Ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας η σχέση της Κύπρου και Ισραήλ-Μιλούν για «μασκαρεμένες» επιχειρήσεις

Η διασύνδεση της Κύπρου με τον πόλεμο στη Γάζα αποτελεί βασικό στοιχείο της τουρκικής διπλωματικής ατζέντας, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες Τούρκος αξιωματούχος στην Daily Sabah. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα, «οι εξελίξεις και οι κινήσεις στο νησί, ιδιαίτερα αυτές του ΗΒ κι των ΗΠΑ, παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά».

Η κατοχική χώρα επιδιώκει να συντηρεί το αφήγημα περί εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον πόλεμο, το οποίο εδράζεται σε ένα συνδυασμό υποθέσεων και ψεμάτων, που διασυνδέει με το σήμερα άσχετα γεγονότα του παρελθόντος, ώστε να πλήξει την αξιοπιστία της Λευκωσίας. Κάνει λόγο για επιχειρήσεις «μασκαρεμένες» πίσω από την ανθρωπιστική βοήθεια και για προληπτικές κινήσεις.

Το δημοσίευμα αναγνωρίζει το γεγονός πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν προσφέρει γη ή βάσεις στον ισραηλινό στρατό, ωστόσο στο παρελθόν επιτράπηκε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο για ασκήσεις. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι ποτέ δεν προσφέρθηκε τέτοια πρόσβαση εν καιρώ πολέμου. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία επί των δραστηριοτήτων των βρετανικών βάσεων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρήσεις στη Συρία και στην Υεμένη.

Παρά ταύτα, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Άγκυρα προειδοποιεί όλους τους παράγοντες να μην ενσωματώσουν την Κύπρο σε επιχειρήσεις υπέρ του Ισραήλ και περιγράφει την στρατηγική αυτή ως πρόληψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διπλωματική προσπάθεια της Άγκυρας είναι να μειωθεί η στρατιωτική δραστηριότητα των δυτικών παιχτών στο νησί, καθώς θεωρεί πως η δραστηριότητα υπέρ του Ισραήλ θα προκαλέσει την οργή τρίτων παραγόντων, δημιουργώντας κινδύνους, οι οποίοι είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας. Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, την δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ πως «το γεγονός πως αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν ωφελεί ούτε τους Ε/κ, ούτε την Ελλάδα. Επειδή αν εμπλακείς στους πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν επιλέξεις πλευρά, αυτή η φωτιά θα έρθει να σε βρει. Βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει να μας βρει και εμάς».

Η τουρκική εφημερίδα, πλήρως συμβατή σε αυτό το επίπεδο με την προπαγάνδα, θεωρεί ότι η επόμενη πρόκληση της κατοχικής χώρας θα είναι να εμποδίσει την περαιτέρω μετατροπή της Κύπρου σε επιχειρησιακό κέντρο, όπου οι στρατιωτικές δραστηριότητες «μεταμφιέζονται ως ανθρωπιστικές προσπάθειες». Καλεί, μάλιστα, την ΕΕ και την Ελλάδα να ταχθούν ανοιχτά ενάντια στη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως λογιστική βάση για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία