Στην αντεπίθεση ο ΔΗΣΥ, κατηγορεί την Κυβέρνηση για ειρωνείες-«Δυστυχώς δεν έχουμε πείσει»

Στην αντεπίθεση βγήκε ο ΔΗΣΥ, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αναφορικά με την επιστολή της προέδρου του για το Κυπριακό. Η κυβερνητική πλευρά υπαινίχθηκε πως η Αννίτα Δημητρίου άλλα είπε στο Εθνικό Συμβούλιο και άλλα στην επιστολή της, ενώ κάκισε το γεγονός πως έφτασε κοντά τους πρώτα από τα ΜΜΕ και μετά μέσω των επίσημων οδών.

Υπενθυμίζεται ότι η Αννίτα Δημητρίου, πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για το Κυπριακό, ώστε να επιδείξει τη βούληση της πλευράς μας, ενώ του συνέστησε να προχωρήσει σε κατεδάφιση του φράκτη που χτίστηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Επίσης ήθελε να αποκηρύξει τις πολιτικές θέσεις κάποιων εκ των κομμάτων της συμπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπηχτές Προέδρου στην Αννίτα-«Διάβασα την επιστολή από τα sites, ευτυχώς κρατούνται πρακτικά στο Εθνικό»

«Αντί ειρωνείας ας τοποθετηθούμε επιτέλους επί της ουσίας και μακριά από επικοινωνιακούς χειρισμούς ας συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα και ιστορικότητα των στιγμών», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, στον απόηχο των μπηχτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Πρόσθεσε πως η μισή μας πατρίδα παραμένει υπό τουρκική κατοχή εδώ και μισό αιώνα. Η στασιμότητα δημιουργεί καθημερινά τετελεσμένα εις βάρος της πλευράς μας και εις βάρος των προσφύγων μας.

«Χαιρετίσαμε τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως μια θετική εξέλιξη μετά από σχεδόν επτά χρόνια πλήρους τέλματος. Σήμερα το μεγάλο διακύβευμα για τον τόπο μας είναι να μην διακοπεί αυτή η προσπάθεια και, αντί να οδηγηθούμε στις διαπραγματεύσεις ουσίας, να καταλήξουμε στην πλήρη απογοήτευση και στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης», σημείωσε.

«Απαιτούνται πρωτοβουλίες, όπως αυτές που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Που θα αναιρούν την αμφισβήτηση του ΟΗΕ για τις δικές μας ειλικρινείς προθέσεις. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που ουδόλως επηρεάζουν τις βασικές διαπραγματευτικές μας γραμμές. Αντί για ειρωνείες καλύτερα η κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί της ουσίας των εισηγήσεών μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες, να βάλουμε πλάτες για τον τόπο μας, και να στηρίξουμε και πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα αποφασίσει ο ΠτΔ», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Κουλλά δήλωσε πως «η επιστολή της κ. Ολγκίν και τα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Δυστυχώς για την πλευρά μας τηρούν ακριβώς ίσες αποστάσεις και αμφισβητούν ευθέως τη βούληση και της δικής μας πλευράς. Δυστυχώς δεν έχουμε πείσει».

«Αυτά είναι που επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να κρυβόμαστε, πρέπει να μιλήσουμε με σαφήνεια και διαφάνεια προς τους πολίτες. Αυτό έκανε η κ. Δημητρίου συναισθανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών για τον κυπριακό ελληνισμό», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, «στο Εθνικό Συμβούλιο προείχε η ενημέρωση, η υποβολή ερωτημάτων, όπως και έγινε από την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, και οι απαντήσεις του ΠτΔ. Αμέσως μετά η κ. Δημητρίου είχε δηλώσει πως θα καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις. Όπως και έπραξε χθες. Το ίδιο έγινε και τον περασμένο Ιανουάριο μετά τον διορισμό της κ. Ολγκίν και μετά το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο».

«Μας προκαλεί έκπληξη που η έγνοια της κυβέρνησης είναι να ασχοληθεί με τη δημοσιοποίηση ή τη χρονική στιγμή της επιστολής. Οφείλει να ασχοληθεί πρωτίστως με τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και με το ενδεχόμενο να περάσει στη διεθνή κοινότητα η ρητορική της Τουρκίας πως ευθύνεται η δική μας πλευρά για τη μη λύση ή πως η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη», τόνισε.

«Αντί να σχολιάζουμε εκ των υστέρων τις εξελίξεις και να κλαίμε επί ερειπίων είναι καλύτερα όλοι να τοποθετηθούν επί πολιτικών και να θέσουν τις εισηγήσεις τους», κατέληξε ο κ. Κουλλά.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί και δήλωση της ίδιας της Αννίτας Δημητρίου, μετά το μνημόσυνο στο Μαρί, στην οποία ανέφερε πως είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο ΔΗΣΥ θα έστελνε τις θέσεις του, ενώ ανέφερε ότι δημοσιοποίησε την επιστολή στο πλαίσιο της διαφάνειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις τους. «Είμαστε υπεύθυνα πολιτικά όντα, εκπροσωπούμε πολιτικούς χώρους και με υπευθυνότητα πρέπει να τοποθετούμαστε, όχι εκ των υστέρων αλλά εκ των προτέρων», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μονομερείς ενέργειες για το Κυπριακό προτείνει στον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

Πρακτικά και μάρτυρες

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει πως όταν στάλθηκε η επιστολή ο ίδιος βρισκόταν στην Αθήνα και «ευτυχώς υπάρχει η τεχνολογία και διάβασα την επιστολή από το διαδίκτυο, από τις εφημερίδες, τα σχετικά sites». Πρόσθεσε πως «ευτυχώς στις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου κρατούνται πρακτικά και συμμετέχουν πέραν των δύο ατόμων. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω».

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στο ΡΙΚ είπε πως η επιστολή έφτασε στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας τέσσερις ώρες μετά από τα ΜΜΕ και η κ. Δημητρίου γνώριζε για την απουσία του, καθώς ήταν προεδρεύουσα. Ερωτηθείς αν η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε αυτά τα ζητήματα εντός του Εθνικού Συμβούλιο, απάντησε «σε καμία των περιπτώσεων». Πρόσθεσε, δε, πως για το θέμα του φράκτη το έθιξε τώρα η Αννίτα Δημητρίου για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι απασχόλησε συγκεκριμένα το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τα μέλη τις απόψεις τους «και σίγουρα δεν ακούστηκε αυτή η άποψη από την πρόεδρο του ΔΗΣΥ και δεν θυμάμαι αν άκουσα εκεί τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα».

Περαιτέρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι υπάρχουν αναφορές στην επιστολή που θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικές, λέγοντας ότι έπρεπε να επιδειχθεί περισσότερος σεβασμός και προς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και προς την κ. Ολγκίν. «Δεν μπορούμε να προκαταβάλλουμε το τέλος της αποστολής της, λίγες ώρες πριν παραδώσει την έκθεσή της, την ημέρα που παραδίδει την έκθεση και όχι μόνο αυτό αλλά να επιμερίζουμε και ευθύνες», υπογράμμισε. «Είμαι βέβαιος ότι ο ΓΓ δεν είχε προλάβει να μιλήσει με την κ. Δημητρίου», είπε, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε από στοιχειώδη πολιτική ευθιξία να περιμένουμε την παράδοση της έκθεσης.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία