Εύβοια & Βοιωτία: Αποδράσεις μια ανάσα από την Αθήνα

Ευχάριστες εκπλήξεις και αμέτρητες ταξιδιωτικές, γευστικές, θρησκευτικές κι άλλες εμπειρίες ιστορίας, ψυχαγωγίας κι ευεξίας μας περίμεναν σε ένα από τα ωραιότερα σύντομα ταξίδια μας

1

2

ΑΝΟΙΓΜΑ3

Η Χαλκίδα ήταν μια από τις αγαπημένες μας βόλτες τω καιρώ εκείνω, όταν φοιτητές πεταγόμασταν με το ΚΤΕΛ σε μια ώρα πάνω - κάτω από την Αθήνα. Για να πιούμε το επόμενο φραπέ της μέρας στη θάλασσα. Τόσο απλά. Ενίοτε, εάν και εφόσον είχε φθάσει το έμβασμα από την Κύπρο, παίρναμε ταξάκι για τη διπλανή Νέα Αρτάκη και σε δέκα - δεκαπέντε λεπτά είχαμε ήδη παραγγείλει ούζο και θαλασσινά. Κι όταν οι αγελάδες ήταν ισχνές, καθόλου σπάνιο, τη βγάζαμε με πιτόγυρο και πάλι αρχοντικά.

4

Τα τρελά νερά του Ευρίπου κι άλλα πολλά

Τις προάλλες βρεθήκαμε στην πρωτεύουσα της Εύβοιας δεκαετίες μετά, λεπτομέρεια πόσες, για να πετύχουμε εντελώς τυχαία την αλλαγή της φοράς των τρελών νερών του Ευρίπου από το μπαλκόνι του παραλιακού ξενοδοχείου μας, σε ηλικία αρκούντως ώριμη για να εκτιμήσει φαινόμενα της φύσης σαν κι αυτό.

Ήταν μια από τις ωραιότερες στιγμές μας. Υπήρξαν όμως κι άλλες πολλές, καθώς αυτή τη φορά η παραμονή μας κράτησε τέσσερις γεμάτες μέρες με αποστολή αυτό το ρεπορτάζ, μετά από ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα φιλοξενίας και περιήγησης, που αντικατοπτρίζει πλήρως το πολυσύνθετο προφίλ των περιοχών της Εύβοιας και της Βοιωτίας που επισκεφτήκαμε. Πίσω από την ετοιμασία και την πραγμάτωσή του ήταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, των οποίων οι εκπρόσωποι - δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα, εξάλλου όλοι ενεργούν ως ένας με στόχο το καλύτερο για τον τόπο τους - φρόντισαν να ζήσουμε εμπειρίες πολλές, αξιόλογες και πανέμορφες. Εντελώς υποκειμενικά επιλέξαμε 16+1 σε ένα ρεπορτάζ των 1600 λέξεων εκείνες που θα αναφέραμε σε οποιονδήποτε μας ρωτούσε γιατί μας άρεσε αυτό το ταξίδι.

Τι ζήσαμε στο ταξίδι και γιατί το προτείνουμε

5
  • Οι αποστάσεις είναι εξαιρετικά φιλικές. Η μεγαλύτερη, εάν ταξιδέψεις από Αθήνα σε Αιδηψό, φτάνει τα 150 χλμ. και μπορεί να γίνει με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς με ή χωρίς διανυκτέρευση. Οι υπόλοιπες διαδρομές μεταξύ των διάφορων προορισμών που επισκεφθήκαμε εντός Εύβοιας και Βοιωτίας ήταν πολύ μικρότερες και το πολύ έως και δύο ώρες η καθεμιά. Και για να μην αδικήσουμε την Αιδηψό, θα πρέπει να πούμε πως μπορεί να φτάσει κανείς και σε μιάμιση ώρα απευθείας από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οδικώς αρχικά και εν συνεχεία με καραβάκι από το λιμανάκι της Αρκίτσας, με το οποίας περνάς απέναντι.
6
  • Το κόστος διαμονής σε θέρετρα, όπως, η Αιδηψός, η Λίμνη, η Αγία Άννα και οι Ροβίες είναι προσιτό για κάθε προϋπολογισμό. Μπορείς να βρεις ενοικιαζόμενα δωμάτια από 40 ευρώ ημερησίως ή να απολαύσεις ιαματικά λουτρά σε πολυτελή καταλύματα, όπου οι τιμές ξεπερνούν τα 200 ευρώ κατ’ άτομο τη μέρα και κυμαίνονται ανάλογα με το πρόγραμμα θεραπειών κι άλλων υπηρεσιών που αν θέλεις θα επιλέξεις. Ασφαλώς στο ενδιάμεσο υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τουριστικά διαμερίσματα και οικονομικά ξενοδοχεία.
7

8
  • Το φαγητό είναι καλό και οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Τόσο η ευβοιώτικη κουζίνα όσο κι εκείνη της Βοιωτίας είναι πλούσιες κι ενδιαφέρουσες. Στη Χαλκίδα, στη Νέα Αρτάκη, στην Αιδηψό αλλά και στους παραλιακούς οικισμούς της Εύβοιας - Λίμνη, Άγιος Γεώργιος Λιχάδα - και Αντίκυρα Βοιωτίας το ψάρι ήταν ολόφρεσκο και οι μεζέδες που συνόδευαν τσίπουρο και ούζο νοστιμότατοι, μη εξαιρουμένων των πιάτων με ό,τι πιο εκλεκτό από ντόπια κρέατα της περιοχής, όπως, από Θήβα και Λειβαδιά.
9
  • Ιδιαίτερες γεύσεις που ξεχωρίσαμε ήταν η παραδοσιακή τηγανιτή τυρόπιτα της Εύβοιας γνωστή ως τυροπιτάρι. Ακόμα, το φημισμένο μέλι από τους ντόπιους παραγωγούς στο Προκόπι όπου βρίσκεται ο ιερός ναός του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου καθώς και τα παστελάκια με ξηρούς καρπούς, κάποια χωρίς ζάχαρη, που πωλούνται στα παρακείμενα μαγαζάκια. Δεν θα παραλείπαμε τη γλυκιά αμαρτία των λουκουμάδων με μέλι και κανέλα στο παγκάκι με θέα το ηλιοβασίλεμα στον παραλιακό δρόμο της Χαλκίδας με τα εστιατόρια, τα μπαράκια και τις καφετέριες.
  • Από κρασί μας πρόσφεραν υπέροχη εμπειρία γευσιγνωσίας στο Οινοποιείο Βρυνιώτη στα Γιάλτρα με ιδιόκτητους αμπελώνες 100 στρεμμάτων, μακρά οικογενειακή οινική παράδοση και εκλεκτά κρασιά που εξάγονται από τον Καναδά μέχρι την Ευρώπη μη εξαιρουμένης της Κύπρου.
  • Παραλίες για όλους - για πολλούς, για λίγους και εκλεκτούς - οργανωμένες και μη, κοσμοπολίτικες έως και απόμερες όπως ίσως καμία από όσες έχει επισκεφτεί κανείς μέχρι σήμερα. Το τοπίο και η θέα μας έκοψαν την ανάσα στην παραλία Κορομίλι της Βοιωτίας, η οποία αποτελεί φυσικό καταφύγιο, πλησίον του οποίου βρίσκεται το τουριστικό κατάλυμα Αγριλιά με δέκα πετρόκτιστες σουίτες και εστιατόριο. «Να βρω κάπου να πάω μακριά από όλους και όλα με θάλασσα μόνο, φρέσκο ψάρι και καλό κρασί», η φιλοσοφία του και ο προορισμός επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, κυρίως ζευγαριών, από κάθε γωνιά της γης.
  • Τα ιαματικά λουτρά, όμως, είναι που κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε ένα ταξίδι όπως αυτό, ειδικά όταν δεν είχε κανείς την ευκαιρία να ζήσει προηγουμένως αυτή την εμπειρία, όπως εμείς. Υπάρχουν περισσότερες από ογδόντα μεμονωμένες πηγές με θερμά ιαματικά νερά. Οι φυσικές αναβλύσεις πηγάζουν από βάθος που φτάνει ακόμα και τα τρεις χιλιάδες μέτρα και διαπερνώντας τα πετρώματα βγαίνουν στην επιφάνεια με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 34 έως 82 βαθμούς κελσίου.
  • Η ευεξία που επιτυγχάνεται μέσα από τα μπάνια σε ιαματικά νερά δεν είναι μια στιγμιαία αίσθηση, αλλά αποτέλεσμα των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Πλούσια καθώς είναι σε μεταλλικά στοιχεία συμβάλλουν στην ίαση και προσφέρουν ανακούφιση σε μια σειρά από παθήσεις όπως οι ρευματοπάθειες, τα μυοσκελετικά, οι ημικρανίες, οι ισχιαλγίες μέχρι και χρόνια γυναικολογικά προβλήματα.
13

14
  • Η απόλαυση των ιαματικών λουτρών δεν είναι πολυτέλεια στην Αιδηψώ. Προσφέρεται δωρεάν σε πλαζ της πόλης και είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή σε περιοχές όπως οι γούρνες, όπου ο δήμος έχει διαμορφώσει τον χώρο για να βελτιώσει την εμπειρία για όλους. Ιαματικά λουτρά μπορεί κανείς να απολαύσει και σε ξενοδοχεία όπως το εμβληματικό για την περιοχή Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel, όπου η εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί με μια σειρά από θεραπείες προσώπου και σώματος. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρονται και σε άλλα ξενοδοχεία της πόλης καθώς και σε ινστιτούτα, καθιστώντας την προσιτή για τους πολλούς.
15
  • Η πνευματική ανάταση είναι ένα στοίχημα το οποίο έρχεται για να κερδηθεί από μόνο του εφόσον επισκέπτεσαι Εύβοια και Βοιωτία. Ακόμα κι αν οι σχέσεις σου με τη θρησκεία είναι ανύπαρκτες, δεν νοείται να φύγεις χωρίς να έχεις την εμπειρία έστω και μιας επίσκεψης σε κάποιο μοναστήρι ή προσκύνημα ευρύτερα. Είναι χώροι ιστορικοί συν τοις άλλοις με καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
  • Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος είναι ένα ιδιαίτερα προσφιλές προσκύνημα για τους Κύπριους, εξού και όταν πήγαμε συναντήσαμε γκρουπ από χορωδία της Λάρνακας. Στη μονή που δέχεται έως και δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου που θεωρείται θαυματουργό. Μεταφέρθηκε το 1924 από τους κατοίκους του Προκοπίου της Μικράς Ασίας.
  • Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, δίπλα από τη μονή του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα μικρό θησαυρό ιστορίας και πολιτισμού. Εδώ εκτίθενται ιερά κειμήλια και αντικείμενα του καθημερινού βίου, που έφεραν οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ένα προσκύνημα εθνικό.
18
  • Στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ ο ελληνικός καφές που μας έψησαν στο αρχονταρίκι ήταν μακράν ο πιο μυρωδάτος από όσους - ουκ ολίγους - ήπιαμε σε όλο το ταξίδι μας, σαφώς γιατί συνοδευόταν από τον μελίρρυτο λόγο του μοναχού που μας μίλησε για τα θαύματα του Οσίου Δαβίδ που ήταν ο ιδρυτής της μονής αλλά και για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, ηγούμενο της μονής που κοιμήθηκε το 1991 και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχικού χώρου στην Ελλάδα.
20
  • Η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά του Στειριώτη, που βρίσκεται στη Βοιωτία πολύ κοντά σε Θήβα και Λειβαδιά, περιλαμβάνεται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο φιλόξενος ηγούμενος, που παρεμπιπτόντως υπηρέτησε στην ΕΛΔΥΚ και μοιράστηκε μαζί μας εμπειρίες από την Κύπρο, αφού μας κέρασε παγωμένες πορτοκαλάδες, λικέρ μαστίχα και λουκουμάκια, μας ξενάγησε στο μοναστήρι με τις δυο εκκλησίες με τα απαράμιλλα ψηφιδωτά, στην κρύπτη και σε κελί ειδικά διαμορφωμένο για επισκέπτες. Ο Όσιος Λουκάς ασκήτευε εκεί στα τελευταία χρόνια της ζωής του (946-953), κάνοντας την απαρχή της μοναστικής δραστηριότητας στην περιοχή.
22
  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών δώσαμε ραντεβού και με την Ιστορία. Εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί διαχρονικά στη μακραίωνη ιστορία της Βοιωτίας μέσα από ευρήματα, ψηφιακές εφαρμογές, εποπτικό υλικό, αναπαραστάσεις αλλά και τα ίδια τα μνημεία, όπως ο πύργος και τα αρχιτεκτονήματα στα θεμέλια του κτιρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει ενότητες από την Παλαιολιθική περίοδο έως την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, εκθέματα που αποτυπώνουν μύθους που σχετίζονται με τη Θήβα και την πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας.
  • Το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζει τη συλλογή του Αναστάσιου Λιάσκου. Στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται μοναδικά και σπάνια κειμήλια από την Ενετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη ιστορία μέσα από συλλογές όπλων, στρατιωτικές στολές, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, έργα τέχνης καθώς και διοράματα σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Μια ευκαιρία να βιώσει κανείς την ιστορία του έθνους σε ένα δυναμικό χώρο που αποδίδει φόρο τιμής στους προγόνους μας, σεβασμό στο έργο και τις θυσίες τους.

16+1 Ένα τιρκουάζ παράδεισο αφήσαμε να μας συντροφεύει για το τέλος. Παραλίες με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και χρυσή άμμο. Μικρά ακατοίκητα νησάκια, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό. Σήμερα αποτελούν δημοφιλή προορισμό για κολύμπι, μισώ ώρα από την Αιδηψό, όπου μπορείς να μεταβείς σε οργανωμένη ή μη παραλία με καραβάκι από τον Κάβο. Τα Λιχαδονήσια ή - αν έτυχε να ακούσετε - οι Σεϋχέλλες της Ελλάδος μας χάρισαν την πιο θεσπέσια εικόνα με την οποία και κλείνουμε. Αυτά σε μια Ελλάδα που έχει τη μοναδική ιδιότητα να μας συγκινεί και να μας γοητεύει σε κάθε της γωνιά, να τονώνει την περηφάνια για την ελληνική μας καταγωγή και να προσφέρει όλες τις χάρες και τις χαρές που μπορεί κανείς να ψάχνει από αυτή τη ζωή!

ΑΝΟΙΓΜΑ1

ΑΝΟΙΓΜΑ2

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας