Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ-«Η προεκλογική διαδικασία δεν θα είναι πια η ίδια»

Η προεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ δεν θα είναι πια η ίδια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός, ερωτηθείς για το πως αναμένεται να διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου και υποψηφίου για την Προεδρία των ΗΠΑ, Ντόνανλτ Τραμπ.

"Το πώς θα εξελιχθεί βέβαια εξαρτάται από το πώς τα δύο επιτελεία θα χειριστούν το απεχθές αυτό γεγονός, αλλά και από το ποιες κοινωνικές δυναμικές θα αναπτυχθούν", είπε ο κ. Κοντός.

Ήδη, ανέφερε ο κ. Κοντός, ο κ. Τραμπ φαίνεται να επιχειρεί την ανάδειξη ενός συνενωτικού και παν-εθνικού προφίλ, με στόχο να απαλείψει το αρνητικό ιστορικό των ακραίων τοποθετήσεών του.

"Προφανώς θα προσπαθήσει να διατηρήσει αυτό το προφίλ μέχρι το τέλος, εν τούτοις ο ατίθασος χαρακτήρας του πιθανόν να λειτουργήσει ανασταλτικά από ένα σημείο και έπειτα" πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, είπε ο Καθηγητής Κοντός, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να διακόψει τη συζήτηση περί αντικατάστασής του, η οποία είχε ξεσπάσει μετά την απογοητευτική του επίδοση στο πρόσφατο debate.

"Αυτό, τουλάχιστον προσωρινά, νομίζω ότι θα το πετύχει. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσει (έμμεσα) να αναδείξει την ευθύνη του κ. Τραμπ για την άνοδο της πόλωσης και της έντασης. Ήδη στο διάγγελμά του έχει κάνει σχετικές αναφορές, όπως π.χ. στην επίθεση κατά του συζύγου της κ. Νάνσι Πελόσι και στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, χωρίς βέβαια να επιρρίπτει ευθέως ευθύνες", πρόσθεσε.

Δεν είμαι βέβαιος, συνέχισε ο κ. Κοντός, ότι αυτό θα είναι αρκετό για να ανατρέψει την πορεία του κ. Τραμπ προς την Προεδρία, δεδομένης της δυναμικής που λαμβάνει πλέον ως αποτέλεσμα της απόπειρας εναντίον του.

"Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει ακόμα χρόνος και οι εξελίξεις μπορεί να είναι τέτοιες που να αναιρούν το πλεονέκτημα που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος" κατέληξε ο κ. Κοντός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία