Παγιδευμένη ανάμεσα στις φωτιές που άναψε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ-Της στέλνουν μέχρι και επιστολές διαγραφής

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, αφού φαίνεται με τις επιλογές της να άναψε νέες φωτιές στο κόμμα της, το οποίο υποφέρει εδώ και πάρα πολύ καιρό από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις της αντιπαράθεσης Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου και δεν είχε ανάγκη από νέες εστίες.

Οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ κακές για την κ. Δημητρίου, αφού φαίνεται να προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, την οποία καλείται τώρα να διαχειριστεί με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Και μάλιστα οι αντιδράσεις αυτές έχουν πλέον επεκταθεί και στη βάση του κόμματος, με αποτέλεσμα να έχει πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με την πλάτη στον τοίχο η Αννίτα-Πλήγματα στη δημόσια εικόνα, αναβρασμός στον ΔΗΣΥ

Η επιστολή της για το Κυπριακό αποδείχθηκε πολύ προβληματική. Όχι μόνο επειδή το περιεχόμενό της έχει επικριθεί πάρα πολύ αυστηρά από την Κυβέρνηση και κατηγορήθηκε για υιοθέτηση της τουρκικής επιχειρηματολογίας, αλλά επειδή έχει ενοχλήσει και πολλούς Συναγερμικούς. Η κ. Δημητρίου δεν διαβουλεύθηκε με τα ανώτερα στελέχη του κόμματός της πριν να την αποστείλει. Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι την διάβασε από τις ειδησεογραφικές σελίδες, το ίδιο συνέβη και με τα στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία βρέθηκαν προ εκπλήξεως, αφού δεν είχαν προηγούμενη γνώση του περιεχομένου της, και συνεπώς ούτε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προειδοποιητικά για τα στοιχεία εκείνα που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αναστάτωση.

Εντός του ΔΗΣΥ επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αναβρασμός, καθώς πρόσωπα που δεν είχαν καμία εμπλοκή στη διαδικασία καλούνται από τους ψηφοφόρους να δώσουν εξηγήσεις, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι η διαχείριση που έγινε εκ των υστέρων διόγκωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Μάλιστα, οι αντιδράσεις είναι σε τέτοιο βαθμό, που φαίνεται να καταφθάνουν στην Πινδάρου επιστολές διαμαρτυρίας για το περιεχόμενο της επιστολής, ενώ κάποια μέλη αιτούνται μέχρι και διαγραφή τους, καθώς θεωρούν ότι δεν συμβαδίζει με τις απόψεις που πρέπει να έχει μία εθνικόφρων παράταξη και είναι προσβλητική.

Μεγάλη μουρμούρα αναπτύσσεται και για δύο στενούς συνεργάτες της προέδρου του ΔΗΣΥ, στον ένα εκ των οποίων χρεώνεται η σύνταξη της επίμαχης επιστολής. Στελέχη θεωρούν ότι αντί να την συμβουλεύουν σωστά και να την προστατεύουν, την καθοδηγούν λανθασμένα, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, με επιπτώσεις για ολόκληρη την παράταξη και τους αποδίδουν μεγάλη ευθύνη για τα όσα έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Δημητρίου δήλωσε πως «πραγματικά με εκπλήσσει η όλη αυτή η αντίδραση», υποδεικνύοντας ότι κάθε φορά ο ΔΗΣΥ φροντίζει να στέλνει και γραπτώς τις εισηγήσεις του. Το γεγονός, ωστόσο, πως εκπλήσσεται από τις αντιδράσεις, αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπολόγισε σωστά τις κινήσεις της. Δεν μέτρησε, δηλαδή, κατάλληλα το timing σε συνάρτηση με το περιεχόμενο. Κυρίως, όμως, καταδεικνύει την απουσία επαρκούς διορατικότητας. Εάν, δηλαδή, ήταν σε θέση να προβλέψει τις αντιδράσεις που δυνητικά θα προκαλούνταν, θα ήταν και προετοιμασμένη να τις αντικρούσει, ενώ εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως πιάστηκε εξ απροόπτου. Όσο και αν επιμένουν στον ΔΗΣΥ ότι το timing είναι επουσιώδες και δεν προκύπτει θεσμικό ζήτημα, αποφάσισε να λειτουργήσει ως αντιπολιτευόμενη κομματάρχης σε μία χρονική στιγμή που προήδρευε της Δημοκρατίας και που αναμενόταν να ξεκινήσει την αξιολόγηση για το Κυπριακό ο Αντόνιο Γκουτέρες και ήταν αναπόφευκτο ότι θα σημειώνονταν αρνητικά αυτές οι επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκπληκτη δηλώνει η Αννίτα Δημητρίου για τις αντιδράσεις-Οι εξηγήσεις της και η διόγκωση στον ΔΗΣΥ

Το πλέον ακατανόητο για πολλούς στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι ενώ βρισκόταν αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση, η κ. Δημητρίου επέλεξε να ανοίξει μέτωπο και με βουλευτή της. Ενώ ήταν Πέμπτη, άρα υπήρχε προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία τα όποια ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν εσωτερικά, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση κακίζοντας τις δηλώσεις του Δημήτρη Δημητρίου και αποδίδοντας του σκοπιμότητες και συντήρηση της εσωστρέφειας. Όπως τονίζουν άλλα στελέχη, ούτε για αυτή την ανακοίνωση προηγήθηκε ενημέρωση, και αποφασίστηκε από την ίδια την πρόεδρο και τους συνεργάτες της.

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καθώς εκλαμβάνουν το δημόσιο κατσάδιασμα ως αλλαγή πορείας από τη διαχρονική ανοχή που υπήρχε στο κόμμα για τη δημόσια διατύπωση επικρίσεων ή ακόμη και διαφωνιών από τα στελέχη της πρώτης γραμμής. Επί της ουσίας, εισπράττουν μήνυμα ότι η κ. Δημητρίου θεωρεί ότι δεν έχουν την ελευθερία που είχαν προηγουμένως να εκφράζονται, ενώ αντί να τους προστατεύει, η Πινδάρου προσπαθεί να τους εκθέσει. Δεδομένου, δε, ότι δεν θεωρείται πως ο κ. Δημητρίου ήταν εκτός κομματικής γραμμής ή έκανε δηλώσεις επιβλαβείς για το κόμμα, αλλά εξέφρασε τη μη ικανοποίησή του από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, θεωρώντας ότι μελλοντικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, δεν είναι κατανοητό γιατί το «ατόπημα» ήταν τόσο σοβαρό, που να δικαιολογεί δημόσια αντίδραση από την παράταξη.

Η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι έγινε μια σπασμωδική κίνηση, σε μία προσπάθεια να στραφεί η προσοχή αλλού, λόγω της αυξανόμενης πίεσης που προκάλεσε το θέμα της επιστολής για το Κυπριακό. Δημιούργησε, ωστόσο, άλλου είδους εσωτερικά προβλήματα, τα οποία επίσης καλείται να διαχειριστεί η Αννίτα Δημητρίου. Για αυτό και πρέπει να βρει τρόπους να ξεκινήσει να σβήνει φωτιές και όχι να προκαλεί νέες εστίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία