Ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο

Η ανάπτυξη των Διασυνοριακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση του συστήματος υγείας της χώρας.

Στο πλαίσιο του Άξονα 1 του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, η ΕΕ θα ενισχύσει την Κύπρο με σκοπό τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας και ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, μέρος της οποίας αποτελεί και η επένδυση ύψους €1,9 εκατ. που στοχεύει στην ανάπτυξη γενικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας.

Μέσω αυτής της εν λόγω επένδυσης θα επιτρέπεται πλέον η διασυνοριακή ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων μεταξύ της Κύπρου και των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ, μέσω επιχειρησιακών Εθνικών Σημείων Επαφής (ΕΣΕ) για την ηλεκτρονική υγεία. Οι υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν συνοπτικά ιστορικά υγείας ασθενών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονική εκτέλεση συνταγών, και αργότερα άλλα δεδομένα και υπηρεσίες, όπως εξιτήρια, εργαστηριακά αποτελέσματα και ιατρικές απεικονίσεις. Οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών με το σήμα “MyHealth@EU”«ΗΥγείαΜου@ΕΕ».

Το σύστημα είναι ήδη έτοιμο και εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές του 2025 το κοινό θα έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα όπου θα είναι διαθέσιμα τα δεδομένα των ασθενών. Η Κύπρος θα είναι η 12η χώρα στην ΕΕ που θα συνδεθεί με το σύστημα παροχής Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας.

Η διασυνοριακή αυτή συνεργασία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το συνοπτικό ιστορικό υγείας του ασθενούς θα είναι διαθέσιμο και συνδεδεμένο με όλα τα συστήματα υγείας της ΕΕ, επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Με λίγα λόγια, οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές τους από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και να έχουν πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό, ανεξαρτήτως της χώρας που βρίσκονται. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τη διαδικασία παροχής υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής, βελτιώνοντας, παράλληλα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα τρεις ακόμη υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει τις αναφορές των ακτινολόγων σχετικά με απεικονιστικές εξετάσεις, τις αναφορές από εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και την καταχώρηση των εξιτηρίων από τα νοσηλευτήρια. Eιδοποιήσεις για την ενημέρωση των ασθενών (ΟΤΠ) θα διευκολύνουν την ασφαλή πρόσβαση και επεξεργασία των δεδομένων τους. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (eP) θα επιτρέπει στους ασθενείς να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από φαρμακεία σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Αυτές οι υπηρεσίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, βελτιώνοντας την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών και προωθώντας την υγεία σε διεθνές επίπεδο. Οι νέες δυνατότητες θα επιτρέψουν την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας, καθιστώντας τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας πιο αποτελεσματική και προσιτή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το μέτρο θα ενισχύσει την πολιτική προστασία και θα δημιουργήσει ένα πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης, η Κύπρος θα παρέχει προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας στους πολίτες της, διασφαλίζοντας την άμεση πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες υγείας, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Δειτε Επισης

Ένα μοναδικό stand-up cabaret show έρχεται στην Κύπρο!
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και στο Paradox Museum Limassol!
ΙδΕΚ: Παρουσίαση χρηματοδοτικού προγράμματος - Μέχρι και €30 χιλιάδες η χορηγία
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Xρηματοδοτικό πρόγραμμα ΙδΕΚ μέχρι και €30 χιλιάδες
Σεμινάριο «Customer Support & Interaction» από το PS Academy
ECOMMBX Legends Award - Στα χέρια των φιλάθλων η ανάδειξη των θρύλων του κυπριακού μπάσκετ
Έξυπνοι τρόποι να ανανεώσουμε τη ντουλάπα μας!
Αποκαλύπτοντας το μονοπάτι προς την ευεξία με τη Lidl Κύπρου στο 5ο Wellness Camp
“MountainFest”: To νέο δυναμικό φεστιβάλ από τον Οργανισμό Νεολαίας