Θέλουν και το καρπούζι και το μαχαίρι οι Προέδροι των ΕΟΑ για τους πολεοδομικούς ελέγχους

Και το καρπούζι και το μαχαίρι φαίνεται να θέλουν οι Προέδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τις πολεοδομικές άδειες που θα εκδίδονται, αφού ζητούν να είναι οι ίδιοι τα κεντρικά πρόσωπα που θα ανάβουν το πράσινο φως για να προχωρούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Και η αναφορά στη λέξη συγκεκριμένες, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η διαφωνία τους στο διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για εκχώρηση της αρμοδιότητας πολεοδομικού ελέγχου σε τεχνοκράτες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, αντί στους Προέδρους τους, δεν αφορά τις οικιστικές αναπτύξεις, δηλαδή τις αιτήσεις απλών πολιτών, αλλά τα μεγάλα έργα.

Η στάση των Προέδρων των ΕΟΑ, προκαλεί έντονα ερωτήματα, αφού εμφανίζονται στην ουσία να ζητούν υπερεξουσίες, σε ό,τι αφορά πάντα τις πολεοδομικές άδειες μεγάλων αναπτύξεων, για παράδειγμα ξενοδοχεία, ενώ την ίδια ώρα, δεν θέλουν τις ίδιες εξουσίες για τις οικιστικές αναπτύξεις, οι οποίες βεβαίως είναι πολύ περισσότερες και επηρεάζουν την πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα των απλών πολιτών και όχι επιχειρηματίες ή επενδυτές. Γεγονός, που αν μη τι άλλο, δημιουργεί αναπόφευκτα συνειρμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καλούν Ιωάννου σε διάλογο οι πέντε προέδροι ΕΟΑ για συμβιβαστική λύση για τους πολεοδομικούς ελέγχους

Καταρχάς, θα πρέπει να λεχθεί πως ένας από τους στόχους της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η απλοποίηση διαδικασιών, που θα διευκολύνουν τους πολίτες, ώστε να μην χάνονται στην γραφειοκρατία. Χωρίς να αφήνονται σκιές στον οποιοδήποτε, θα πρέπει επίσης να λεχθεί, πως σκοπός είναι να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες, με τον ίδιο και ίσο τρόπο, αφού λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν πώς πάνε τα πράγματα σε κάποιες περιπτώσεις στην Κύπρο.

Είναι για αυτό το λόγο, που το Υπουργείο Εσωτερικών με το σχετικό διάταγμα, όπου αναθέτει τον πολεοδομικό έλεγχο στους τεχνοκράτες, δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας, τις οποίες φαίνεται να θέλουν να σπάσουν οι Προέδροι των ΕΟΑ, αν και θα ήταν οι πρώτοι που θα έπρεπε να συμφωνούσαν και να στηρίξουν την απόφαση, αφού ως γνωστόν, η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί αν είναι τίμια, αλλά θα πρέπει να φαίνεται. Και όταν οι αντιδράσεις των προέδρων προκύπτουν μόνο για τους πολεοδομικούς ελέγχους μεγάλων αναπτύξεων και όχι για όλες, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν τους απλούς πολίτες, η γυναίκα του Καίσαρα δημιουργεί σκιές γύρω από τις προθέσεις της.

Και κάπου εδώ προκύπτει η εξής παραλογία. Το διάταγμα, που βασίστηκε σε τεχνοκρατικά και πρακτικά κριτήρια, δίνει την εξουσία στους τεχνοκράτες. Δηλαδή, σε αυτούς που έχουν την απαραίτητη εμπειρία να εξετάζουν αιτήσεις με σωστό και ταχύτερο τρόπο, στην βάση πάντα της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει κωλυσιεργία αλλά και για να διασφαλίζεται ο απαραίτητος πολεοδομικός έλεγχος. Οι εν λόγω τεχνοκράτες αυτή τη στιγμή, έχουν αποσπαστεί για 18 μήνες στους ΕΟΑ, από το Τμήμα Πολεοδομίας. Με την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος, τα πρόσωπα αυτά θα αντικατασταθούν με τεχνοκράτες που θα προσληφθούν όταν προκηρυχθούν οι θέσεις. Και δεν θα προσληφθούν από άλλους, αλλά από τους ίδιους τους Επαρχιακούς Οργανισμούς.

Με απλά λόγια, οι Προέδροι των ΕΟΑ, αμφισβητούν προκαταβολικά τους τεχνοκράτες που οι ίδιοι θα επιλέξουν και θα εμπιστευτούν, τους οποίους όμως θα εμπιστεύονται μόνο για τις οικιστικές αναπτύξεις. Γεγονός, που εγείρει ερωτήματα, αφού εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος, γιατί στήνουν γινάτι για τους πολεοδομικούς ελέγχους μεγάλων αναπτυξιακών έργων και όχι για απλές οικίες, ενώ εύκολα θα μπορούν να κατηγορηθούν από τους πολίτες, από τους οποίους εκλέγηκαν, για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Βέβαια, ανοίγουν από μόνοι τους και ένα άλλο κεφάλαιο. Αυτό των παρεμβάσεων. Και αυτό διότι, από την μια ενδεχομένως να τους ασκούνται πιέσεις από ψηφοφόρους τους που θέλουν πολεοδομικές άδειες, ενώ από την άλλη, θα μπορούν να κατηγορηθούν από άλλους, πως εξυπηρετούν τους δικούς τους και κατ' επέκταση τα δικά τους συμφέροντα. Ως εκ τούτου, ακόμα και αυτό να μην συμβεί, θα είναι εύκολο να βρεθούν στο επίκεντρο των επικρίσεων, αφού η μη έγκριση αδειών από τεχνοκράτες, από τους οποίους θα περνούν οι υπόλοιπο πολίτες, θα δώσει τροφή για παραφιλολογία.

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη κάτι. Στο διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο αντιδρούν οι Προέδροι των ΕΟΑ αναφέρει ξεκάθαρα ότι «οι λειτουργοί δύνανται, εάν το κρίνουν απαραίτητο, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή του μεγέθους της ανάπτυξης, να παραπέμψουν πολεοδομική αίτηση για συζήτηση στο Συμβούλιο, με σκοπό την εξασφάλιση της σύμφωνου γνώμης του για τον χειρισμό της υπόθεσης». Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως και πάλι οι Πρόεδροι των ΕΟΑ, θα έχουν λόγο και ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία και δεν θα αποκεντρώνονται οι εξουσίες τους, όπως υποστηρίζουν. Αυτό όμως που δείχνουν με την στάση τους, είναι ότι θέλουν να βγάλουν εκτός της εξίσωσης τους τεχνοκράτες.

Πάντως, οι συγκεκριμένοι πολεοδομικοί έλεγχοι, με τον τρόπο που θα γίνονται στη βάση του διατάγματος του Υπουργείου, θα απλοποιήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Ουσιαστικά οι αιτήσεις, δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν πλέον σε ένα κρατικό λαβύρινθο, που είχε το προηγούμενο απαρχαιωμένο σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια συμφόρηση, αφού όπως ειπώθηκε και ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής που τέθηκε επί τάπητος το θέμα, τη δεδομένη στιγμή εκκρεμούν περίπου πενήντα χιλιάδες αιτήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι διαχειρίσιμες.

Συνεπώς, στόχος όλων θα πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι η δημιουργία υπερεξουσιών για συγκεκριμένες θέσεις στη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ένας από τους λόγους που ενδέχεται να προκαλείται καθυστέρηση, αλλά και συσσώρευση των αιτήσεων, είναι και το γεγονός ότι τα συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών, συνεδριάζουν μόλις μία φορά το μήνα κι ως εκ τούτου εάν οι εξουσίες παρέμεναν στους Προέδρους των ΕΟΑ, θα διογκωνόταν συνεχώς το πρόβλημα, ενώ με το συγκεκριμένο διάταγμα λύνονται τα χέρια τους και προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας