Καταδικάζει τις ενέργειες Βρετανού βουλευτή που «θέλει» απευθείας πτήσεις προς κατεχόμενα ο Χατζηπαντέλα

Καταδικάζει την ενέργεια του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα για να προωθήσει απευθείας πτήσεις από τα κατεχόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε γραπτή του δήλωσε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως, «η ενέργεια του Βρετανού πρώην υπουργού και νυν βουλευτή, Iain Duncan Smith, να αρχίσει εκστρατεία για απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είναι ο ορισμός της πρόκλησης. Η εισήγησή του είναι κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και άκρως εχθρική προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η αυτοανακηρυχθείσα οντότητα έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα ως νομικά άκυρη και η οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισής της, είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα».

Παράλληλα πρόσθεσε πως, «οι δηλώσεις του Iain Duncan Smith περί της ανθρωπιστικής πτυχής του θέματος, ξεχειλίζουν και από υποκρισία. Στις συναντήσεις του στα κατεχόμενα εδάφη μας, είχε στο πέτο του μια κορδέλα στήριξης της Ουκρανίας. Παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και κλείνει τα μάτια στον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια.

«Δεν υπάρχουν δύο είδη κατοχής κύριε Iain Duncan Smith! Η πιο σωστή εκστρατεία που θα μπορούσατε να κάνετε, θα έπρεπε να είναι για την απελευθέρωση της Κύπρου», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

«Ανθρωπιστικό ζήτημα», δήλωσε ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ

Ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ δηλώνοντας είχε δηλώσει μετά από συνάντηση του με τον Ερσίν Τατάρ ότι πρόκειται για ένα «ανθρωπιστικό ζήτημα» και πως έχουν δικαίωμα οι Βρετανοί πολίτες να έχουν «άμεση πρόσβαση στις οικογένειές τους».

Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, ο κ. Σμιθ και η αντιπροσωπεία του, είχε συνάντηση με τον κ. Τατάρ, τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο». «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για ανθρωπιστικούς λόγους, οι Βρετανοί πολίτες να έχουν πρόσβαση στις οικογένειές τους με το πιο εύκολα δυνατό τρόπο. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που είμαστε εδώ» είπε.

Στην ερώτηση εάν θα απασχολήσει το θέμα αυτό το κόμμα του, ο κ. Σμιθ είπε ότι την επιστολή που κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας συνέταξε την υπέγραψαν άτομα απ’ όλα τα κόμματα και πρώην Υπουργοί, όπως ο Τζακ Στρόου κι άλλοι από το Εργατικό κόμμα «δεν είναι ένα κομματικό θέμα, είναι ένα θέμα κοινής λογικής και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος».

Ας αφήσουμε τα επιχειρήματα για όλα τα φοβερά γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν, την δεκαετία του ’60, συνέχισε, το κύριο ζήτημα εδώ είναι ν’ αντιμετωπίζουμε ένα θέμα κάθε φορά, είπε. Και το θέμα εδώ είναι ότι δεν φαίνεται λογικό να μην έχουν απευθείας πρόσβαση στις οικογένειές τους Βρετανοί πολίτες, συνέχισε. Πολλοί άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου έρχονται στην Βρετανία, γίνονται Βρετανοί πολίτες και συμβάλλουν τα μέγιστα στην βρετανική οικονομία, σημείωσε, όπως κάνει και η η τ/κ κοινότητα. Θεωρούμε πολύ φυσιολογικό να μπορούν αυτοί να επισκεφθούν τις οικογένειές τους και τις ρίζες τους «σαν ελεύθεροι Βρετανοί πολίτες» κι αυτό είναι κάτι για το οποίο προσπαθώ να πείσω, δήλωσε ο Βρετανός Βουλευτής.

Στην ερώτηση ποιο είναι το εμπόδιο σε αυτό, ο κ. Σμιθ είπε ότι υπάρχουν πολλά μέρη που εμπλέκονται, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μια κίνηση σε αυτό το θέμα κι έχει ιδία πείρα, λόγω της μετάβασης του χθες από το Λονδίνο στα κατεχόμενα, πόσο δύσκολο είναι αυτό το ταξίδι, ειδικά αν ταξιδεύει κάποιος οικογενειακώς με παιδιά.

Στην ερώτηση εάν ήρθε μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, απάντησε «ήρθα αργά ναι, από το Στάνστεντ».

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο