«Κωλυσιεργία για ανάκτηση κρατικής γης στον Δήμο Παραλιμνίου»-Όσα διαπιστώνει σε έκθεσή της η Επ. Διοικήσεως
15:00 - 11 Ιουλίου 2024
Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμος και οι σχετικοί Κανονισμοί δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε επέμβαση σε κρατική ιδιοκτησία ή την κατοχή και χρήση τέτοιας ιδιοκτησίας, χωρίς τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, σε έκθεσή της για παράλειψη, όπως αναφέρεται, "του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, σε σχέση με παράνομη επέμβαση σε κρατική γη εντός των ορίων του Δήμου Παραλιμνίου για 39 χρόνια". Η κ. Λοττίδη κάνει λόγο για "κωλυσιεργία για ανάκτηση της κρατικής γης".
Στην Έκθεση της, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και κοινοοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η κ. Λοττίδη αναφέρει πως τo παράπονο υποβλήθηκε από πολίτη και αφορά παράνομη επέμβαση σε κρατική γη στο Παραλίμνι, η οποία γειτνιάζει με το τεμάχιό του.
Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, το γειτονικό κρατικό τεμάχιο κατέχεται από άτομα, τα οποία έχουν προβεί σε παράνομες ενέργειες, όπως «κατασκευή διάφορων υποστατικών για εκτροφή διάφορων ζώων, ανόρυξη διατρήσεων και φύτευση δέντρων».
Ο παραπονούμενος ανέφερε ότι απέστειλε σχετική επιστολή στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ημερομηνίας 16 Απριλίου του 2019, με την οποία ζήτησε όπως μη εκμισθωθεί εκ νέου το εν λόγω κρατικό τεμάχιο για κτηνοτροφικούς σκοπούς, λόγω του ότι βρίσκεται σε περιοχή όπου υπάρχουν εξοχικές κατοικίες και η παρουσία της κτηνοτροφικής μονάδας προκαλεί οχληρία, χωρίς όμως να λάβει, όπως σημείωσε, οποιαδήποτε απάντηση.
Η Επίτροπος αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι δυο υποβληθείσες αιτήσεις για εκμίσθωση του για κτηνοτροφικούς σκοπούς, στο συγκεκριμένο κρατικό τεμάχιο στο Παραλίμνι, έχουν απορριφθεί και η συνέχιση της κατοχής συνιστά παράνομη επέμβαση, η οποία όχι μόνο παραβιάζει τον οικείο Νόμο, αλλά αγνοεί τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργώντας συνάμα οχληρία στη γύρω περιοχή.
Σημειώνει πως το περιεχόμενο των δυο αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στις αιτήσεις των παρανομούντων προέβλεπε ότι η επέμβαση θα πρέπει να αρθεί και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των παρανομούντων, αυτό θα έπρεπε να επιτευχθεί μέσω της δικαστικής διαδικασίας.
«Η κωλυσιεργία», προσθέτει, «για ανάκτηση της κρατικής γης, μέσα από μια αέναη διαδικασία ενισχύει τις πρακτικές ανοχής ενώ η παράλειψη και η ολιγωρία άσκησης έγκαιρου και αποτελεσματικού ελέγχου οδηγεί στη δημιουργία και διαιώνιση καταστάσεων παρανομίας, που συμβάλλουν στην ενίσχυση αισθήματος ατιμωρησίας όσων προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, αλλά και αισθήματα αδικίας για τα πρόσωπα που τηρούν τους νόμους και κανονισμούς, δημιουργώντας συνάμα το αίσθημα μιμητισμού στη παρανομία».
Η Επίτροπος εισηγείται στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας τη λήψη των προβλεπόμενων από την νομοθεσία μέτρων για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο κρατικό τεμάχιο, καθώς επίσης και τη λήψη οποιουδήποτε άλλου μέτρου για την προστασία και διαφύλαξη της νομιμότητας αλλά και των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκομένων μερών (περιλαμβανομένων των παρανομούντων), τα οποία μπορεί να διαφυλαχθούν και επιτευχθούν με μια ενδεχόμενη συμφωνία με την διαμεσολάβηση της Νομικής Υπηρεσίας.
Πηγή: KYΠΕ