«Όχι» Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων σε συνάντηση με την υπουργό Γεωργίας

Αχρείαστη θεωρεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων την όποια συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος από την στιγμή που δεν τους κάλεσε κατά τη διαμόρφωση των θέσεων της και ζητούν από την Υπουργό όπως μαζί με το επιτελείο της ενημερώσει το σύνολο των αγελαδοτρόφων για τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης για την αγελαδοτροφία και το χαλλούμι.

Σε απαντητική επιστολή προς την Μαρία Παναγιώτου η οποία, όπως αναφέρουν, ζήτησε συνάντηση με την Επιτροπή στον απόηχο του διατάγματος για το χαλλούμι, οι αγελαδοτρόφοι ενημερώνουν ότι την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων είχε προγραμματισμένη συνεδρία για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε σχέση με το διάταγμα με το οποίο οι αγελαδοτρόφοι διαφωνούν.

Αναφορικά με τη συνάντηση που ζητήθηκε με την Υπουργό αλλά και την ενημερωτική συνάντηση που ζήτησε το Τμήμα Γεωργίας για την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 οι αγελαδοτρόφοι σημειώνουν πως «από την ώρα που δεν νοιώσατε την ανάγκη να μας καλέσετε στη διαμόρφωση των θέσεων σας, οποιεσδήποτε συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγελαδοτρόφων επί του θέματος τούτου τις θεωρούμε αχρείαστες».

Αντίθετα, στην επιστολή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνουν ότι «θεωρούμε όμως πολύ σημαντικό να ενημερώσετε κατ’ ιδίαν με το επιτελείο σας το σύνολο των αγελαδοτρόφων».

«Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την επιβίωση της αγελαδοτροφίας και θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να έχουν ιδίαν αντίληψη και ενημέρωση από πρώτο χέρι», προσθέτουν.

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για το πώς προγραμματίζει να ενεργήσει η Κυβέρνηση καθ’ όλη την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εν σχέση με τον καθορισμό ποσοστών ειδών γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού και ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης με την λήξη της μεταβατικής περιόδου το 2029μ την παρουσίασε μελέτης/των που να στηρίζουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης καθώς και την βιωσιμότητα της Αγελαδοτροφίας και του Γαλακτοκομικού τομέα γενικότερα.

Ζητούν επίσης ενημέρωση για το πότε θα σταματήσει η παραγωγή  hellim / halloumi στην Γερμανία όπου παράγεται κάτω από εμπορικό σήμα το οποίο είναι προ υπάρχων της εγγραφής ΠΟΠ και με ποιο τρόπο το Υπουργείο Γεωργίας θα ελέγχει το ΧΑΛΛΟΥΜΙ / HALLOUMI / HELLIM που παράγεται στα κατεχόμενα με επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να είναι ΠΟΠ και το οποίο εξάγεται σε τρίτες χώρες.

Οι αγελαδοτρόφοι σημειώνουν επίσης ότι δεν θα προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προτού η Υπουργός ενημερώσει τους αγελαδοτρόφους για τα μέτρα και την πολιτική που η Κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει στον τομέα της αγελαδοτροφίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας