ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες

Ορισμένες χώρες έχουν διατηρήσει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, ενώ άλλες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάκτηση των προ πανδημίας ετήσια επίπεδα μεταξύ άλλων με εμβόλια DTP και ιλαράς.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), και οι 53 χώρες της περιοχής - που καλύπτουν την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία - πέτυχαν κάλυψη 90% ή παραπάνω για τουλάχιστον ένα εμβόλιο στα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα.

Η πρόσληψη και/ή η εισαγωγή άλλων εμβολίων, μεταξύ άλλων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του ροταϊού, αυξάνονται σταθερά σε περιφερειακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε το μέλλον μας», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Πέρσι, πολλές χώρες σημείωσαν εξαιρετική πρόοδο στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, μεταξύ άλλων μέσω εκστρατειών κάλυψης για να σταματήσουν τα κρούσματα ιλαράς. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε σε αυτό. Οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τα προγράμματα ανοσοποίησης έως ότου πετύχουμε όλους τους στόχους που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα Ανοσοποίησης 2030».

Ενώ η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πέτυχε την υψηλότερη κάλυψη με την πρώτη δόση DTP (DTP1) μεταξύ των έξι περιφερειών του ΠΟΥ το 2023 με 97%, αυτό εξακολουθεί να είναι 1% χαμηλότερο από το προ πανδημίας επίπεδο 98% της Περιφέρειας το 2019 με ποσοστό 82-99% μεταξύ των χωρών. Ενώ 15 χώρες της περιοχής πέτυχαν κάλυψη 99% με DTP1 το 2023, άλλες 24 χώρες παρέμειναν κάτω από το επίπεδο του 2019. Για την τρίτη δόση (DTP3), 25 από τις 53 χώρες πέτυχαν κάλυψη ≥95% σε εθνικό επίπεδο, ενώ 30 εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η κάλυψη κυμάνθηκε από 73% έως 99%. Έντεκα χώρες σημείωσαν μείωση και εννέα αύξησαν επιτυχώς την κάλυψη DTP3 από το 2022 έως το 2023.

Η κάλυψη με την πρώτη δόση εμβολίου που περιέχει ιλαρά (MCV1 - γενικά το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 94% το 2022 σε 95% το 2023 (με εύρος 24-99%), αλλά η κάλυψη με τη δεύτερη δόση (MCV2) παρέμεινε στάσιμη στο 91%. Αυτό σημαίνει ότι 500.000 παιδιά έχασαν την πρώτη δόση και 900.000 παιδιά δεν έλαβαν εγκαίρως την προγραμματισμένη δεύτερη και τελευταία δόση εμβολίου ιλαράς το 2023.

Όσον αφορά το εμβόλιο HPV, αυτό προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου και αποτελεί μέρος του προγράμματος εμβολιασμού ρουτίνας για τα κορίτσια, και σε ορισμένες περιπτώσεις και για τα αγόρια, σε 46 χώρες της περιοχής από φέτος. Τουλάχιστον δύο επιπλέον χώρες σχεδιάζουν να εισαγάγουν το εμβόλιο το 2025. Η πρόοδος στην πρόσληψη εμβολιασμού κατά του HPV ήταν σταθερή στις περισσότερες χώρες που έχουν εισαγάγει το εμβόλιο μέχρι στιγμής. Πάνω από 1,9 εκατομμύρια κορίτσια εμβολιάστηκαν πλήρως κατά του HPV το 2023, δηλαδή πάνω από 164.000 περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Ενώ 10 χώρες σημείωσαν μείωση της κάλυψης από το 2022 έως το 2023, η περιφερειακή κάλυψη με την πρώτη δόση αυξήθηκε μεταξύ των κοριτσιών στο 39% και των αγοριών στο 25%.

Αναφορικά με την κάλυψη για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας αυτή παρέμεινε σταθερή στο 95%, που είναι ίση με το προ πανδημίας επίπεδο του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ
Κουνούπια μεταδίδουν έξι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες
Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει εγκαίρως τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για απεικόνιση περιστατικών καρκίνου
Δεύτερη αιτία αναπηρίας σε νεαρούς μετά το τραύμα αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση
Στην κορύφωση του το νέο κύμα COVID στην Κύπρο-Υπάρχει φάσμα από ασυμπτωματικούς μέχρι και νοσηλείες
Αυξημένα κρούσματα Covid στην κοινότητα, σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό