Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
21:30 - 12 Ιουλίου 2024
Τη βεβαιότητα ότι σύντομα και πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο στη Λευκωσία, για την εθνική εορτή της Γαλλίας, τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η επανένωση της Κύπρου για να τερματιστούν 50 χρόνια διαίρεσης και κατοχής.
«Σε αυτό το πλαίσιο» επεσήμανε, «συνεργάζομαι στενά και εντατικά με τον Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ) και την Προσωπική του Απεσταλμένη, καθώς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τη μόνη δυνατή βάση, αυτή που περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία ζητούν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».
Πρόσθεσε ότι μετά τις πληροφορίες που έλαβε σήμερα, παραμένει βέβαιος ότι σύντομα, πριν από το τέλος του έτους, θα υπάρξουν θετικά νέα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η 14η Ιουλίου 1789 σηματοδότησε την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία έκτοτε, στο πέρασμα των χρόνων και πέρα από τα σύνορα, συνεχίζει να ρίχνει ένα λαμπρό φως, προβάλλοντας στον κόσμο τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης, τους ακρογωνιαίους λίθους της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Είπε επίσης ότι η Ημέρα της Βαστίλης πυροδότησε τη βαθιά συνειδητοποίηση στον νου και τις καρδιές των ανθρώπων ότι μπορούν, για πρώτη φορά, να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν τα βασικά τους δικαιώματα, να αγωνιστούν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
«Αυτές οι τρεις λέξεις, Liberté, Égalité, Fraternité, αντηχούσαν και αντηχούν σε όλη τη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, συμπυκνώνουν τις βασικές αλλά και ουσιαστικές, οικουμενικές δημοκρατικές αρχές. Αποτελούν ένα φως έμπνευσης, τότε, τώρα και στα επόμενα χρόνια. Είναι οι θεμελιώδεις πυλώνες της Γαλλικής Δημοκρατίας και αποτελούν τα δομικά στοιχεία τόσων πολλών Δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα και ο συμβολισμός της Ημέρας της Βαστίλης είναι παγκόσμιος» σημείωσε.
Σήμερα, βρισκόμαστε μαζί για να γιορτάσουμε τις αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δεσμού μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς των περιφερειακών συγκρούσεων, των πιεστικών παγκόσμιων απειλών αλλά και της αύξησης του εξτρεμισμού, μας υπενθυμίζεται ότι δεν μπορούμε ποτέ να θεωρούμε δεδομένη τη βάση των αξιών μας και ότι είναι στην πραγματικότητα καθήκον μας να ενωθούμε και να προσπαθήσουμε να τις διαφυλάξουμε και να τις προασπίσουμε για τη δική μας γενιά, αλλά και για τη γενιά των παιδιών μας και τις επόμενες γενιές.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία ανάδειξης του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας, οι οποίες εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνεται στη Στρατηγική Ατζέντα που υπεγράφη το 2016. Και πρόσθεσε ότι το βάθος και η σημασία των διμερών σχέσεων αποδεικνύονται έμπρακτα, υπενθυμίζοντας ακόμη ότι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μια από τις πρώτες επισκέψεις του στο εξωτερικό ήταν στο Παρίσι, για να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Μαζί επισημάναμε τη δυναμική και σταθερή πρόοδο των γαλλοκυπριακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια και το κοινό όραμα για την περαιτέρω προώθησή τους», σημείωσε.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Κύπρος και η Γαλλία συνεργάζονται σε πληθώρα τομέων και ότι ο στενός και πολύπλευρος χαρακτήρας της συνεργασίας τους περιλαμβάνει τη συμμετοχή της TOTAL στην έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια αναγνώριση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και η περιοχή στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ανεξαρτησία της Ευρώπης.
Αναφέρθηκε επίσης στις μεθοδικές εργασίες για την επέκταση του Γαλλοκυπριακού Σχολείου και στη Λεμεσό από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και στη δέσμευση για πλήρη ένταξη στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.
Προσέθεσε ότι η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί συνεχίζουν να κάνουν σημαντικά βήματα προς μια πιο ενισχυμένη ΕΕ με στρατηγική αυτονομία, πιο γεωπολιτική Ένωση με ηγετικό ρόλο στον κόσμο, καθώς μια κυρίαρχη, γεωπολιτική και αυτόνομη Ευρώπη αποτελεί ένα κοινό όραμα Κύπρου και Γαλλίας.
Σημείωσε ακόμη ότι αντανάκλαση της ενίσχυσης και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων αποτελεί η Συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2022 και επικυρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο για συνεργασία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απομάκρυνσης από την περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια συμφωνία η οποία, όπως είπε, καταδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου ως φάρου ειρήνης και σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτός ο ρόλος, καθώς και η ηθική μας υποχρέωση να ενεργούμε και να προσφέρουμε βοήθεια στην περιοχή μας, οδήγησε στον κυπριακό θαλάσσιο διάδρομο, παρέχοντας στη διεθνή κοινότητα μια συμπληρωματική οδό για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι μέσω της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια, η Κύπρος εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Γαλλίας, για την παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να μεταφέρω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Μακρόν που ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασε και υποστήριξε την Πρωτοβουλία Αμάλθεια, όταν ήταν απλώς μια ιδέα που προτείναμε, σε μια προσπάθεια να εκπληρώσουμε ένα βαθύ ηθικό καθήκον προς την περιοχή μας. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν ο πρώτος που συγκάλεσε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Γάζα το 2023. Η Γαλλία διαδραμάτισε αναπόσπαστο ρόλο στη λειτουργία του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου και βοήθησε ουσιωδώς μέσω πολεμικού της πλοίου του ναυτικού να μεταφερθούν σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε.
Κομβικός πυλώνας της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου είναι η στρατηγική τους εταιρική σχέση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις, επιδεικνύοντας την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε μια εποχή σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών, ενώ η Γαλλία παραμένει ο κύριος πάροχος αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου.
Είπε επίσης ότι παράλληλα, η Κύπρος συνεχίζει να δέχεται προσγειώσεις γαλλικών αεροσκαφών στην Αεροπορική Βάση Πάφου, στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και επισκέψεις πολεμικών πλοίων στις εγκαταστάσεις της και από αυτή την άποψη, η παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle σχεδόν κάθε χρόνο αποτελεί απόδειξη της προθυμίας για συνεργασία. «Σε αυτές τις περιόδους αναταραχής, η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αποτελεί ζωτικό μέρος της πολιτικής μας που εξελίσσεται συνεχώς, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε σχετικά.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου για την αλληλεγγύη και τη συνεχή στήριξη της Γαλλίας προς τις προσπάθειες για επίτευξη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
«Η Γαλλία έχει αποδείξει, ξανά και ξανά και ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας, ότι είναι ένας πολύτιμος και αξιόπιστος φίλος και η παρουσία μου εδώ σήμερα έχει επίσης ως στόχο να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τον σταθερό ρόλο και τις θέσεις αρχών της Γαλλίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι ένας σταθερός εταίρος στην υλοποίηση του οράματός μας για μια επανενωμένη Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της περιοχής», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας ισχυρός και σταθερός σύμμαχος και θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών της με τη Γαλλία, «προσπαθώντας να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους για μια πιο ασφαλή και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο και μια ισχυρότερη ΕΕ με ηγετικό ρόλο στον κόσμο».
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τη Γαλλίδα Πρέσβειρα Salina Grenet-Catalano ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της θητείας της για όλα όσα προσέφερε και τη διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος της ήταν «καθοριστικός για την ουσιαστική ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας ξαναδούμε στην Κύπρο».
«Με αυτές τις σκέψεις επιτρέψτε μου να υψώσω το ποτήρι μου και να ευχηθώ την ευημερία του γαλλικού λαού και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας», κατέληξε ο Πρόεδρος.