Σφοδρή επίθεση Κυβέρνησης σε ΔΗΣΥ-«Αντί να ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, να προβληματιστούν»

Η νέα πράξη στην αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ, με αφορμή την επιστολή της Αννίτας Δημητρίου για το Κυπριακό, παίχτηκε το απόγευμα, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά στις κατηγορίες του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ περί ειρωνειών, επικοινωνιακών χειρισμών και αποτυχίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κατηγορώντας ουσιαστικά το κόμμα της αντιπολίτευσης ότι υιοθετεί ατεκμηρίωτα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς και το κάλεσε να προβληματιστεί αν αξίζει στον βωμό άλλων σκοπιμοτήτων να πλήττει εθνικές επιδιώξεις.

«Το Κυπριακό, ως το ύψιστο εθνικό μας ζήτημα, δεν προσφέρεται ούτε για επικοινωνιακούς χειρισμούς ούτε ως όχημα πολιτικών ελιγμών. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, δυστυχώς, αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου.

Η πρόσφατη δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την πραγματική πολιτική αστοχία, ή -ακόμη χειρότερα- δεν την αντιλαμβάνεται», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Παρατηρούμε με μεγάλη μας έκπληξη, τόσο μέσα από την επιστολή της Προέδρου του ΔΗΣΥ όσο και μέσα από την πρόσφατη δήλωση, δυστυχώς, να υιοθετούνται ατεκμηρίωτα επιχειρήματα που προβάλλει μέχρι σήμερα η άλλη πλευρά. Αυτοί, λοιπόν, που ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Τουρκίας είναι καλό να προβληματιστούν αν αξίζει στον βωμό άλλων σκοπιμοτήτων να πλήττουν εθνικές επιδιώξεις», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως «η χρονική στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή της κας Δημητρίου είναι απόλυτα συνυφασμένη και με την ουσία της συζήτησης, αλλά και με τα μηνύματα που στέλνει. Λίγες ώρες προτού η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα παρέδιδε την έκθεσή της στον ΓΓ των ΗΕ, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ (Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας κατά τη συγκεκριμένη στιγμή) επέλεξε να προδικάσει και να επιμερίσει ευθύνες».

«Εάν αδυνατούν να αντιληφθούν το άστοχο και πολιτικά ανορθόδοξο αυτής της επιλογής, προκαλεί έκπληξη πράγματι. Το γεγονός ότι η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέλεξε να δημοσιοποιήσει την επιστολή, ενόσω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε στο εξωτερικό, προτού καν του δοθεί η ευκαιρία να τη διαβάσει καταδεικνύει και τον βαθμό σεβασμού και τη διάθεση συνεργασίας που προβάλει μια τέτοια ενέργεια», ανέφερε.

«Ως προς το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο ασφαλώς και θα απαντηθεί λεπτομερώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου είναι η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και όχι απλώς ενημέρωσή τους. Διαβάσαμε στην επιστολή απόψεις που σε κανένα απολύτως σημείο δεν τέθηκαν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ούτε και κατά το προηγούμενο διάστημα», σημείωσε περαιτέρω ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέλαβε και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες που τυγχάνουν αναγνώρισης διεθνώς, αλλά και που συμβάλουν θετικά στη δημιουργία θετικού κλίματος. «Είναι, άλλωστε, η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών από πλευράς μας που κατέστησε εφικτό τον διορισμό της κας Ολγκίν, για την προσπάθεια της οποίας ανησυχεί τόσο η ηγεσία του ΔΗΣΥ», επεσήμανε.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας της στιγμής και της ευθύνης που μας βαραίνει. Αναμένουμε ενημέρωση σε σχέση με τη συνάντηση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ, με τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και για τις επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αντί επικοινωνιακών χειρισμών θα επιθυμούσαμε η έγνοια όλων μας να ήταν οι σημαντικές εξελίξεις και η υπεύθυνη στάση που αυτές επιβάλλουν», κατέληξε.

«Δυστυχώς δεν έχουμε πείσει»

«Αντί ειρωνείας ας τοποθετηθούμε επιτέλους επί της ουσίας και μακριά από επικοινωνιακούς χειρισμούς ας συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα και ιστορικότητα των στιγμών», δήλωσε νωρίτερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, στον απόηχο των μπηχτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Πρόσθεσε πως η μισή μας πατρίδα παραμένει υπό τουρκική κατοχή εδώ και μισό αιώνα. Η στασιμότητα δημιουργεί καθημερινά τετελεσμένα εις βάρος της πλευράς μας και εις βάρος των προσφύγων μας.

«Χαιρετίσαμε τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως μια θετική εξέλιξη μετά από σχεδόν επτά χρόνια πλήρους τέλματος. Σήμερα το μεγάλο διακύβευμα για τον τόπο μας είναι να μην διακοπεί αυτή η προσπάθεια και, αντί να οδηγηθούμε στις διαπραγματεύσεις ουσίας, να καταλήξουμε στην πλήρη απογοήτευση και στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης», σημείωσε.

«Απαιτούνται πρωτοβουλίες, όπως αυτές που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Που θα αναιρούν την αμφισβήτηση του ΟΗΕ για τις δικές μας ειλικρινείς προθέσεις. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που ουδόλως επηρεάζουν τις βασικές διαπραγματευτικές μας γραμμές. Αντί για ειρωνείες καλύτερα η κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί της ουσίας των εισηγήσεών μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες, να βάλουμε πλάτες για τον τόπο μας, και να στηρίξουμε και πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα αποφασίσει ο ΠτΔ», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Κουλλά δήλωσε πως «η επιστολή της κ. Ολγκίν και τα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Δυστυχώς για την πλευρά μας τηρούν ακριβώς ίσες αποστάσεις και αμφισβητούν ευθέως τη βούληση και της δικής μας πλευράς. Δυστυχώς δεν έχουμε πείσει».

«Αυτά είναι που επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να κρυβόμαστε, πρέπει να μιλήσουμε με σαφήνεια και διαφάνεια προς τους πολίτες. Αυτό έκανε η κ. Δημητρίου συναισθανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών για τον κυπριακό ελληνισμό», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, «στο Εθνικό Συμβούλιο προείχε η ενημέρωση, η υποβολή ερωτημάτων, όπως και έγινε από την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, και οι απαντήσεις του ΠτΔ. Αμέσως μετά η κ. Δημητρίου είχε δηλώσει πως θα καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις. Όπως και έπραξε χθες. Το ίδιο έγινε και τον περασμένο Ιανουάριο μετά τον διορισμό της κ. Ολγκίν και μετά το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο».

«Μας προκαλεί έκπληξη που η έγνοια της κυβέρνησης είναι να ασχοληθεί με τη δημοσιοποίηση ή τη χρονική στιγμή της επιστολής. Οφείλει να ασχοληθεί πρωτίστως με τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και με το ενδεχόμενο να περάσει στη διεθνή κοινότητα η ρητορική της Τουρκίας πως ευθύνεται η δική μας πλευρά για τη μη λύση ή πως η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη», τόνισε.

«Αντί να σχολιάζουμε εκ των υστέρων τις εξελίξεις και να κλαίμε επί ερειπίων είναι καλύτερα όλοι να τοποθετηθούν επί πολιτικών και να θέσουν τις εισηγήσεις τους», κατέληξε ο κ. Κουλλά.

Δειτε Επισης

Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»