ΒΙΝΤΕΟ: Συγκίνησε ο Στέλιος Χιώτης-Τραγούδησε τον «ύμνο» μπροστά σε Αμμοχωστιανούς

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής, Στέλιος Χιώτης, το βράδυ της Πέμπτης, στη Λευκωσία, όταν τραγούδησε μπροστά σε Αμμοχωστιανούς, τον «ύμνο» της πόλης. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη Λέσχη Lions Λευκωσίας Ονασαγόρας, κατά την οποία ο σπουδαίος καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τους διοργανωτές.

Η εκδήλωση είχε διοργανωθεί με αφορμή τα πενήντα χρόνια που συμπληρώνονται τον Ιούλιο, από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, που σημαίνει ότι για πενήντα χρόνια, η Αμμόχωστος βρίσκεται υπό κατοχή, όπως και οι άλλες κατεχόμενες κοινότητες της Κύπρου. Η λέσχη Lions Λευκωσίας «Ονασαγόρας» θέλησαν να βραβεύσουν τον σπουδαίο καλλιτέχνη για την προσφορά του για την Αμμόχωστο, αφού είναι και ο δημιουργός του «ύμνου», όπως έχει χαρακτηριστεί το τραγούδι «Χώμα που περπάτησα».

Ο Στέλιος Χιώτης ανέφερε ότι είναι βέρος Αμμοχωστιανός, παρά το γεγονός ότι στο διαβατήριό του γράφει Τρίκωμο, αφού όπως εξήγησε στην εποχή του, όταν γεννιόντουσαν τους έγραφαν πίσω από το ερμάρι της ντουλάπας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους διοργανωτές, καθώς και την Άννα Αριστοτέλους, δεδομένου ότι η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων.

«Η εκδήλωση αυτή μυρίζει Αμμόχωστος. Έχω μάθει αρκετά, παρόλο που ήξερα για την Αμμόχωστο, η εκδήλωση αυτή έχει εμπλουτίσει αρκετά τις γνώσεις μου. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε, είμαι συγκινημένος αρκετά και αισθάνομαι ότι είμαι σε μία δική μου οικογένεια», ανέφερε όταν παρέλαβε το τιμητικό δίπλωμα που του έδωσε η Λέσχη.

Στη συνέχεια, ο Στέλιος Χιώτης στάθηκε μπροστά στους παρευρισκόμενους στο χώρο και τραγούδησαν όλοι μαζί τον «ύμνο» της Αμμοχώστου.

Οι χαιρετισμοί των αξιωματούχων της Λέσχης

Καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκανε ο γραμματέας της Λέσχης, Μιχάλης Βωνιάτης, ο οποίος σημείωσε πως Αμμόχωστος ήταν όλοι, καθώς η Αμμόχωστος είναι η μοναδική σημαία για αγώνα που έμεινε και εκείνη λαβωμένη. Πρόσθεσε πως είναι καθήκον όλων να συνεχίσουν να πιστεύουν ότι θα γίνει η επιστροφή στην Αμμόχωστο.

1641f349-75a4-4743-af36-cf4fae467ee7

Ο πρόεδρος της Λέσχης Lions Λευκωσίας «Ονασαγόρας», Γιάννης Ναντής, στο δικό του χαιρετισμό, ανέφερε πως το φετινό έτος είναι σημαδιακό, επειδή συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ημέρα ίδρυσης της λέσχης, ωστόσο είναι και σημαδιακό, όπως είπε και λόγω της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή το 1974 και συνεχιζόμενη κατοχή της Αμμοχώστου.

«Δεν ήταν δυνατό να επιλέξουμε άλλο θέμα, από το να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη, για όσους έζησαν ή γνώρισαν την Αμμόχωστο πριν το 1974, αλλά και σε μία προσπάθεια να την γνωρίσουν οι νεότεροι. Πέρασαν πενήντα χρόνια με την προσμονή για επιστροφή και φτάνουμε σήμερα στο 2024. Στο μεσοδιάστημα τα πρόσωπα άλλαξαν, γενιές έχουν φύγει, νέες έχουν γεννηθεί. Τα τότε παιδιά, ανάμεσά τους και εγώ, έχουν σήμερα δικά τους παιδιά και εγγόνια. Οι ηλικιωμένοι φεύγουν με τον καημό για επιστροφή στην Αμμόχωστο. Παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1974 δεν την γνώρισαν την Αμμόχωστο, εκτός μέσα από τις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων τους».

Ο κ. Ναντής υπέδειξε, δε, ότι η εκδήλωση που πραγματοποίησαν ήταν ελάχιστος φόρος τιμής για την Αμμόχωστο και τους ανθρώπους της, επειδή όπως εξήγησε αυτοί οι άνθρωποι και η ψυχή τους είναι η Αμμόχωστος και όχι τα σπίτια, που αποτελούν ανθρώπινα δημιουργήματα.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι λαοί που ξεχνούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να αφανιστούν. Κάποιο σοφοί είπαν ότι για να πάμε μπροστά στο μέλλον, πρέπει να στραφούμε πίσω στο παρελθόν».

14d43306-0d04-4ff2-bf9c-c9dcba85c0f4

Η προηγούμενη κυβερνήτης των Lions, Ντία Βωνιάτη, σημείωσε πως η Λέσχη Lions είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες. Αναφερόμενη στην εκδήλωση, σημείωσε πως «με οδύνη ο ελληνοκυπριακός ελληνισμός ανακαλεί στη μνήμη κάθε χρόνο, αυτές τις ημέρες, την τουρκική εισβολή του 1974. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε το παρόν μας για τα πενήντα χρόνια της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής της Αμμοχώστου και να διαδηλώσουμε την πίστη και θέλησή μας για επιστροφή, στην πόλη του Ευαγόρα και του Οθέλλου, αλλά και των πραγματικών κατοίκων της, που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν πριν από 50 χρόνια».

Η κα. Βωνιάτη σημείωσε πως ως Λέσχη τιμούν την πατρίδα, προβάλλουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ανταποκρίνονται στις ανάγκες, ενώ κύρια έγνοια είναι να υπηρετούν. Εξήγησε, δε, ότι μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποίησαν, τίμησαν και τους πολίτες που πρόσφεραν όλα τα 50 χρόνια της αναμονής και κράτησαν αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής (σ.σ. αναφερόμενη στην Άννα Μαραγκού και τον Στέλιο Χιώτη)».

449690842_497183252690565_2427792063636840792_.width-750

Στο δικό της χαιρετισμό, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε πως η επιστροφή της Αμμοχώστου αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

«Η κατοχή της πατρίδας μας, δεν είναι ένα μονοδιάστατο θέμα. Δεν είναι μόνο πολιτική στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. Είναι πάνω από όλα οι άνθρωποι και οι ανθρωπιστικές συνέπειες», σημείωσε η κ. Αριστοτέλους. «Είναι οι ψυχές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής, οι άνθρωποι που αγνοούνται μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι που ζουν υπό συνθήκες κατοχής, και αυτοί οι άνθρωποι που για μισό αιώνα ζουν στην προσφυγιά, κουβαλώντας όλοι τις ανθρωπιστικές πληγές και προεκτάσεις αυτής της τραγωδίας», συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, η κ. Αριστοτέλους τόνισε ότι «η Αμμόχωστος υπήρξε και παραμένει η σημαία του αγώνα μας», προσθέτοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε και οι φορές που έφτασε τόσο κοντά, αλλά παρέμεινε τόσο μακριά από τους κατοίκους της, καθιστούν την επιστροφή της προτεραιότητα για όλους μας, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».

«Η δική μας δέσμευση είναι βαθιά και αμετακίνητη. Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική πτυχή, τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, θα αναλώσουμε κάθε προσπάθεια και θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε η Άννα Αριστοτέλους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο αγώνας για την επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας θα συνεχιστεί με αμείωτη αποφασιστικότητα».

Ωστόσο, όπως είπε, «η άρνηση και αδιαλλαξία του κατοχικού καθεστώτος, οι προτάξεις και η παραγνώριση των αρχών δικαίου όπως επενεργούν στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για διάρρηξη του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την ίδια τακτική προτάσσονται και στα ανθρωπιστικά θέματα, αφού η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί και να μας δώσει πρόσβαση σε αρχεία, που θα έριχναν φως στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας».

«Κάθε ιστορία που παραμένει αδιευκρίνιστη είναι μια ανοιχτή πληγή, και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την αλήθεια και την επιστροφή, για να δικαιώσουμε τον αγώνα και την θυσία τόσων ανθρώπων», σημείωσε.

Καταληκτικά, η κ. Αριστοτέλους εξέφρασε την αδιάλειπτη ετοιμότητα της Κυβέρνησης να εργαστεί «με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Ιστορική αναδρομή για την Αμμόχωστο

Η εκδήλωση είχε ως κύρια ομιλήτρια την ιστορικό και αρχαιολόγο, Άννα Μαραγκού, η οποία μίλησε για την πορεία της περιοχής από τον 14ο αιώνα μέχρι το 2024. Η κα. Μαραγκού εξήγησε πως η βάση της προϊστορίας της Αμμοχώστου ήταν η Έγκωμη, αφού εκεί εξαγόταν ο χαλκός και ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκαν δέκα βασίλεια.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πώς δημιουργήθηκε το βασίλειο της Σαλαμίνας, που ήταν η πρωτεύουσα της Κύπρου, στο γεγονός ότι η Αμμόχωστος είχε τα πρώτα δύο λιμάνια της Κύπρου, από την Αρχαιότητα, ενώ έκανε λόγο και στο γεγονός ότι μέσω της δικοινοτικής επιτροπής, είναι εφικτό να υπάρχει επαφή και διατήρηση του αρχαίου πολιτισμού της Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως σε αρκετές περιγραφές που έχουν εντοπιστεί υπάρχει ελληνική επιγραφή.

6f1abf23-bf9e-440d-b32b-d7795bfae466

Συνεχίζοντας, η κα. Μαραγκού έκανε αναφορά στους βασιλείς της Αμμοχώστου και εξήγησε πως εκεί είχε φτάσει ο Βαρνάβας και είχε φέρει τον χριστιανισμό στην Κύπρο. Στο τέλος, εξήγησε και το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν πουλήσει την Κύπρο στους Άγγλους, το 1898, με απώτερο σκοπό να έχουν προστασία ενάντια στους Ρώσους.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής αναδρομής, η Άννα Μαραγκού αναφέρθηκε και σε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, που είχε καταγωγή από την Αμμόχωστο, ο οποίος είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Στα έργα του, ενώ απεικόνιζε και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, δεν έδειχνε τα πρόσωπά τους.

Μετά το τέλος της ιστορικής αναδρομής, η Λέσχη Lions «Ονασαγόρας» τίμησε την Άννα Μαραγκού και το Στέλιο Χιώτη για την προσφορά τους στην Αμμόχωστο, καθώς επίσης και την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της.

17bfc6d3-a645-47b6-907a-c8528a7c9b37

d1388446-fd26-44fd-b479-0f5457750022

53d9a92a-3425-4566-9c2f-e0f73e905a74

3c9e5e1f-32d2-4000-b736-4c1d29bb9c14

19c0c807-152d-4706-a44e-6e39cbba2b6e

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας