«Ο Σταυριανός δεν νομιμοποιείται να ζητά την ακύρωση του πορίσματος για την δολοφονία του Θανάση»

Την ώρα που ο Πανίκος Σταυριανός επιχειρεί να ανοίξει ακόμα ένα κεφάλαιο στην πολύκροτη υπόθεση φόνου του Θανάση Νικολάου, ζητώντας την ακύρωση του πορίσματος της τρίτης Θανατικής Ανάκρισης που ανέτρεψε το αφήγημα 19 ετών περί αυτοκτονίας, οι έρευνες των δυο ποινικών ανακριτών, Θανάση Αθανασίου και Λάμπρου Παπά, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, χωρίς να επηρεάζονται από τις ενέργειες του ιατροδικαστή, εξαιτίας του οποίου η Κύπρος καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για πλημμελή διερεύνηση.

Οι ποινικοί ανακριτές, ήδη μελέτησαν με προσοχή το ογκωδέστατο πόρισμα της Θανατικής Ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιότου, καθώς επίσης και το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, το οποίο κατέγραψε μέσα από στοιχεία, ότι ο θάνατος του Θανάση επήλθε από δολοφονία και δη από στραγγαλισμό, βάζοντας στο παράλληλα στο κάδρο συγκεκριμένους υπόπτους. Με αυτά τα δεδομένα ενώπιον τους, Αθανασίου και Παπάς, προχωρούν με τον καταρτισμό της λίστας με τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν ή ακόμα και να ανακριθούν.

Παράλληλα, κάποιοι κλήθηκαν ήδη από τους ανακριτές και έδωσαν τις θέσεις τους για το τι γνωρίζουν γύρω από την υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους - όπως ήταν αναμενόμενο - και η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, ενώ από εκεί και πέρα, οι ανακριτές αξιολογούν τα ευρήματα και τα στοιχεία, όπως και κάθε πληροφορία, στην βάση των οποίων χαράζουν την πορεία της διερεύνησης, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες αλλά και να διαπιστώσουν και την αιτία της συγκάλυψης του εγκλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Παρέλαβαν τα πρακτικά της Θανατικής Ανάκρισης του Θανάση οι ανακριτές-Έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες

Την ίδια ώρα, μπορεί η ενέργεια του Πανίκου Σταυριανού να μην επηρεάζει τις έρευνες των δυο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, ωστόσο, έφερε την οργίλη αντίδραση και του Σάββα Μάτσα, ο οποίος ήταν ένας από τους ανθρώπους που μαζί με την οικογένεια του αδικοχαμένου νέου, έδωσαν μάχη για την αλήθεια και ο οποίος 19 χρόνια μετά, επιβεβαίωσε πως τα στοιχεία δείχνουν εγκληματική ενέργεια.

Ωστόσο υπενθυμίζεται πως ο Σάββας Μάτσας μετά το πόρισμα απομακρύνθηκε από τις νέες έρευνες που ανατέθηκαν στην Αστυνομία, ενώ η Εισαγγελία τον απέκλεισε από τους μάρτυρες της ενώπιον της Θανατικής Ανακρίτριας, η οποία δεν το άφησε ασχολίαστο στην απόφαση της.

Μιλώντας στον REPORTER ο Σάββας Μάτσας, αναφέρθηκε στην κίνηση του Σταυριανού λέγοντας πως, «είναι ντροπή, να λέει ότι το κάνει για να φανεί η αλήθεια», προσθέτοντας πως, «έκανε ένα σωρό παραλήψεις και καταδικαστήκαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτές».

Παράλληλα, εξέφρασε την θέση πως ο Πανίκος Σταυριανός δεν νομιμοποιείται να προβεί στο συγκεκριμένο αίτημα, δεδομένου πως δεν ήταν εμπλεκόμενο μέρος, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να πράξει μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας.

«Αν για παράδειγμα, ένας αστυνομικός, ο οποίος κάνει μια έρευνα και συντάσσει την έκθεση, αν το Δικαστήριο την απορρίψει, αυτός δικαιούται να κάνει αίτημα για έκδοση διατάγματος certiorari; Δηλαδή διαφοροποιείται από την Αστυνομία επειδή είναι ιατροδικαστής;», διερωτήθηκε ο κ. Μάτσας, ενώ επανέλαβε πως ήταν η κυριότερη αιτία της καταδίκης της Κύπρου στο ΕΔΑΔ. Ωστόσο, όπως επισημάνει, «η Νομική Υπηρεσία τον έφερε ως μάρτυρα στο Δικαστήριο, αποκλείοντας εμένα και τον κ. Αλεξόπουλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατατέθηκε η αίτηση Σταυριανού για ακύρωση του πορίσματος για Θανάση-«Απόλυτα απαραίτητη η μαρτυρία μου»

Ο κ. Μάτσας, θέλησε να υπενθυμίσει πως ο Πανίκος Σταυριανός έδωσε καταθέσεις σε δυο θανατικές ανακρίσεις, το 2007 και το 2009 και κατέθεσε επίσης το 2016. Επιπρόσθετα, ο ιατροδικαστής, κλήθηκε και από εμάς στην τελευταία έρευνα για κατάθεση, χωρίς ωστόσο, να απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα μας». Εξού και ο κ. Μάτσας διερωτήθηκε «τι παραπάνω μετά από όλες τις διαδικασίες θέλει να καταθέσει ο κ. Σταυριανός; Μήπως και άλλα ψέματα;»

Ο Σάββας Μάτσας αναφέρθηκε και στα λάθη τα οποία καταγράφηκαν και στο πόρισμα της Θανατικής Ανάκρισης, στα οποία υπέπεσε ο ιατροδικαστής, λέγοντας πως, «όταν πήγε στο σημείο που βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης, είπε ότι ήταν ζεστός, ενώ αποδείχθηκε από την μαρτυρία του γιατρού ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο μια ώρα προηγουμένως ότι, ήταν παγωμένος, το ίδιο είπε και η νοσοκόμα του ασθενοφόρου».

Αναφέρθηκε επίσης και στις συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου και στο γεγονός ότι ο θάνατος του επήλθε από στραγγαλισμό, σημειώνοντας πως, «το σφίξιμο ήταν δυνατό, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι αεραγωγοί και το αίμα έπηξε, διότι δεν υπήρχε οξυγόνο στον πνεύμονα, κάτι που αποδείχθηκε επιστημονικά. Τι έχει να απαντήσει σε αυτά ο κ. Σταυριανός, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά σε ασφυκτικές κηλίδες οι οποίες φανήκαν από τις φωτογραφίες;».

Πάντως, η απόφαση από την πλευρά του Πανίκου Σταυριανού να καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο μέσα από την οποία ζητά ακύρωση του πορίσματος, προκάλεσε και την αντίδραση της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού