Επιλέγηκε έδρα στα περισσότερα Συμπλέγματα Κοινοτήτων-Ορίζει ο ΥΠΕΣ σε όσα δεν υπήρξε πλειοψηφία

Τα περισσότερα από τα συνολικά 30 Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων έχουν προχωρήσει με την εγκαθίδρυση της έδρας τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε "μικρό αριθμό Συμπλεγμάτων" δεν υπήρξε πλειοψηφία στην επιλογή της έδρας και ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα προχωρήσει με βάση το νόμο να ορίσει την έδρα.

«Υπάρχει ένας μικρός αριθμός Συμπλεγμάτων στα οποία, κατά την πρώτη συνεδρία των Συμβουλίων τους, δεν υπήρξε πλειοψηφία στην επιλογή της έδρας του Συμπλέγματος», ενώ σε ένα άλλο μικρό αριθμό Συμπλεγμάτων, κάποιες κοινότητες, εκφράζουν παράπονο για τον τρόπο επιλογής της έδρας, θέτοντας κάποιους λόγους, υπογράμμισε ο κ. Ηλία.

Αναφέροντας ότι η επιλογή της έδρας γίνεται με ψηφοφορία και στη βάση πλειοψηφίας 50% συν 1 ψήφο, ο κ. Ηλία είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δέχθηκε κάποιες καταγγελίες από κοινότητες μετά την ψηφοφορία που έγινε και την επιλογή, με πλειοψηφία, της έδρας του Συμπλέγματος, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ακολουθήθηκαν ορθά οι προβλεπόμενες διαδικασίες τόσο για την ψηφοφορία όσο και για τη συνεδρία, τότε δεν μπορεί να παρέμβει ο Υπουργός Εσωτερικών, με βάση τη νομοθεσία.

Σε σχέση με τις περιπτώσεις που δεν υπήρξε πλειοψηφία στην επιλογή έδρας του Συμπλέγματος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι το θέμα διαβιβάζεται στον Υπουργό Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «είμαστε σήμερα σε μια διαδικασία, ως Υπουργείο, όπου λάβαμε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις και τις μελετούμε με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στο νόμο, τα οποία είναι η γεωγραφική τοποθεσία, ο πληθυσμός και οι κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει η κοινότητα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να βεβαιωθεί ότι η συνεδρία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και λήφθηκαν πρακτικά, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε, ως Υπουργείο Εσωτερικών, να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία, ότι η συνεδρίαση έγινε με τον δέοντα τρόπο» και μεταξύ άλλων, κλήθηκαν όλοι οι Κοινοτάρχες να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

«Εφόσον αποδειχθούν αυτά, ο Υπουργός Εσωτερικών θα προχωρήσει με βάση το νόμο να ορίσει την έδρα των Συμπλεγμάτων», στα οποία δεν υπήρξε πλειοψηφία, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον χρόνο απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα της έδρας, ο κ. Ηλία είπε ότι για αυτό το θέμα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, καθώς ο Υπουργός εξετάζει κάποια άλλα θέματα σε σχέση με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανέφερε ότι σε σχέση με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την έδρα ενός Συμπλέγματος, θα χρειαστούν να ληφθούν στοιχεία από τους Έπαρχους αναφορικά μεταξύ άλλων, για την καταλληλόλητα κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε και ελπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασίσουμε», σημείωσε.

Σε σχέση με την επιλογή της έδρας ενός Συμπλέγματος και επικαλούμενος το σχετικό νόμο, ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι με βάση το άρθρο 99Α το οποίο αναφέρει πως σε κάθε επαρχία εγκαθιδρύονται και λειτουργούν Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων… , η έδρα του καθορίζεται κατά την πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου Συμπλέγματος Υπηρεσιών με βάση κριτήρια που αφορούν στη γεωγραφική τοποθεσία, στον πληθυσμό και στις κτιριακές εγκαταστάσεις των κοινοτήτων που συμμετέχουν στο σύμπλεγμα.

Πρόσθεσε ότι ο νομοθέτης περιέλαβε στον νόμο τρία κριτήρια τα οποία επιδέχονται υποκειμενικών αξιολογήσεων και ερμηνειών, όπως είναι για παράδειγμα το κριτήριο της γεωγραφικής τοποθεσίας.

Ανέφερε επίσης ότι το κριτήριο σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει μια κοινότητα αποτελεί ένα πραγματικό κριτήριο και σημείωσε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη σε μια κοινότητα θα μπορέσουν να στεγάσουν τις υπηρεσίες του Συμπλέγματος και τον μικρό αριθμό υπαλλήλων που θα εξυπηρετούν το Σύμπλεγμα.

Είπε ακόμη ότι ο νόμος αναφέρει πως με βάση αυτά τα κριτήρια καλούνται οι κοινοτάρχες που αποτελούν το Σύμπλεγμα, αφού εκλέξουν τον Πρόεδρο τους, να προχωρήσουν και στην επιλογή της έδρας.

Πρόσληψη προσωπικού για τα Συμπλέγματα

Αναφορικά με την πρόσληψη αριθμού προσωπικού για τις εργασίες του κάθε Συμπλέγματος, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα προχωρεί και πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή σήμερα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προκηρυχθούν αρκετές θέσεις τόσο στα Συμπλέγματα, όσο και στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και πιθανότατα και στους Δήμους.

Σε σχέση με τα Συμπλέγματα, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ είπε ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα σχέδια υπηρεσίας των θέσεων εργασίας και οι προϋπολογισμοί τους.

«Στόχος μας είναι να προκηρυχθούν θέσεις, ενώ υπάρχουν κλίμακες για τις οποίες θα χρειαστούν εξετάσεις», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι τις προκηρύξεις των θέσεων θα τις κάνει το Σύμπλεγμα αλλά οι διαδικασίες θα εγκριθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπαίδευση κοινοταρχών

Εξάλλου, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο εκπαίδευση Κοινοταρχών και αιρετών των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου όπου τους εξηγήθηκε τι σημαίνει να κληθεί μια συνεδρία και να γίνουν σωστά τα πρακτικά.

Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο θα επαναληφθεί με τη νέα εβδομάδα και για τις άλλες επαρχίες.

Ο ΓΔ του ΥΠΕΣ είπε ότι ένας από τους στόχους του σεμιναρίου ήταν για να καταλάβουν οι αιρετοί με ποιο τρόπο νομότυπα γίνονται προσλήψεις προσωπικού και προκηρύσσονται προσφορές του δημοσίου, προσθέτοντας ότι αυτό το σεμινάριο έγινε από το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με στόχο να γίνει μια νέα αρχή για την ΤΑ.

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα