Κύμα αντισημιτισμού στην Ευρώπη μετά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση

Οι Eβραίοι στην Ευρώπη είναι "πιο ανήσυχοι από ποτέ" ενώπιον του "κύματος αντισημιτισμού" που την έχει πλημμυρίσει μετά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ, σύμφωνα με μια μεγάλης έκτασης ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), που εδρεύει στη Βιέννη, «το 96% από αυτούς» συνάντησαν «διαδικτυακά» ή στην καθημερινή τους ζωή το φαινόμενο κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Η συντριπτική πλειονότητα κρίνει ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η πρόεδρός της Σίρπα Ραούτιο στο προοίμιο, παρότι οι απαντήσεις αφορούν την περίοδο «πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και τον πόλεμο στη Γάζα».

Σε αυτό το πλαίσιο, 76% των Εβραίων απάντησαν ότι «περιστασιακά κρύβουν την ταυτότητά τους» στην Ευρώπη, επισημαίνει η ίδια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου το 83% το κάνει.

Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο ζοφερή, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν «πιο πρόσφατα από 12 οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας».

«Οι συνέπειες από τη σύγκρουση πλήττουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με κόπο» και παρατηρήθηκε μετά την υιοθέτηση της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού το 2021 με «θεαματική αύξηση» των περιστατικών.

Στη Γαλλία, 74% των Εβραίων πιστεύουν ότι η σύγκρουση έχει αντίκτυπο στο αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν-- το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα-- όπου 62% απάντησαν ότι νιώθουν το ίδιο σε σύγκριση μόνο με 9% στην Ουγγαρία.

Ο FRA υπέβαλε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 σε σχεδόν 8.000 Εβραίους, ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζουν σε 13 κράτη τα οποία συγκεντρώνουν το 96% του εβραϊκού πληθυσμού του μπλοκ.

Αυτή είναι η τρίτη έρευνα για το θέμα έπειτα από αυτές του 2013 και του 2018.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το «αρνητικό στερεότυπο» που θέλει τους Εβραίους να «κατέχουν την εξουσία, να ελέγχουν τα χρηματοοικονομικά και τα μέσα ενημέρωσης» είναι αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά, ακολουθούμενο από την «άρνηση του Ισραήλ να έχει το δικαίωμα ύπαρξης ως κράτος».

Στο 4% των περιπτώσεων, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι είχαν υποστεί αντισημιτικές σωματικές επιθέσεις σε σύγκριση με 2% το 2018. Και 60% από αυτούς θεωρούν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αρκετά σημαντικές.

Σε βάρος των δραστηριοτήτων τους, οι εβραϊκές οργανώσεις υφίστανται διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό βάρος για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, την οποία συχνά πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιες.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Χαμάς: «Μεγάλο κέρδος» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία
Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας-Απομένουν κάποια ζητήματα, σύμφωνα με το Ισραήλ
Ο άνθρωπος του Τραμπ, που άσκησε πίεση στον Νετανιάχου, και θεωρείται «κλειδί» για τη συμφωνία
Συναντήθηκε ξανά με τον Σύρο ομόλογό του ο Φιντάν-«Συρία και Τουρκία γράφουν μια νέα ιστορία»
Η πρωθυπουργός της Δανίας είπε στον Τραμπ ότι επαφίεται στη Γροιλανδία να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν στο άκουσμα της εκεχειρίας
Η υποψήφια υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι δεν θα στοχοθετήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ
Δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος-«Ισχύει η ουσία των δηλώσεών του»
Κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων μετά από 15 μήνες μαχών-Τι προβλέπεται στη συμφωνία εκεχειρίας