Σεισμική έξαρση στην περιοχή της Κύπρου-Καταγράφηκαν 30 σεισμοί σε μια βδομάδα, οι τρεις έγιναν αισθητοί

Ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες προκάλεσαν οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, οι οποίες παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μεγάλου μεγέθους, εντούτοις, ήγειραν αρκετά ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται γενικώς μια σεισμική έξαρση στην γύρω περιοχή της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, το επίπεδο της σεισμικής δραστηριότητας του χώρου μας, παρουσιάζει διακυμάνσεις στο χρόνο με περιόδους έντονης δραστηριότητας, μεταξύ περιόδων σεισμικής ύφεσης, ενώ κατά μέσο όρο καταγράφονται 2,000 σεισμοί το χρόνο, από τους οποίους οι 1,000 είναι τοπικοί, με ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 1%, να γίνονται αισθητοί.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την τελευταία βδομάδα, καταγράφηκαν 30 τοπικοί σεισμοί, εκ των οποίων οι τρεις έγιναν ελαφρά αισθητοί. Πιο συγκεκριμένα, στις 5/7, μεγέθους Μ2.3, με επίκεντρο στο δυτικό Ακρωτήρι, στις 9/7, μεγέθους Μ3.1, με επίκεντρο στην ορεινή Πάφο (περιοχή Σαλαμιού-Αγ.Νικολάου Πάφου, όπου εξελίχθηκε μια ήπια ακολουθία μικροσεισμών) και στις 12/7, μεγέθους Μ3.6, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο στα νοτιο-δυτικά της Λεμεσού σε απόσταση 30km από το Ακρωτήρι και 45km από την πόλη της Λεμεσού.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, η σεισμολόγος και Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, Συλβάνα Πηλείδου, «ο σεισμός έγινε αντιληπτός κυρίως από ανθρώπους που βρίσκονταν σε ορόφους πολυώροφων κτιρίων. Πρόκειται μια περιοχή που περιστασιακά μας δίνει αισθητούς σεισμούς, αλλά με υποτονικές μετασεισμικές ακολουθίες, συνήθως είναι μεμονωμένοι σεισμοί. Ο τελευταίος σημειώθηκε το 2016 με μέγεθος Μ4.5. Αξίζει να αναφέρουμε μια σμηνοσειρά, μη αισθητών σεισμών, βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά του Ακρωτηρίου από τις 10 Ιουλίου».

Οι σεισμοί που καταγράφηκαν σε μια βδομάδα:

1

Σημειώνεται επίσης, ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκαν περίπου1000 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου από τους οποίους οι 15 (με μεγέθη 2.5<Μ< 4.7) έγιναν ελαφρά αισθητοί. Πρόκειται για σεισμούς χαμηλής έντασης στις κατοικημένες περιοχές της Κύπρου, είτε λόγω μικρού μεγέθους είτε λόγω μεγάλης υποκεντρικής απόστασης.

Οι σεισμοί που καταγράφηκαν σε ένα χρόνο:

2

Οι σεισμοί που ήταν αισθητοί σε ένα χρόνο:

3

Τα τελευταία χρόνια, από το 2021 και εντεύθεν, όπως ανέφερε η κα. Πηλείδου, «παρατηρήσαμε σεισμική έξαρση στην περιοχή μας με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αισθητών σεισμών. Ξεχωρίζουμε τον ισχυρό σεισμό Μ6.5 (11/1/2022) στο θαλάσσιο χώρο Ακάμα, ο οποίος ακολουθήθηκε από πλούσια μετασεισμική ακολουθία κατά τους επόμενους μήνες. Είχαμε σμήνη σεισμών με επίμονες ακολουθίες και ενεργοποίηση πολλών χερσαίων ρηγμάτων κυρίως σε Πάφο, Λεμεσό και Αμμόχωστο αλλά και υποθαλάσσιων, κυρίως στα νότια, δυτικά και βορειοδυτικά του νησιού μας, με παρατεταμένες ακολουθίες, σε κάποιες περιπτώσεις με επιφανειακούς και σε άλλες με σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους σεισμούς. Η σεισμική αυτή έξαρση του χώρου μας αφορούσε και την ευρύτερη περιοχή, αφού αρχές του 2023 είχαμε τους πολύ ισχυρούς και το μικρό τσουνάμι της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, εποχικές διακυμάνσεις της σεισμικότητας, φαίνεται ότι δεν παρατηρούνται, αφού όπως εξήγησε η κα. Πηλείδου, «οι σεισμοί εκδηλώνονται στατιστικά κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Οι διάφορες θεωρίες για ‘σεισμικό καιρό’, ‘κρυφοπυρά’, ‘κουφοπυρά’, που ακούμε συχνά δεν έχουν καμιά επιστημονική εγκυρότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν ότι τους σεισμούς προκαλούν παγιδευμένα αέρια σε υπόγεια έγκοιλα από τα οποία απελευθερώνονται και σπάζουν τα πετρώματα στην πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης προκαλώντας σεισμούς. ‘Ίσως γι’ αυτό το λόγο επικρατεί και ο μύθος σήμερα ότι όταν είναι ζέστη και άπνοια επίκειται σεισμός, που θα επαναφέρει τον άνεμο. Αυτό όμως δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα μύθο. Έχει παρατηρηθεί μόνο μια σχέση εκδήλωσης σεισμών σε συνθήκες πολύ χαμηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων, λόγω τυφώνων για παράδειγμα, αλλά τα δεδομένα είναι πολύ λίγα για να γίνει στατιστική επαλήθευση της παρατήρησης».

Έτσι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις εκτιμήσεις της σεισμολόγου, οι σεισμοί είναι φαινόμενα που δεν προβλέπονται. Η Κύπρος, σύμφωνα με την ίδια, «ταλαιπωρήθηκε στην ιστορία της από πολλούς ισχυρούς σεισμούς και θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται με καταστροφικούς σεισμούς. Να θυμόμαστε πάντα ότι οι σεισμοί γίνονται επικίνδυνοι προς εμάς μέσω των κατασκευών και κτιρίων που δημιουργούμε, άρα μεγάλο ρόλο για την ασφάλεια μας έχει η ποιότητα και οι αντισεισμικές πρόνοιες του δομημένου περιβάλλοντος, όπως είδαμε και με τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και στο Μαρόκο».

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας