συμμαχίες οι οποίες στο τέλος θα έχουν ισοδύναμο στρατιωτικό αποτέλεσμα με την τουρκική απειλή, είπε.

Τέλος, ευχήθηκε στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη «καλή δύναμη» για να αντέχει στις πιέσεις από εντός και εκτός της Κύπρου, όπως είπε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Δεν αποφάσισαν για έφεση ακόμη οι μοναχοί-Ανησυχία ακόμη και για αύξηση της ποινής
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»
Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των MED9-«Κρίσιμη η συνεισφορά της Τουρκίας στην επανέναρξη των συνομιλιών»
ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»