Ανησυχίες στις ΗΠΑ και προειδοποιήσεις για την κλιμάκωση της βίας

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση το Σάββατο στην Πενσυλβάνια επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους δημοσίων προσώπων και αναλυτών στις ΗΠΑ που προειδοποιούσαν ότι μια κλιμάκωση της εμπρηστικής πολιτικής ρητορικής, από όλες τις πλευρές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Αμερικανοί νομοθέτες και αναλυτές είχαν εκφράσει ανησυχία από την εξέγερση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ το 2021 και προειδοποιούσαν ότι η ολοένα και πιο εμπρηστική γλώσσα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκαλούσε μια ανησυχητική κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο πρώτος κίνδυνος ήρθε το 2022 όταν ο σύζυγος της τότε Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι  δέχτηκε επίθεση με σφυρί από ακροδεξιό που ήθελε να κρατήσει όμηρο την Πελόζι και να «τσακίσει τα γόνατά της» όπως ο ίδιος είπε.

Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ ταυτοποιήθηκε ως ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς και οι πολιτικές του διασυνδέσεις δεν είναι σαφείς, ωστόσο αναλυτές δείχνουν προς την κατεύθυνση του ακραίου πολιτικού λόγου.

Ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ και όλες τις αρχές επιβολής του Νόμου για την ταχεία ανταπόκρισή τους.

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πολίτη που σκοτώθηκε.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν δήλωσε πως έτυχε ενημέρωσης για το συμβάν και ότι χαίρεται που ο Τραμπ είναι καλά και ασφαλής. "Προσεύχομαι για αυτόν και την οικογένειά του και για όλους όσους ήταν στη συγκέντρωση", ανέφερε. Είπε επίσης πως ο ίδιος και η σύζυγός του εκφράζουν ευγνωμοσύνη στις μυστικές υπηρεσίες που τον προστάτευσαν. "Δεν υπάρχει χώρος για αυτό το είδος βίας στην Αμερική", ανέφερε.

Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέφερε ότι νοιώθει ανακούφιση καθώς ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

"Προσευχόμαστε για αυτόν, την οικογένειά του και όλους όσους έχουν τραυματιστεί και επηρεαστεί από αυτόν τον παράλογο πυροβολισμό. Είμαστε ευγνώμονες στις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και στις τοπικές αρχές για την άμεση δράση τους", ανέφερε.

Ο δημοκρατής ηγέτης στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσάκ Σούμερ είπε ότι είναι σοκαρισμένος από το συμβάν, τονίζοντας ότι η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα.

Ο δημοκρατής επικεφαλής της Βουλής Μάικ Τζόνσον ανέφερε ότι με τη σύζυγό του προσεύχονται για τον Πρόεδρο Τραμπ και όλους τους παρευρισκόμενους στην προεκλογική συγκέντρωση.

"Αυτή η φρικτή πράξη πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει θέση σε αυτή τη χώρα και πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά", τόνισε.

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι είπε ότι ως άτομο του οποίου η οικογένεια έχει πέσει θύμα πολιτικής βίας, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η πολιτική βία οποιουδήποτε είδους δεν έχει θέση στην κοινωνία μας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρνλαντ ανέφερε ότι το FBI, το Γραφείο Εισαγγελίας των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Πενσυλβάνια και το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας συνεργάζονται επί του παρόντος με τις μυστικές υπηρεσίες για διαλεύκανση της υπόθεσης.

"Δεν θα ανεχτούμε τη βία οποιουδήποτε είδους, και η βία είναι επίθεση στη δημοκρατία", τόνισε.

«Επί βδομάδες οι ηγέτες των Δημοκρατικών τροφοδοτούν την γελοία υστερία ότι η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν το τέλος της δημοκρατίας στην Αμερική», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Στιβ Σκάλιζ, ο οποίος και ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά σε μαζικό πυροβολισμό σε αθλητική εκδήλωση του Κογκρέσου το 2017.

"Σαφώς έχουμε δει τρελούς της άκρας αριστεράς να ενεργούν με βίαιη ρητορική στο παρελθόν. Αυτή η εμπρηστική ρητορική πρέπει να σταματήσει", ανήρτησε την πλατφόρμα Χ.

Ο ανώτερος βοηθός της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κρις Λασιβίτα, επέκρινε την γλώσσα και τη ρητορική των «αριστερών ακτιβιστών, δημοκρατικών χορηγών, ακόμη και του Τζο Μπάιντεν».

Ο Ατζάμου Μπαράκα, ακτιβιστής και υποψήφια του Πράσινου Κόμματος για τις εκλογές του 2016,  είπε πως η δημοκρατική ρητορική μπορεί να οδήγησε τον όποιο δράστη να προσεγγίσει ως «πατριωτικό καθήκον του να εξαλείψει μια υπαρξιακή απειλή για το έθνος».

Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο κατέδειξε ότι το 10% των ερωτηθέντων είπε ότι η χρήση βίας ήταν «δικαιολογημένη για να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει Πρόεδρος».

Ο επικεφαλής της δημοσκόπησης δήλωσε πως η απόπειρα κατά του Τραμπ «είναι συνέπεια μιας τόσο σημαντικής υποστήριξης στην πολιτική βία στη χώρα μας».

Ανέφερε πως πρέπει να ανησυχήσει το γεγονός ότι ίσως υπάρξουν αντίποινα στον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Αλλοι πολιτικοί αναλυτές καλούν τους Αμερικανούς να ενώσουν φωνές «για να καταδικάσουν τέτοια βία και να εργαστούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των δημοσίων αξιωματούχων».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ
Κατηγορούμενος περιέγραψε τον βιασμό και πώς τον έδιωξε ο σύζυγος όταν η Ζιζέλ άρχισε να ξυπνά
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Καταγγελίες για βιασμούς από πρώην εργαζόμενες των Harrods κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέτ