Έκπληκτη δηλώνει η Αννίτα Δημητρίου για τις αντιδράσεις-Οι εξηγήσεις της και η διόγκωση στον ΔΗΣΥ

Ο απόηχος του μπαράζ τοποθετήσεων από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, δεν φαίνεται να έχει κοπάσει. Αν και αντιπαράθεση που μαινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης μεταξύ της Αννίτας Δημητρίου και της Κυβέρνησης φαίνεται να έχει καταλαγιάσει, ο απόηχος των αποφάσεών της δεν έχει περιοριστεί, ούτε σε ό,τι αφορά την επιστολή για το Κυπριακό, ούτε και σε σχέση με την ανακοίνωση εναντίον του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ διογκώνεται.

Η ίδια η πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε έκπληκτη για την αντίδραση και εμφανίστηκε ενοχλημένη για τις αναφορές περί υιοθέτησης της τουρκικής επιχειρηματολογίας, χαρακτηρίζοντας τις άστοχες. Σε παρέμβασή της στο ΡΙΚ, η Αννίτα Δημητρίου έδωσε τις δικές της εξηγήσεις, οι οποίες θα φανεί εάν ήταν αρκετές για να περιορίσουν τις αντιδράσεις, καθώς στην ουσία κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τις προηγούμενες αναφορές, οι οποίες φαίνεται να διόγκωσαν το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με την πλάτη στον τοίχο η Αννίτα-Πλήγματα στη δημόσια εικόνα, αναβρασμός στον ΔΗΣΥ

Οι εξηγήσεις της προέδρου

«Δικαίωμα του Προεδρικού να τοποθετείται όπως θέλει, δικαίωμά μας και εμάς να καταθέτουμε τις απόψεις μας και θεωρώ ότι είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές, όπου το ελάχιστο που έχουμε να προχωρήσουμε, είναι να καταθέτουμε τις απόψεις μας με διαφάνεια να συζητούμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει και καταλάβει ποτέ, ότι η κατάθεση προτάσεων μπορεί να θεωρείται ένοχη πράξη, ειδικά όταν όλοι αντιλαμβανόμαστε την ιστορικότητα και κρισιμότητα των στιγμών. Πραγματικά με εκπλήσσει η όλη αυτή η αντίδραση, σάμπως και είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο ΔΗΣΥ και ξέρετε ότι κάθε φορά φροντίζουμε να στέλνουμε και γραπτώς τις δικές μας εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο για να λέμε την άποψή μας και πως να απεμπλακούμε από το αδιέξοδο», είπε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Θεωρώ ότι το πιο δόκιμο θα ήταν να τις μελετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αν τις θεωρεί καλές, σωστές, θετικές, βεβαίως να τις αξιοποιήσει, εάν όχι να μας πει τις δικές του αντιπροτάσεις ο Πρόεδρος και όχι να συζητά για το πότε στάλθηκαν και εάν είχα θεσμική ιδιότητα», υποστήριξε.

Διευκρίνισε, περαιτέρω, ότι δεν έστειλε την επιστολή ως Πρόεδρος της Βουλής, αλλά ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από την Παρασκευή. «Πάντα έτσι κάνουμε γιατί ενημερωθήκαμε για το κυπριακό και την Τρίτη, στείλαμε τις απαντήσεις στον Πρόεδρο. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε και όπως και την προηγούμενη φορά για να ξέρει ο κόσμος, και εάν αυτό είναι μεμπτό για να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα τότε λυπάμαι, πόσο μάλλον για αναφορές περί υιοθέτησης της τουρκικής επιχειρηματολογίας που κάτι τέτοιο είναι άστοχο και ευαίσθητο και δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων», τόνισε. «Επιδιώκουμε να καταφέρουμε να εκθέσουμε την Τουρκία και αυτό που προτάσσει συνεχώς για λύση των δυο κρατών και ότι δεν έχει την πολιτική βούληση η δική μας πλευρά και γι’ αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου, «δεν λέχθηκε τίποτα στην επιστολή, ούτε και το πράξαμε ποτέ σε καμία άλλη περίπτωση κάτι το οποίο θεωρείται εμπιστευτικό, απεναντίας θα είμασταν πολύ προσεκτικοί για πράγματα τα οποία έχουν ήδη γραφτεί στον Τύπο και έχουν δοθεί ως πληροφορία από το Προεδρικό. Τι θέλουν από εμάς οι πολίτες; Να ξέρουν τι διαχειριζόμαστε, πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω, πρέπει να λύσουμε και να διαλύσουμε την τουρκική προπαγάνδα. Ποια είναι τα βήματα που θα προχωρήσει η δική μας πλευρά και καταλήγει η επιστολή μας ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς θα στηρίξουμε οτιδήποτε θεωρούμε πραγματικά ότι συνάδει με τις θέσεις της δικής μας πλευράς και θα σταματήσει αυτή η ρητορική που δυστυχώς διαχέεται και σε διπλωματικούς κύκλους της τουρκικής προπαγάνδας».

«Ενημερωθήκαμε στο Εθνικό Συμβούλιο, ρωτήσαμε και μετά όπως πρέπει να κάνουν όλα τα κόμματα για να καταθέσουν τις θέσεις τους στον Πρόεδρο. Για τα οδοφράγματα, επειδή και αυτό παρερμηνεύθηκε, δεν λέμε να ανοίξουμε από μόνοι μας οδοφράγματα, λέμε ότι θα πρέπει να γίνουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για να καταδείξουμε ότι εμείς είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε και δυστυχώς είναι η άλλη πλευρά που δεν το κάνει, όχι μονομερώς», διευκρίνισε. Υποστήριξε πως ακόμα και σε αυτό το σημείο είναι μια κίνηση που θα φέρει σε μια δύσκολη θέση την Τουρκία, δηλαδή να γίνουν όλες οι ενέργειες για διάνοιξη και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας στη διάνοιξη. «Είναι ένας έμμεσος τρόπος για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να θέτουν ως πρόσκομμα την υιοθέτηση των δυο κρατών για να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε ενέργεια», είπε.

Όσο αφορά το timing, είπε ως αν το κάναμε εκ των υστέρων, θα μας έλεγαν ότι έγινε κατόπιν εορτής. «Γι’ αυτό το κάναμε την Τρίτη, όπως και έγινε και την προηγούμενη φορά, γιατί πραγματικός στόχος μας ήταν να θέσουμε ενώπιον του Προέδρου και να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια απεμπλοκής από το αδιέξοδο, εγείροντας τους κινδύνους που υπάρχουν», εξήγησε. Το timing, σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, είναι σημαντικό και θα μπορούσε να το λάβει ως ώθηση ο Πρόεδρος για να αντιπροτείνει συγκεκριμένα πράγματα και σίγουρα όχι ως προσπάθεια φίμωσής μας και ως τέτοια εκλαμβάνεται από κάποιους, ειδικά από ένα χώρο που για το Κυπριακό είναι κόστος για το καλό του τόπου. «Αυτό το κόμμα ποτέ δεν κρύφτηκε, ούτε τσιμέντωνε, ούτε αποπροσανατόλιζε. Είχε καθαρές θέσεις και αυτές τις θέσεις εμείς θα τις συνεχίσουμε με δυναμισμό γιατί αυτό απαιτεί η ευθύνη που βαραίνει τους ώμους μας», τόνισε.

«Για όλα τα θέματα ο ΔΗΣΥ τοποθετείται και δεν κρύψαμε ότι έχουμε ζητήματα εσωτερικά και γι’ αυτό αντιμετωπίζονται εσωτερικά και δεν αφορούν τη χάραξη στρατηγικής για σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να βγούμε μπροστά και να είμαστε ωφέλιμοι μπρος τους πολίτες. Πραγματικά ανησυχούμε για τη συνέχεια», πρόσθεσε η κ. Δημητρίου.

«Πρέπει επιτέλους να δοθούν μηνύματα στην κοινωνία και πρέπει να κτίζουμε γέφυρες. Να καταθέτουμε απόψεις και να παράγουμε πολιτική και δόθηκαν πολλά μηνύματα χθες στην Ολομέλεια για την διαφάνεια, τη λογοδοσία και όλα αυτά που μαστίζουν το πολιτικό σκηνικό», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Εθνικά επιζήμια η εκδήλωση διαφωνιών»

Παρέμβαση στη συζήτηση που προκλήθηκε για το Κυπριακό, έκανε ο βουλευτής της παράταξης Κυριάκος Χατζηγιάννης. Επί της ουσίας, χωρίς να κατονομάζει την κ. Δημητρίου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ διαχωρίζει τη θέση του από τις προτάσεις της περί ανάληψης μονομερών πρωτοβουλιών κατά τον δεδομένο χρόνο και καταδικάζει την εκδήλωση διαφωνιών σε αυτή τη φάση. Διερωτάται, παράλληλα, αν «άθελα τους κάποιοι προσπαθούν να συμπεριληφθεί στις εκθέσεις του ΟΗΕ πρόνοια ευθύνης της δικής μας πλευράς».

Σε ανάρτηση του στο Χ, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης υπέδειξε πως «εθνικά επιζήμια ήταν η πράξη της εκδήλωσης διαφωνιών σε φάση εντατικών διεργασιών των ΗΕ για το κυπριακό. Ο χειρισμός του Κυπριακού γίνεται από το ΠτΔ και οι υπόλοιποι με ιδέες και προτάσεις συμπληρώνουν στο Εθνικό Συμβούλιο».

«Δηλαδή, άθελα τους κάποιοι, προσπαθούν να συμπεριληφθεί στις εκθέσεις του ΟΗΕ πρόνοια ευθύνης της δίκης μας πλευρά; Τι εξυπηρετεί αυτές τις εβδομάδες η εκδήλωση διαφορετικότητας θέσεων από το ΠτΔ; Τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες στο Εθνικό Συμβούλιο; Τι παραγωγική ανάλυση γινόταν;», διερωτήθηκε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως «οι έξυπνοι τακτικισμοί της δίκης μας πλευράς ποτέ δεν απέδωσαν και είναι καλύτερα να πορευόμαστε ενωμένοι και μελετημένοι και όχι με γνώμονα την εσωστρέφεια». Υπέδειξε, δε, πως «κανένα μονομερές μέτρο της δίκης μας πλευράς δεν αποδίδει εάν αυτό δεν γίνεται σε ανάλογο και ευνοϊκό κλίμα».

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης διερωτήθηκε αν «μπορούν κάποιοι να εναρμονιστούν με τη πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και εάν σε αυτό το κλίμα διαφαίνεται η ανάγκη μονομερών ενεργειών τότε και μόνο τότε και μόνο εναρμονισμένα να γίνονται».

Σημειώνεται ότι, στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, εκδηλώνονται αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, αφού υπάρχει μεγάλη διαφωνία για το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Δημητρίου, στην οποία, πέραν από μονομερείς ενέργειες σε νεκρό διαπραγματευτικά χρόνο και αν αναμονή των αποφάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, ακυρώνεται και πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο κ. Χατζηγιάννης ήταν το πρώτο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τοποθετήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο δημόσια.

«Η ηγεσία συντηρεί το κλίμα»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, στον οποίο η ηγεσία με ανακοίνωσή της χθες απέδωσε σκοπιμότητες και συντήρηση του κλίματος εσωστρέφειας, σε μια ενέργεια που αρκετοί χαρακτηρίζουν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από μέρους της κ. Δημητρίου, επανήλθε, διατηρώντας, ωστόσο, χαμηλούς τους τόνους.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Omega, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως «αν είχα πρόθεση να συντηρήσω κλίμα εσωστρέφειας θα απαντούσα και στη χθεσινή ανακοίνωση της ηγεσίας. Θεωρώ πως η ηγεσία συντηρεί αυτό το κλίμα, εκδίδοντας ανακοίνωση».

«Η δική μου πρόθεση, η δική μου σκοπιμότητα, είναι να εξυπηρετήσω το καλύτερο για τον ΔΗΣΥ. Για να μεγαλώσουμε τον Συναγερμό. Αυτά που λέω είναι η προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι υπάρχει η ελευθερία έκφρασης της άποψης. Αυτά λέω πολύ ταπεινά, πολύ ψύχραιμα, πολύ ήρεμα, χωρίς υψηλούς τόνους, χωρίς διάθεση εσωστρέφειας, χωρίς να θέλω να προσφέρω κακή υπηρεσία στην παράταξή μου. Κάθε άλλο», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση είπε πως «και εμένα με ξένισε, είναι πρωτοφανές». Υπέδειξε πως αν έχουν στο μυαλό να κάνουν μια άσκηση κομματικής πειθαρχίας, αυτό δεν θα υπηρετήσει το καλό της παράταξης. Είπε πως δέχεται συνεχώς μηνύματα και τηλεφωνήματα από μέλη και στελέχη του κόμματος, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενό τους, αν και προφανώς υπαινισσόταν ότι λαμβάνει στήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ν.Χριστουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού