Καταγγελία σε Λοττίδη για τα τεκταινόμενα στις Φυλακές-Στο κάδρο έρευνες χωρίς εντάλματα και ομαδική τιμωρία

Η πρώτη καταγγελία από πλευράς κρατουμένων των Κεντρικών Φυλακών, μέσω του Συνδέσμου τους, βρίσκεται ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα, όπου διενεργούνται επιχειρήσεις της Αστυνομίας, με την συγκατάθεση της Διεύθυνσης, χωρίς ωστόσο να εκδίδονται σχετικά εντάλματα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και γίνεται πλέον λόγος, για αστυνομικοκρατούμενο καθεστώς, που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, με την μη τήρηση των νομοθεσιών και κανονισμών, στην βάση και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίδραση Συνδέσμου Φυλακισμένων για την επιχείρηση στις Φυλακές-«Δεν επιτρέπεται έρευνα με γενική συγκατάθεση, παραβίαση δικαιωμάτων»

Το ζητούμενο που προκύπτει μέσα από την καταγγελία που απέστειλε ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων, δεν είναι οι έρευνες από πλευράς Αστυνομίας, αλλά το γεγονός πως αυτές διενεργούνται χωρίς ένταλμα και δεν είναι στοχευμένες, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να παραβιάζονται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων.

Από την άλλη βέβαια, σε ό,τι αφορά την μη έκδοση ενταλμάτων έρευνας σε συγκεκριμένα πρόσωπα, από πλευράς Αστυνομίας και όχι από τις Φυλακές, συνεπώς ενδεχομένως να πρόκειται για διερεύνηση πληροφοριών για υποθέσεις, στην εξίσωση μπαίνει η στέρηση των νομικών δικαιωμάτων ενός κρατούμενου, ο οποίος θα είχε το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο για να προσβάλει το συγκεκριμένο ένταλμα.

Στην καταγγελία που διαβίβασε στην Επίτροπο Διοικήσεως ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και δικηγόρος, Αλέξανδρος Κληρίδης, γίνεται αναφορά στην μεγάλη έρευνα της Αστυνομίας, με την συνδρομή δεκάδων μελών της Δύναμης, που διενεργήθηκε στις 4 Ιουλίου στην κλειστή Φυλακή, σε όλες τις πτέρυγες, χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε ένταλμα έρευνας στους άμεσα επηρεαζόμενους, δηλαδή τους κρατουμένους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, στην βάση της ενημέρωσης που έτυχε από τους κρατούμενους, δόθηκε «εντολή όπως κλειστούν όλοι στα κελιά τους (σχετικοί και άσχετοι με την έρευνα) μέχρι την ολοκλήρωση ολόκληρης της έρευνας σε όλη την Κεντρική Φυλακή, η οποία διήρκησε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (ώρες)».

Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται στην σχετική καταγγελία, αποτελεί ομαδική τιμωρία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αιτιολογηθεί ως νόμιμη και σε κάθε περίπτωση παραβιάζει ουσιαστικά δικαιώματα των κρατουμένων, όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής αλλά ακόμα και της ελευθερίας.

«Μπορεί τα άτομα αυτά να παραμένουν εντός της Κεντρικής Φυλακής με διάταγμα/απόφαση Δικαστηρίου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται ο περαιτέρω και απόλυτος περιορισμός της ελευθερίας κίνησης τους εντός της ίδιας της Φυλακής, όταν αυτός είναι παράνομος, δυσανάλογος και μη αναγκαίος, όπως ήταν στη παρούσα περίπτωση. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται χωρίς ένταλμα έρευνας και δηλαδή, χωρίς η Αστυνομία να έχει μεταβεί ενώπιον Δικαστηρίου να ζητήσει την άδεια ενός Δικαστηρίου για το τι θεωρεί σωστό να πράξει».

Περαιτέρω, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρει πως ο κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα να ζητά την ελάχιστη προστασία της ιδιωτικής του ζωής, εντός του κελιού του, και να αναμένει ανάλογο σεβασμό από την πολιτεία, αναφορικά με τους χώρους που φυλάει τα προσωπικά του αντικείμενα και θεωρεί ο ίδιος ότι είναι η κατοικία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κληρίδης ενημερώνει την Επίτροπο Διοικήσεως, πως μετά τα τελευταία τεκταινόμενα, η Διεύθυνση των Φυλακών ακύρωσε την γιορτή αποφοίτησης των κρατουμένων, ενέργεια η οποία εγείρει ζητήματα, αφού στην ουσία τιμωρούνται όλοι οι κρατούμενοι για την βομβιστική επίθεση σε δεσμοφύλακα, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί η ενοχή οποιουδήποτε από τις έρευνες της Αστυνομίας.

«Αμέσως μετά τα πιο πάνω ενημερωθήκαμε ότι επίσης ακυρώθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση αποφοίτησης των κρατουμένων η οποία ήταν ορισμένη να γίνει στις 09/07/24 και ακυρώθηκε και πάλι ως ομαδική τιμωρία προς τους κρατουμένους. Όλα τα πιο πάνω στη λανθασμένη και προκατειλημμένη βάση και αντίληψη, ότι η βομβιστική επίθεση που δέχτηκε ένας δεσμοφύλακας, αποτελούσε ενέργεια η οποία προέρχετο από κρατούμενο στις Φυλακές. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί στο παρόν στάδιο και ούτε υπάρχει μια πραγματική τέτοια υποψία. Η συγκεκριμένη επίθεση θα πρέπει να διερευνηθεί από την αστυνομία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί σε αυτό το εξαιρετικά αρχικό στάδιο της διερεύνησης ο οποιοσδήποτε (Αστυνομία / Διεύθυνση Φυλακών) να θεωρεί ότι αυτή η επίθεση αυτόματα και μόνο από τους κρατουμένους θα μπορούσε να προέλθει».

Καταληκτικά, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ενημερώνει την Επίτροπο Διοικήσεως, πως έχει ενημερωθεί από τους κρατούμενος, πως ο συγκεκριμένος δεσμοφύλακας δεν έχει άμεση σχέση μαζί τους ή με την καθημερινότητα τους, αλλά περιορίζεται στο να ασχολείται με το λογιστήριο της Φυλακής (μισθούς και επιδόματα συνάδελφων του).

Ως εκ τούτου, εκφράζει τη θέση πως όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να τύχουν άμεσης διερεύνησης από την Επίτροπο Διοικήσεως, στην οποία, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, ενδεχομένως να προσφύγουν και άλλα πρόσωπα, καταγγέλλοντας συγκεκριμένες ενέργειες και συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Ανώτατο το αίτημα του κατάδικου με θαλασσαιμία-«Άθλιες οι συνθήκες, με αναγκάζουν να ζω ένα εξευτελισμό»

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού