Θεοπέμπτου: Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην νιώθει θυμό για το 74

Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην νιώθει θυμό για όλα όσα έγιναν το 1974, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στην ομιλία του τη Δευτέρα στην ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπλοκή στον πόλεμο του 1974, ως νεαρού στρατιώτη τότε και ζήτησε να γίνουν περισσότερα για όσους υπηρέτησαν τη θητεία τους σε εκείνες τις τραγικές στιγμές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εμπλοκή του στο χωριό Άγιος Βασίλειος, ακριβώς δίπλα από τον Γερόλακκο πολύ κοντά στη Λευκωσία στον δρόμο προς τη Μόρφου, όταν γλύτωσε την τελευταία στιγμή όταν 10 Κύπριοι στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ολόκληρη τουρκική πολεμική μηχανή.

«Φανταστείτε όμως πόσο θυμό νιώθουν, όσοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Τούρκους στρατιώτες και έζησαν τον τρόμο του πολέμου από κοντά, οι τραυματίες, οι βιασμένες γυναίκες, οι πρόσφυγες, οι αιχμάλωτοι, οι γονείς των αγνοουμένων και όλων όσοι έχασαν τα παιδιά και τις περιουσίες τους και τόσοι άλλοι που αγαπούν την πατρίδα τους», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στους σωματικούς τραυματισμούς, όσον υπηρέτησαν τότε, αλλά και στα μικρά και μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Επανέλαβε τα αιτήματα τους, γιατί, όπως είπε, οι στρατιώτες που το '74 ήταν 18, 19 και 20 χρονών είναι σήμερα πλέον συνταξιούχοι έχουν οργανωθεί σε σύνδεσμο και έχουν μια σειρά από αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν το συντομότερο, γιατί δεν έχουν ακόμη πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους και παρά τις υποσχέσεις δεν έγινε τίποτα.

Αναφερόμενος στα αιτήματα του Συνδέσμου, ανέφερε ότι λόγω των πολύχρονων κακουχιών αντιμετωπίζουν πολλά κοινά ιατρικά προβλήματα και ζητούν ιατροφαρμακευτική και ιδιαίτερα ψυχολογική περίθαλψη.

Επίσης για όσους υπηρετούσαν τότε τη θητεία τους ζητούν να γίνει μια ρύθμιση όσον αφορά το 12% από τις συντάξεις τους. Πρόσθεσε ότι για ορισμένους το τιμητικό επίδομα που παίρνουν είναι προσβλητικά χαμηλό, ενώ ζητούν μια αναγνώριση από την πολιτεία όπως πχ ένα μετάλλιο ή ένα δίπλωμα.

Είπε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με Υπουργούς αλλά "δεν έγινε τίποτα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μαίνεται ο πόλεμος για την μαντίλα στα κατεχόμενα-Στο επίκεντρο ο ιμάμης Ιμπραχίμ Νταμάρ
Απαραίτητη η κρατική βούληση για τις λαμπρατζιές-«Το νομοσχέδιο από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί»
Βρέθηκε καμένο το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην φονική επίθεση στο Χαλάνδρι
Ξεκίνησαν να διορθώνουν τον δρόμο Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα μετά από 12 χρόνια
Πυρκαγιά σε πέντε μέτωπα εκδηλώθηκε στην επαρχία Πάφου-Ενεργό μόνο το ένα
Άκαρπες οι προσπάθειες της επιχείρησης για εντοπισμό του Πολωνού τουρίστα
ΒΙΝΤΕΟ: Από θαύμα γλύτωσε περαστική οδηγός από το γκανγκστερικό χτύπημα-Σφαίρα χτύπησε το αυτοκίνητό της
Προσπαθεί να υποβαθμίσει την στάση των τουρκογενών κρατών ο Φιντάν-«Οικογενειακή υπόθεση»
Ανάπτυξη διμερούς πλαισίου συνεργασίας συζήτησαν Πρέσβης Κύπρου και αξιωματούχος Κιργισίας
Ο Γιώργος Μοσχούρης, που είχε εμπλακεί στη Greek Mafia, το θύμα της εν ψυχρώ δολοφονίας στο Χαλάνδρι