Ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας η σχέση της Κύπρου και Ισραήλ-Μιλούν για «μασκαρεμένες» επιχειρήσεις

Η διασύνδεση της Κύπρου με τον πόλεμο στη Γάζα αποτελεί βασικό στοιχείο της τουρκικής διπλωματικής ατζέντας, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες Τούρκος αξιωματούχος στην Daily Sabah. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα, «οι εξελίξεις και οι κινήσεις στο νησί, ιδιαίτερα αυτές του ΗΒ κι των ΗΠΑ, παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά».

Η κατοχική χώρα επιδιώκει να συντηρεί το αφήγημα περί εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον πόλεμο, το οποίο εδράζεται σε ένα συνδυασμό υποθέσεων και ψεμάτων, που διασυνδέει με το σήμερα άσχετα γεγονότα του παρελθόντος, ώστε να πλήξει την αξιοπιστία της Λευκωσίας. Κάνει λόγο για επιχειρήσεις «μασκαρεμένες» πίσω από την ανθρωπιστική βοήθεια και για προληπτικές κινήσεις.

Το δημοσίευμα αναγνωρίζει το γεγονός πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν προσφέρει γη ή βάσεις στον ισραηλινό στρατό, ωστόσο στο παρελθόν επιτράπηκε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο για ασκήσεις. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι ποτέ δεν προσφέρθηκε τέτοια πρόσβαση εν καιρώ πολέμου. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία επί των δραστηριοτήτων των βρετανικών βάσεων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρήσεις στη Συρία και στην Υεμένη.

Παρά ταύτα, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Άγκυρα προειδοποιεί όλους τους παράγοντες να μην ενσωματώσουν την Κύπρο σε επιχειρήσεις υπέρ του Ισραήλ και περιγράφει την στρατηγική αυτή ως πρόληψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διπλωματική προσπάθεια της Άγκυρας είναι να μειωθεί η στρατιωτική δραστηριότητα των δυτικών παιχτών στο νησί, καθώς θεωρεί πως η δραστηριότητα υπέρ του Ισραήλ θα προκαλέσει την οργή τρίτων παραγόντων, δημιουργώντας κινδύνους, οι οποίοι είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας. Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, την δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ πως «το γεγονός πως αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν ωφελεί ούτε τους Ε/κ, ούτε την Ελλάδα. Επειδή αν εμπλακείς στους πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν επιλέξεις πλευρά, αυτή η φωτιά θα έρθει να σε βρει. Βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει να μας βρει και εμάς».

Η τουρκική εφημερίδα, πλήρως συμβατή σε αυτό το επίπεδο με την προπαγάνδα, θεωρεί ότι η επόμενη πρόκληση της κατοχικής χώρας θα είναι να εμποδίσει την περαιτέρω μετατροπή της Κύπρου σε επιχειρησιακό κέντρο, όπου οι στρατιωτικές δραστηριότητες «μεταμφιέζονται ως ανθρωπιστικές προσπάθειες». Καλεί, μάλιστα, την ΕΕ και την Ελλάδα να ταχθούν ανοιχτά ενάντια στη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως λογιστική βάση για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

«Ανησυχητική εξέλιξη, δυναμιτίζει εμπορικές σχέσεις»-Πρώτη αντίδραση Κύπρου στους δασμούς Τραμπ
Ήθελε να κερδίσει πόντους για το ψευδοκράτος μέσω των ΜΟΕ ο Τατάρ
Ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίζουν τις συζητήσεις-«Τίποτα ανακοινώσιμο για την προσωπική απεσταλμένη»
Απαντητική επιστολή της υπ. Γεωργίας σε Αννίτα για υδατικό-«Η Κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένο σχεδιασμό»
Υπέρ προσπάθειας επανέναρξης συνομιλιών τάχθηκαν πολιτικές ομάδες ΕΚ κατά τη συζήτηση για Κυπριακό
Στις ΗΠΑ ο Χριστοδουλίδης για αναβάθμιση της εικόνας Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού
Για μοίρασμα του νερού που λαμβάνουν τα κατεχόμενα από την Τουρκία μίλησε ο Τατάρ
Στήριξη Χριστοδουλίδη και Τατάρ προς τη λειτουργία της ΔΕΑ με την ευκαιρία της 1000ης συνάντησης
Επιστολή Αννίτας σε ΠτΔ για το υδατικό-Ζήτησε να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο
Παρέμβαση Φουρλά στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κυπριακό-«Η Κύπρος είναι Ευρώπη και η Ευρώπη πυλώνας ασφάλειάς της»