Νέα σύσκεψη στα κατεχόμενα για το περιουσιακό

Νέα σύσκεψη έγινε στην «προεδρία» για τα προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα με την «Σταρ Κίπρις» να γράφει σήμερα ότι για την κρίση η εφημερίδα υποδεικνύει ως υπαίτιους, πρωτίστως, τους εργολάβους που κατασκεύασαν πολλές οικιστικές μονάδες, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ως δεύτερους υπεύθυνους για την κρίση καταδεικνύει ορισμένους κτηματομεσίτες, οι οποίοι παραπλάνησαν τους αγοραστές λέγοντας ‘μπορείτε να το αγοράσετε πριν ολοκληρωθεί και μπορείτε να πουλήσετε, να το νοικιάσετε’.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται το σχόλιο πως σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι συλλήψεις στις ελεύθερες περιοχές και «η κατάσταση μετατράπηκε σε κουβάρι». «Αν λύσουμε τις συλλήψεις σήμερα, η κρίση αυτή δεν λύνεται. Ποια είναι λοιπόν η λύση τώρα; Ο μήνας του μέλιτος στον τομέα έχει τελειώσει. Ο κατασκευαστικός τομέας θα υποχωρήσει τώρα. Θα υπάρξει μεγάλη πτώση. Πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό. Ας μην θεωρούμε αποδιοπομπαίους τράγους τις συλλήψεις στο νότο, σαν να ήταν το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου» συμπληρώνεται. Το δημοσίευμα προσθέτει δε ότι μόνη λύση είναι η συρρίκνωση του τομέα και η ενοποίηση εταιρειών.

Εξάλλου, η «Γενί Μπακίς» γράφει ότι έπειτα από την κρίση που δημιουργήθηκε στον κλάδο μετά την ψήφιση του «νόμου» περί απόκτησης ακίνητης περιουσίας από ξένους και τις συλλήψεις που έγιναν στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο ντόπιοι όσο και ξένοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που χρησιμοποιούσαν το μοντέλο κατασκευή και πώληση (BTS) άρχισαν να συγκεντρώνονται σε τουρκοκυπριακά τεμάχια.

Προστίθεται ότι, καθώς οι ξένοι αγοραστές άρχισαν να τηρούν αποστάσεις από ελληνοκυπριακές περιουσίες, στην αγορά άρχισαν να μειώνονται μέρα με τη μέρα οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων που έχουν κατασκευαστεί επί ελληνοκυπριακών τεμαχίων και αναφέρεται ότι στην περιοχή του Τρικώμου η τιμή χιλιάδων διαμερισμάτων προς πώληση μειώνεται κάθε μέρα.

Ο γνωστός τ/κ δικηγόρος, Μουράτ Χακί, που ασχολείται με θέματα ε/κ περιουσιών και την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ανέφερε σε εκπομπή της τηλεόρασης Κίπρις ότι όσο περισσότερη γη αγοράζεται, τόσο περισσότερο «έννομη» γίνεται η «συνταγματική τάξη» στα κατεχόμενα και ενσωματώνεται στον κόσμο. «Όσους περισσότερους φακέλους οριστικοποιήσουμε στην επιτροπή, τόσο πιο τουρκικό γίνεται το έδαφος στη διάσταση του εδαφικού του Κυπριακού. Τότε κανένας δεν θα μπορεί να σας επικρίνει λέγοντας ‘είστε ένα ψεύτικο κράτος, είστε κατακτητές’, γιατί αυτή η γη είναι πλέον δική σας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τουρκοκυπριακές περιουσίες που παραμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Χακί δήλωσε ότι οι Τ/κ άργησαν να προχωρήσουν στις σχετικές υποθέσεις. «Τα θέματα ήρθαν στο ΕΔΔΑ τη δεκαετία του 2020. Αλλά ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν πολλές υποθέσεις στο νότο σχετικά με τις τουρκικές περιουσίες είναι ότι ορισμένοι μετανάστες υπέγραψαν εκχωρητήριο υπέρ του κράτους της τδβκ και έλαβαν πολλές αποζημιώσεις στο Βορρά» είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, για να προσθέσει ότι «φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους».

Για τις συλλήψεις στις ελεύθερες περιοχές για ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, ο κ. Χακί είπε ότι η «ε/κ διοίκηση» – όπως αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση της ΚΔ – προέβη σε αυτές τις συλλήψεις προκειμένου να επιφέρει ψυχολογικό πλήγμα στην οικονομία του ψευδοκράτους. Τόνισε δε ότι το αντίδοτο σε αυτό το ζήτημα είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και πρόσθεσε ότι όσο περισσότερους φακέλους ολοκληρώσει η «επιτροπή», τόσο ταχύτερη θα είναι η επίλυση του προβλήματος.

Λέγοντας ότι η επιφάνεια του νησιού της Κύπρου είναι περίπου 7 εκατομμύρια στρέμματα, ο κ. Χακί είπε ότι μετά το 1974 περίπου 2,4 εκατομμύρια στρέμματα από αυτά παρέμειναν υπό τουρκικό έλεγχο. «Περίπου 1,7 εκατομμύρια από τα 2,4 εκατομμύρια στρέμματα υπό τουρκικό έλεγχο ανήκαν σε ελληνικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή την εκκλησία και οργανώσεις που σχετίζονται με την εκκλησία πριν από το 1974. Στο νότο, υπήρχαν περίπου 450-500 χιλιάδες στρέμματα τουρκικής ιδιοκτησίας. Σε αυτά περιλαμβάνονταν και οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών που ακολουθείται στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, υποστηρίζοντας ότι όλα γίνονται για «σκοπούς προπαγάνδας» στο εξωτερικό. «Οι Ελληνοκύπριοι έλεγαν ‘δεν αγγίζω την ιδιοκτησία κανενός στα χαρτιά’ για σκοπούς ξένης προπαγάνδας. Λέχθηκε επίσης ότι τα έσοδα από τα ενοίκια θεωρητικά συγκεντρώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος λογαριασμός. Ακόμα και αν υπάρχει, η τύχη αυτού του λογαριασμού δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη και ως μυστικός λογαριασμός προστατεύεται η μυστικότητά του και επικρατεί μια κατάσταση που εξυπηρετεί αποκλειστικά την προπαγάνδα» είπε.

Ο κ. Χακί ανέφερε ότι η «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» δεν μπόρεσε να προχωρήσει αποτελεσματικά λόγω των οικονομικών αδυναμιών και πρόσθεσε ότι η νέα «πρόεδρος» της «επιτροπής», Növbet Ferit Vechi, πήρε σοβαρά το θέμα αυτό όταν άρχισαν οι συλλήψεις. «Από το 2022, οι κερδοσκόποι ρωσικής, ουκρανικής και εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στη Νότια Κύπρο, συρρέουν στη Βόρεια Κύπρο. Οι ε/κ θέλουν να επιφέρουν ψυχολογικό πλήγμα στην οικονομία της τδβκ με τις συλλήψεις. Η ατμομηχανή της οικονομίας εδώ είναι οι κατασκευές. Προβλέπεται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διακοπεί όταν αυτή διακοπεί. Για το λόγο αυτό, τα πρόσωπα επιλέγονται προσεκτικά. Ένας δικηγόρος, ένας εργολάβος, αυτή τη φορά ίσως επιλεχθεί ένας κτηματομεσίτης», όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Λευκωσία γιόρτασε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τα Χριστούγεννα
Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στο ακουστικό οι αγροτικές οργανώσεις, περιμένουν κλήση για σύσταση Συμβουλευτικής για λαϊκές αγορές
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς λόγω γρίπης Α
Το Υπουργικό αναβάθμισε το ρόλο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου
Τελέστηκε η κηδεία του Άλεξ Ευθυβούλου-«Θρύλος για τους δημοσιογράφους»
Θεσπίζεται το μητρώο των καλλιτεχνών και θεσμοθετείται η καταβολή καλλιτεχνικής χορηγίας
Πράσινο Υπουργικού για αυξήσεις κατά 5,94% στις συντάξεις-Από 483,77 ευρώ αυξάνονται στα 512,50
Διεθνής έρευνα καταδεικνύει ότι το 57% των παιδιών νιώθουν πίεση στο σχολείο-«Αξιολογεί τα ευρήματα το ΥΠΑΝ»
Αίθριος με νεφώσεις ο καιρός-Στους 18 βαθμούς η θερμοκρασία