Μια ανάσα από την κατάρριψη του περσινού ρεκόρ η ζήτηση του ρεύματος-Οχυρωμένο το δίκτυο

Πολύ κοντά στο να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ, είναι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα, αφού όπως είναι αναμενόμενο, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, μεγαλώνει παράλληλα και το φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικότερα στην Επαρχία Λευκωσίας, ωστόσο παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν οι καταναλωτές, από πλευράς αρμοδίων διαμηνύεται πως το σύστημα είναι οχυρωμένο.

Οι συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προκάλεσαν ανησυχία σε μερίδα καταναλωτών οι οποίοι παρέμειναν για μερικά λεπτά μέχρι και ώρες χωρίς ρεύμα, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στο δίκτυο, ωστόσο, μετά από λίγη ώρα, αφού κινητοποιήθηκαν τα αρμόδια τμήματα, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αποκαταστάθηκε.

Πάντως, από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών, διαμηνύεται ότι παρά το γεγονός πως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αγγίξει κόκκινο, η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη και υπάρχει απόθεμα για όλο το καλοκαίρι, ενώ σημαντικό γεγονός την ίδια ώρα, είναι η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που βοηθά για να υπάρχει πλήρης επάρκεια στο δίκτυο.

Όπως διαβεβαίωσε σε δηλώσεις της στον REPORTER, η εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Χαρά Κουσιάππα, «δεν τίθεται θέμα επάρκειας στην παρούσα φάση, ωστόσο, οι τεχνικές βλάβες δεν μπορούν να αποκλειστούν κατά περιόδους, αφού την Τετάρτη παρατηρήθηκε μια βλάβη στις ελεύθερες περιοχές και μια στις κατεχόμενες, η οποία οδήγησε σε απόρριψη καταναλωτικού φορτίου και στις δυο περιπτώσεις, ωστόσο, έγιναν οι ανάλογες ενέργειες και αποκαταστάθηκε το φορτίο».

Μιλώντας με αριθμούς, η μεγαλύτερη ζήτηση κατά τη φετινή περίοδο, καταγράφηκε στις 14 Ιουνίου, όπου άγγιξε τα 1,217 μεγαβάτ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, πλησιάζοντας μια ανάσα τα 1,243 μεγαβάτ, που καταγράφηκαν κατά την περσινή χρονιά στις 24 Ιουλίου.

Πάντως, κατά μέσο όρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ζήτηση κυμαίνεται να είναι στα 1,200 μεγαβάτ και αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα η ζήτηση και το επόμενο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κα. Κουσιάππα, «υπάρχει επάρκεια και οι ώρες που καταγράφεται η μέγιστη ζήτηση, είναι κατά τις ώρες που υπάρχει και μεγάλη συνεισφορά από τα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημειώνεται επίσης, ότι η ζήτηση κατά τις βραδινές ώρες κυμαίνεται στα 1,000 μεγαβάτ, όπου υπάρχει επίσης, μικρή συνεισφορά από αιολική ενέργεια συνήθως».

Αυτό που διαβεβαιώνεται πάντως από πλευράς των αρμόδιων, είναι πως εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή βλάβη κατά το επόμενο μήνα, υπάρχει επάρκεια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι όσο αφορά το κομμάτι των βλαβών, μπορεί να υπάρξει μια ολιγόλεπτη διακοπή δικτύου. Για παράδειγμα μια βλάβη που σημειώθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στον σταθμό Βασιλικού, αποκαταστάθηκε μέσα σε οκτώ λεπτά, καθώς υπήρχαν μονάδες συγχρονισμένες, αλλά έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες για να αποκατασταθεί η βλάβη του συστήματος, αλλά γενικώς είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Την ίδια ώρα, έχει ήδη καταρτιστεί θερινό σχέδιο δράσης για τον διαμοιρασμό του δικτύου και υπάρχει κρυφή αισιοδοξία ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν συχνές διακοπές και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Πάντως, ερωτηθείσα για τη γεωγραφική κατανομή της ζήτησης, η κ. Κουσιάππα εξήγησε ότι το ψηλότερο ποσοστό ζήτησης καταγράφεται στη Λευκωσία, όπως και στη Λεμεσό, ενώ ακολουθούν οι επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, όπου είναι μικρότερο το ποσοστό ζήτησης και ακολούθως η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας, λόγω βλάβης

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας