Δεν πείθεται για την ειδική νομοθεσία μέχρι τέλος του χρόνου η ΟΠΑΚ-Ζητά εμπλοκή όλων των οργανώσεων

Την ώρα που ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, οι βουλευτές εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη δημιουργία ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, εκφράζει την δυσπιστία της για το κατά πόσο μπορεί αυτό να επιτευχθεί, καθώς θεωρούν ότι χρειάζεται η κατάθεση απόψεων από όλους τους επηρεαζόμενους, αλλά και η ορθή μελέτη πριν τη σύσταση, της νέας νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι στόχος, είναι η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, ανεξαρτήτως των κριτηρίων της νομοθεσίας που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η οποία θα συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Μάλιστα, αυτό που έχει εξαχθεί, είναι ότι παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα και στο σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζει το Τμήμα Ενσωμάτωσης, με τον διαχωρισμό σε ήπια και μέτρια αναπηρία, αλλά και τον περιορισμένο αριθμών ιατρικών λειτουργών, όπως και την απουσία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς φακέλους.

Τη δυσπιστία του για τη σύντομη ετοιμασία της νομοθεσίας, εξέφρασε άλλωστε στον REPORTER, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι, «δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, διότι η συγκεκριμένη νομοθεσία, αγγίζει ένα ευρύ φάσμα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Ως εκ τούτου, πρέπει να δημιουργηθεί μια νομοθεσία με πολύ καλή μελέτη και να συμμετέχουν επιστήμονες κοινωνικών επιστημών, για να ετοιμαστεί ένα νόμος ο οποίος πραγματικά θα αποτελεί ουσιαστική αναβάθμιση από ότι έχουμε σήμερα. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ετοιμαστεί κάτι καλό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν γενικά στη χώρα μας, για τα άτομα με αναπηρίες».

Ανάμεσα στα άτομα με αναπηρία, επικρατεί επίσης δυσφορία, για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθυστέρησε κατά πολύ να εφαρμοστεί και έπρεπε να είχε ψηφιστεί, εδώ και χρόνια. Πέραν τούτου, αυτό που έχει διαπιστώσει από την πλευρά της η ΟΠΑΚ, είναι ότι στη διαβούλευση ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, δεν συμμετέχουν άλλες οργανώσεις, πέραν από την ΚΥΣΟΑ. «Είναι ένα παράπονο που έχουν εκφράσει πολλές οργανώσεις, αφού δεν γίνεται να ετοιμάζεται μια νομοθεσία που θα συνάδει με τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ και να μην τηρείται η βασική πρόνοια, ότι πρέπει δηλαδή να διαβουλεύεται το κράτος με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και να τις εμπλέκει νωρίς στη μελέτη, για την ετοιμασία νομοθετημάτων. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και ελπίζουμε όπως το Υπουργείο Εργασίας καλέσει σύντομα όλες τις οργανώσεις για διαβούλευση και ενημέρωση», ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης.

Επίσης, ακόμη ένα προβληματικό σημείο που έθιξε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, είναι η έλλειψη συνεργασίας από άλλους εκπροσώπους ατόμων με αναπηρία, αφού όπως ανέφερε, «η ΚΥΣΟΑ, δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην επόμενη συνάντηση για διαβούλευση, κάτι που θεωρούμε ότι θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση».

Πάντως, θέση της Οργάνωσης Παραπληγικών, είναι ότι η ειδική νομοθεσία που θα δημιουργηθεί, πρέπει να απαρτίζει πλήρως και επαρκώς τις ευθύνες του κράτους, για να καλύπτουν το κόστος αναπηρίας σε κάθε άτομο και σε κάθε οικογένεια και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, να απολαμβάνει στήριξης από το κράτος, είτε με υπηρεσίες, είτε με λεφτά, είτε και τα δυο. «Μέχρις ότου γίνει αυτή η νομοθεσία, το κράτος οφείλει να διευρύνει την κοινωνική του πολιτική και να προσφέρει στήριξη σε περισσότερα άτομα με αναπηρίες, σε περισσότερα άτομα και με ελαφριάς μορφής αναπηρία, αλλά επίσης να τροποποιήσει και τον νόμο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και να σταματήσουν αυτή την άδικη πολιτική όπου θεωρούν το εισόδημα συζύγου, ως εισόδημα αιτητή με αναπηρία. Είναι άδικο και προσβλητικό, γιατί μεταφέρει την ευθύνη στην οικογένεια, για τις ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία», πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, εκτιμά ότι είναι αδιανόητο, κατά την περσινή χρονιά να υπάρχει ένα δισεκατομμύριο πλεόνασμα ως χώρα και φέτος να υπάρχει πλεόνασμα πέραν του ενός δισεκατομμυρίου και οι κοινωνικές παροχές ως άτομα με αναπηρία να μην έχουν αυξηθεί, ενώ γνωρίζουν την ίδια ώρα, ότι υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται, ή καλύπτονται λιγότερο απ’ όσο πρέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αρχικό στάδιο η δημιουργία νομοθεσίας για άτομα με αναπηρίες-Τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα

Δειτε Επισης

Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές-Είχε προηγηθεί θέμα με δημοσίευση βίντεο
BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Τραμπ: Ο Θεός να ευλογεί τον Πάπα Φραγκίσκο και όσους τον αγάπησαν
Ένοπλη ληστεία στο Μαρκόπουλο-Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη που μπούκαρε σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών