Νετανιάχου: Η συνέχιση επιχειρήσεων στη Γάζα θα φέρει καλύτερη συμφωνία εκεχειρίας

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι μήνες, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα θα αναγκάσει τη Χαμάς να μειώσει τις απαιτήσεις της, γεγονός που θα επιφέρει καλύτερους όρους σε μία ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας.

«Έχει παρατηρηθεί υποχώρηση στη στάση της Χαμάς κατά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξαιτίας της εντατικοποίησης των ισραηλινών επιχειρήσεων», είπε. Επανέλαβε ότι «ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου το Ισραήλ επιτύχει όλους τους στόχους που έθεσε», μεταξύ των οποίων την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την εκρίζωση της στρατιωτικής και διοικητικής παρουσίας της Χαμάς στη Γάζα και την ασφαλή επιστροφή στις εστίες τους όλων των Ισραηλινών πολιτών στη μεθόριο με την Γάζα και τον Λίβανο.

Παράλληλα, απέρριψε τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, που υποστήριξαν ότι η καταστροφή της Χαμάς δεν είναι δυνατή, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις δραστικής μείωσης των δυνατοτήτων της οργάνωσης». Τόνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει διακίνηση οπλισμού από το αιγυπτιακό έδαφος προς τη Γάζα, αναφερόμενος στην ανάγκη να παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο ο «Άξονας Φιλαδέλφειας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση της πολεμικής αεροπορίας στο Μαουάσι της νότιας Γάζας με στόχο τον υπαρχηγό του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμαντ Ντεφ και τον στενό του συνεργάτη Ράφαα Σαλάμε, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενδείξεις εάν έχουν εξουδετερωθεί».

Όσον αφορά τη σύσταση ανακριτικής επιτροπής για να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Βενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε όσους ζητούν τη διενέργεια ανακριτικών ερευνών αυτής της μορφής, ενώ βρίσκεται ο πόλεμος σε εξέλιξη. «Ενώ έχουμε πόλεμο, θα βάλω τους αξιωματούχους του στρατού να ψάχνουν να βρουν δικηγόρους για να τους συμβουλευθούν πώς θα συντάξουν τις καταθέσεις τους;», είπε ο Νετανιάχου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι «η σύσταση ανακριτικής επιτροπής για το τι δεν πήγε καλά στις 7 Οκτωβρίου, πριν και μετά από αυτήν, θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου».

Απαντώντας στην πρόσφατη φημολογία περί πιθανής αντικατάστασης Υπουργών της Κυβέρνησης και, συγκεκριμένα, του νυν Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο Νετανιάχου απάντησε ότι «όσο υπάρχει εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή», θέτοντας ουσιαστικά τέλος στη σχετική φημολογία που είχε ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε όσους ζητούν τη διενέργεια εκλογών ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θέτουν εμπόδια στην τελειωτική νίκη «η οποία είναι πολύ κοντά». Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στήριξε πλήρως τον γιο του, Γιαΐρ Νετανιάχου, για το περιεχόμενο των αναρτήσεών του στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) με τις οποίες εκφράζει επικριτικά σχόλια κατά αξιωματούχων του στρατού, λέγοντας ότι «ο αγαπημένος μου γιος είναι ενήλικας και έχει το δικαίωμα να εκφράζει όπως θέλει τις απόψεις του».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Ψάχνει μαρτυρίες η Αστυνομία για το θανατηφόρο με θύμα τον 16χρονο Χαράλαμπο
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ
Έκρηξη κροτίδας έξω από γκαράζ κατοικίας 48χρονου-Καταζητείται ένας 57χρονος
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ-Ανησυχία για τις κινήσεις Λιβάνου
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία
«Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»-Η ατάκα της Χάρις που προκάλεσε αντιδράσεις