Εγκρίθηκε από Ανώτατο το αίτημα Σταυριανού-Επανεξετάζεται η απόφαση για τη δολοφονία του Θανάση

Πράσινο στο αίτημα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, για καταχώρηση αίτησης με την οποία επιδιώκει την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, η οποία στην βάση επιστημονικής μαρτυρίας, έδειξε πως ο θάνατος του άτυχου Θανάση Νικολάου, επήλθε από στραγγαλισμό και δεν επρόκειτο για αυτοκτονία, άναψε η Ολομέλεια του Ανωτάτου του Δικαστηρίου.

Διάγνωση στην οποία κατέληξε αρχικά ο ιατροδικαστής, εξαιτίας του οποίου η Κύπρος, μετά από προσφυγή της οικογένειας, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πλημμελή διερεύνηση, ενώ μετά την απόφαση άνοιξε ο δρόμος για νέες έρευνες, οι οποίες οδήγησαν στην σημερινή απόφαση της Βαρωνσιώτου, που ανέτρεψε το αφήγημα 19 χρόνων, καταλήγοντας πως ο θάνατος του εθνοφρουρού επήλθε από στραγγαλισμό.

Προσφεύγοντας στο Ανώτατο, η πλευρά του Σταυριανού, που εκπροσωπείτο από την δικηγόρο Ανδριάνα Κλαΐδη, υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως «η Θανατική Ανακρίτρια τελούσε σε νομική πλάνη επί των πραγματικών γεγονότων», αφού όπως ισχυρίστηκε, τον απέκλεισε τόσο ως εμπλεκόμενο μέρος, όσο και ως μάρτυρα, τον οποίο ήθελε να καλέσει η Εισαγγελία, παραγνωρίζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ και επιμένοντας στα ευρήματα του, στα οποία, όπως ειπώθηκε στην διαδικασία, κατέληξε μέσα σε δέκα λεπτά.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου, εξετάζοντας τα όσα τέθηκαν ενώπιον της, αποφάσισε πως «πράγματι ο αιτητής φαίνεται να έχει έννομο συμφέρον» και ως εκ τούτου άναψε το πράσινο φως για καταχώρηση της αίτησης, η οποία θα εξεταστεί πλέον επί της ουσίας.

«Με δεδομένο ότι σε αυτό το στάδιο γίνεται μια εκ πρώτης όψεως θεώρηση, πράγματι υπάρχει έδαφος να δοθεί η αιτούμενη άδεια», ανέφερε το Ανώτατο, η απόφαση του οποίου ήταν ομόφωνη.

To Ανώτατο έδωσε οδηγίες όπως καταχωρηθεί η αίτηση μέχρι τις 18 Ιουλίου, ενώ στις 24 Ιουλίου ορίστηκε η πρώτη ακρόαση. Επίσης, το Ανώτατο έδωσε οδηγίες για να ενημερωθεί, τόσο η οικογένεια, όσο και η Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατατέθηκε η αίτηση Σταυριανού για ακύρωση του πορίσματος για Θανάση-«Απόλυτα απαραίτητη η μαρτυρία μου»

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα Σταυριανού, εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου, η οποία στην απόφαση της, ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2024, ανέφερε πως η υπόθεση του Θανάση, «έλαβε μια ασυνήθιστη εξέλιξη και τροπή. Πρωτοφανή θα τολμούσα να πω, με δεδομένο ότι ο θάνατος του τελευταίου, πέραν από κατ' επανάληψη Αστυνομικές και Στρατιωτικές έρευνες, οδήγησε σε τρείς διαδοχικές Θανατικές Ανακρίσεις. Στο διάστημα δε των είκοσι περίπου ετών που πέρασαν από το θάνατο του ως άνω προσώπου, μέχρι την έκδοση του πορίσματος της τελευταίας Θανατικής Ανακρίτριας, στις 10.05.2024, μεσολάβησαν, πέραν από την εκταφή της σορού για σκοπούς σχετικών εξετάσεων, ικανός αριθμός Δικαστικών διαβημάτων και διαδικασιών, περιλαμβανομένης και προσφυγής εκ μέρους της οικογένειας του θανόντος σε βάρος της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διορισμοί αριθμού ιδιωτών Ποινικών Ανακριτών, σε διαφορετικούς χρόνους, οι οποίοι προέβαιναν σε σχετικές έρευνες εκδίδοντας σχετικά πορίσματα, ως επίσης εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις διαφόρων εμπειρογνωμόνων όπως ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, παθολογοανατόμων, τραυματολόγων κλπ».

Περαιτέρω, είχε αναφέρει πως το ζήτημα του θανάτου του Θανάση Νικολάου και οι εξελίξεις σε σχέση με τις Θανατικές Ανακρίσεις, όπως βέβαια και επιμέρους πτυχές και προεκτάσεις της περίπτωσης, απασχόλησαν επι σειρά ετών, ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών, ενώ, όπως υπέδειξε, το ζήτημα, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, μετά την εκταφή της σορού και την έναρξη της τρίτης κατά σειρά, Θανατικής Ανάκρισης, απέληξε να απασχολεί, σχεδόν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και κατ' επέκταση το κοινωνικό σύνολο, έχοντας καταστεί ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος.

«Με δεδομένο το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου επί του ζητήματος, είναι φανερό ότι ο συλλογικός προβληματισμός και η κρίση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της αιτήσεως, η οποία άπτεται, ως καταδεικνύουν οι ως άνω λόγοι επί των οποίων παρουσιάζεται να εδράζεται το αίτημα, της απονομής της δικαιοσύνης, θα απέληγε προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα, έστω και σε αυτό το στάδιο, τον στόχο της ταχύτερης διεκπεραίωσης των Δικαστικών διαδικασιών».

Στην βάση των πιο πάνω, είχε αποφασίσει πως είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης, όπως η αίτηση του Πανίκου Σταυριανού, εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ανώτατου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Δειτε Επισης

Κλείνει τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου αύριο λόγω εργασιών
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου στη Λεμεσό (pic)
Νέα απάτη με το όνομα των Κυπριακών Ταχυδρομείων-Προσπαθούν μέσω email να αποσπάσουν χρήματα
Σε εγρήγορση οι υπηρεσίες μετά από απειλές για κυβερνοεπίθεση-Ομάδα χάκερς δήλωσε δημόσια την πρόθεσή της
Αρνείται όλες τις κατηγορίες η Γερμανίδα κατηγορούμενη για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
Πενήντα διαμεσολαβητές στο μητρώο για τις οικογενειακές διαφορές-Για οφέλη κάνει λόγο ο Χαρτσιώτης
Κλείνουν δρόμοι την Κυριακή στη Λευκωσία λόγω φιλανθρωπικού αγώνα-Δείτε τις ώρες και τα σημεία
Στο νοσοκομείο δύτης μετά από ατύχημα στο «Ζηνοβία»-Παρουσίασε συμπτώματα νόσου των δυτών
Δυσκίνητη η δικαστική εξουσία στην Κύπρο-Πάνω από τέσσερα χρόνια για εκδίκαση ενός διαζυγίου
Συγγενικά πρόσωπα του 78χρονου ο στόχος των εμπρηστών στη Λεμεσό-Δέχθηκαν απειλές