Ψηφίστηκαν προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους
20:10 - 11 Ιουλίου 2024
Δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τον Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ ενέκρινε η Ολομέλεια το απόγευμα, με τις οποίες εισάγονται περαιτέρω ρυθμίσεις στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) για κουρεμένους καταθέτες.
Με την πρώτη πρόταση εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με τις συνεδρίες της επιτροπής διαχείρισης του ΕΤΑ, ώστε αυτές να συγκαλούνται από τον πρόεδρο σε τακτική βάση τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες, αλλά και εκτάκτως, σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο από τον ίδιο ή κατόπιν γραπτού αιτήματος τεσσάρων τουλάχιστον μελών της επιτροπής.
Ρυθμίζεται επίσης ότι οι έκτακτες συνεδρίες της εν λόγω επιτροπής μπορούν να συγκληθούν κατόπιν γραπτού αιτήματος τουλάχιστον τριών αντί τεσσάρων μελών της, υπό την προϋπόθεση ότι το γραπτό αίτημα των μελών δύναται να υποβληθεί, αφού παρέλθουν δύο τουλάχιστον μήνες από την υποβολή προηγούμενου αντίστοιχου αιτήματος.
Με τη δεύτερη πρόταση τροποποιείται ο περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμος, ώστε οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται ως ειδικός φόρος πιστωτικού ιδρύματος επί των καταθέσεων εκάστου και το οποίο, μετά τη συσσώρευση €175.000.000 στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, παραμένει στο Πάγιο Ταμείο να κατατίθεται στο ΕΤΑ, για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για κάθε έτος τα 35/60 του φόρου μεταφέρονται στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης εντός 45 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσής τους στο Πάγιο Ταμείο και τα 25/60 αυτού παραμένουν στο Πάγιο Ταμείο.
Με τη δεύτερη πρόταση προβλέπεται ότι ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό ύψους 75% επί του συνόλου των εσόδων από τον εισπρακτέο ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος (αντί ποσό της τάξης των €60 εκατομ. ως η αρχική εισήγηση) διοχετεύεται στο ΕΤΑ προς υλοποίηση των σκοπών αυτού.
Το υπόλοιπο εισπρακτέο ποσό παραμένει στο Πάγιο Ταμείο και διοχετεύεται αποκλειστικά για την καταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης του 22,5% των ταμείων προνοίας μέσω του ισχύοντος σχεδίου αυξημένης αναπλήρωσης, ώστε το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει το καθορισθέν ποσοστό ύψους 75% του ταμείου προνοίας για ένα έκαστο μέλος.
Τα ποσά που διοχετεύονται στο ΕΤΑ είναι για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν δικαιούχα πρόσωπα, συνεπεία της εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013.
Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι με την επίτευξη της αναπλήρωσης ποσοστού ύψους 75% των ταμείων προνοίας το σύνολο των εσόδων από τον εισπρακτέο ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος θα κατατίθεται στο ΕΤΑ.
Ο κ. Νεοφύτου σε συζητήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών και απαντώντας σε επιφυλάξεις ανέφερε ότι με την προώθηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων σε δύο περίπου έτη αναμένεται καλυφθεί το ποσό της αναπλήρωσης των ταμείων προνοίας, χωρίς να επέλθει οποιαδήποτε αύξηση των δημόσιων δαπανών.
Ανέφερε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν προκαλούν οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική του κράτους.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
H Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι με τις προτάσεις αυτές η Βουλή στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα.
Η Σάβια Ορφανίδου, βουλευτής ΔΗΣΥ ανέφερε ότι σήμερα δημιουργούνται προϋποθέσεις για αναπλήρωση των απωλειών κουρεμένων, υπενθυμίζοντας ότι το ταμείο δημιουργήθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης.
Ο Ονούφριος Κουλλά, επίσης, βουλευτής ΔΗΣΥ, είπε ότι επιδιώκεται λύση των λειτουργικών προβλημάτων του ΕΤΑ και επίλυση χρηματοδοτικών θεμάτων. Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτές τις προτάσεις λήγει πλέον ο ρόλος του κοινοβουλίου και η μπάλα από τούδε και στο εξής είναι στο γήπεδο της Κυβέρνησης για όλες τις κατηγορίες κουρεμένων.
Ο Ανδρέας Καυκαλιάς, βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι το ζήτημα συζητείται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση ενώ, είπε, το ίδιο συνέβαινε και επί προηγούμενης κυβέρνησης. Ανέφερε ότι το ταμείο έχει ένα αποθεματικό 210 εκ το οποίο είναι ανέγγιχτο.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα απέχει, καθώς είναι κουρεμένος καταθέτης και ότι δεν νιώθει αισιόδοξος για αποκατάσταση. Ζήτησε η συζήτηση να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο.
Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, βουλευτής ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι τόσα χρόνια οι κουρεμένοι παραμένουν εκτεθειμένοι και είναι αυτοί που πλήρωσαν τη νύφη και το τίμημα της κατάρρευσης του συστήματος. Ανέφερε ότι με τις προτάσεις υπάρχει μια μερική αποκατάσταση και αίσθηση δικαίωσης.
Ο Σωτήρης Ιωάννου, βουλευτής ΕΛΑΜ, σημείωσε ότι τα συνταξιοδοτικά έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μίλησε για μερική αποκατάσταση των αδικημένων συμπολιτών μας, υποδεικνύοντας ότι αν δύο προτάσεις που είχε καταθέσει η ΕΔΕΚ γίνονταν αποδεκτές δεν θα φτάναμε εδώ.
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, βουλευτής ΔΗΠΑ, είπε ότι οι προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χαρακτήρισε κατάντια να θεσπίζουμε νόμο για το πώς θα συνεδριάζει το ταμείο.
Πηγή: KYΠΕ