Βελτίωση, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου προσφέρουν τεράστια οφέλη για όλους. Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία και η ιατρική επιστήμη εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, τα νοσηλευτήρια πρέπει να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις, κάτι που σημαίνει παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας, μικρότερους χρόνους αναμονής και πιο άνετη και κυρίως ασφαλή και άμεση φροντίδα για τους ασθενείς. Η βελτίωση και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν είναι απλώς μια δαπάνη, αλλά πρωτίστως μια επένδυση στην υγεία και την ευημερία των πολιτών. Με τις κατάλληλες επενδύσεις, διασφαλίζεται ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Η βελτίωση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου θα επιτευχθούν στο πλαίσιο του ΣΑΑ Κύπρου, με επενδύσεις πέραν των €46.5 εκατ.

Η βελτίωση, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων της Κύπρου, περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση των υποδομών υγείας της χώρας.

Ας δούμε τα έργα αναλυτικά:

- Δημιουργία και επέκταση Μονάδων Αιμοκάθαρσης σε Πάφο και Λεμεσό - €7,8 εκατ.

Η δημιουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στην Πάφο έχει ήδη ολοκληρωθεί, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες στους ασθενείς. Η κατασκευή της νέας Μονάδας, έγινε βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μέχρι και 27 σταθμούς αιμοκάθαρσης. Στη νέα μονάδα έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης με δύο σταθμούς για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β), το ούτω καλούμενο ‘yellow unit’, με ξεχωριστή διακριτική είσοδο. Επιπλέον, υπάρχουν τέσσερις σταθμοί αιμοκάθαρσης βραχείας νοσηλείας, αποδυτήρια για το προσωπικό και βοηθητικοί χώροι. Παράλληλα, η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης διαθέτει θάλαμο θηλασμού, θάλαμο περιτοναϊκής κάθαρσης και αίθουσα μικρού χειρουργείου για τη διενέργεια μικρών επεμβάσεων. Διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, είναι άρτια εξοπλισμένη και κατάλληλη για να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς.

Αντίστοιχη επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στη Λεμεσό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

- Δημιουργία νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας - €6,8 εκατ.

H πρώτη φάση των εργασιών για το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, έχει ολοκληρωθεί. Το έργο αποτελείται από δύο κτήρια. Το πρώτο κτήριο θα λειτουργεί ως ξενώνας για τη φιλοξενία χρόνιων ασθενών, καθώς και ως Κλινική Οξέων Περιστατικών Ανδρών και μία Γυναικών, συνολικής δυναμικότητας 40 κλινών. Το δεύτερο κτήριο θα λειτουργεί ως Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Εξωτερικών Ιατρείων, δυναμικότητας 20 κλινών, μέσω της οποίας θα παρέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης από νόμιμες ουσίες. Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή χώρων οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικές μεθόδους, αλλά και για αναψυχή, όπως αμφιθέατρο, καφετέρια και γυμναστήριο, καθώς και την κατασκευή χώρων διακίνησης και πρασίνου, κάτι που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού, φιλόξενου και ευχάριστου περιβάλλοντος για τους νοσηλευόμενους. Η λειτουργία του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας αναμένεται περί τα τέλη του 2024 και αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση του τομέα της ψυχικής υγείας.

- Ενίσχυση του Μακάρειου Νοσοκομείου - €23,4 εκατ.

Το Μακάρειο Νοσοκομείο θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί για να προσφέρει πλήρη θεραπεία σε παιδιά για όλες τις περιπτώσεις. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κτηρίου που θα είναι τοποθετημένο στη νότια πλευρά του υφιστάμενου νοσοκομείου και θα αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο. Στον υπόγειο χώρο του κτηρίου θα δημιουργηθούν 36 χώροι στάθμευσης και 6 χώροι στάθμευσης για ΑΜΕΑ. Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για Παιδιά (ΤΑΕΠ Παίδων), ενισχύοντας σημαντικά την φροντίδα που λαμβάνουν τα παιδιά. Στο Τμήμα, συνολικού εμβαδού 1571 m², θα υπάρχουν 10 εξεταστικές κλίνες, δωμάτιο ανάνηψης με δύο κρεβάτια, σηπτικό χειρουργείο, θάλαμος απομόνωσης και δωμάτιο γύψου, παιδότοπος και άλλοι υποστηρικτικοί χώροι. Στο κτήριο θα υπάρχουν εσωτερικοί ανελκυστήρες για τη σύνδεση του χώρου του ΤΑΕΠ Παίδων με όλα τα Τμήματα του Νέου Κτηρίου. Επίσης, σε κάθε νέο όροφο θα υπάρχει γέφυρα σύνδεσης με το υφιστάμενο κτήριο. Στον 1ο όροφο του Νοσοκομείου θα στεγαστούν το Παιδονευρολογικό Τμήμα και το Τμήμα Σπάνιων νοσημάτων συνολικού εμβαδού 1660 m². Στον 2ο όροφο θα στεγαστούν το Τμήμα Εγκαυμάτων και το Χειρουργικό, συνολικού εμβαδού 900 m². Με τις αναβαθμίσεις θα ανακαινιστούν ολιστικά το Τμήμα Γυναικολογικής και το Παιδοχειρουργικό Τμήμα. Οι ανακαινίσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη δημιουργία μονόκλινων δωματίων νοσηλείας.

- Επέκταση του τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας - €1,5 εκατ.

Το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας θα επεκταθεί και θα αναβαθμιστεί με νέο ιατρικό εξοπλισμό. Η επέκταση του Τομέα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων χώρων με εύκολη πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), θάλαμο φροντίδας επεμβατικής ακτινολογίας με μεγαλύτερο αριθμό κλινών, χώρους υγιεινής, σταθμό νοσηλευτών καθώς και άλλες υποστηρικτικές υποδομές. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης θα τοποθετηθεί νέο εξειδικευμένο μηχάνημα επεμβατικής ακτινολογίας και συγκεκριμένα τελευταίας τεχνολογίας αγγειογράφος διπλής λυχνίας (biplane angiography system), παρέχοντας εξειδικευμένες επιλογές διάγνωσης και θεραπείας. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας, ενισχύοντας την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των επεμβατικών διαδικασιών.

- Ενίσχυση των Γενικών Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού - €5,4 εκατ.

Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού αναβαθμίζονται με τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση της μονάδας βραχείας νοσηλείας καθώς και στην επέκταση και αναβάθμιση του τετάρτου ορόφου του υφιστάμενου κτηρίου, το οποίο θα στεγάζει το Μαιευτικό - Γυναικολογικό Τμήμα και Κλινική Εγκύων καθώς και την Παιδιατρική Νοσηλευτική Μονάδα. Το Σχέδιο προβλέπει ολική ανακαίνιση του χώρου και των δύο τμημάτων, καθώς και την αύξηση των κλινών από 6+8 σε 14+16, φτάνοντας στο σύνολο των 30 ενεργών κλινών. Αντίστοιχα, η επέκταση και ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

- Κατασκευή Μονάδας Covid-19 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου - €1,5 εκατ.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, κατασκευάστηκε μια ειδική μονάδα στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η οποία αφορά σε ασθενείς με Covid-19. Λόγω αυτής της επένδυσης και της επέκτασης που υλοποιήθηκε, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτούργησε κατά την περίοδο της πανδημίας ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Η μονάδα Covid-19, έχει τη δική της Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και μπορεί να λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτήριο, προσφέροντας χωριστή πρόσβαση για τους ασθενείς με Covid-19 ενώ το υπόλοιπο κτήριο απελευθερώνεται, προσφέροντας τις υπόλοιπες υπηρεσίες του στους πολίτες.

Δειτε Επισης

Ένα μοναδικό stand-up cabaret show έρχεται στην Κύπρο!
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και στο Paradox Museum Limassol!
ΙδΕΚ: Παρουσίαση χρηματοδοτικού προγράμματος - Μέχρι και €30 χιλιάδες η χορηγία
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Xρηματοδοτικό πρόγραμμα ΙδΕΚ μέχρι και €30 χιλιάδες
Σεμινάριο «Customer Support & Interaction» από το PS Academy
ECOMMBX Legends Award - Στα χέρια των φιλάθλων η ανάδειξη των θρύλων του κυπριακού μπάσκετ
Έξυπνοι τρόποι να ανανεώσουμε τη ντουλάπα μας!
Αποκαλύπτοντας το μονοπάτι προς την ευεξία με τη Lidl Κύπρου στο 5ο Wellness Camp
“MountainFest”: To νέο δυναμικό φεστιβάλ από τον Οργανισμό Νεολαίας