Αναμένουν το πράσινο φως της Βουλής για τα επιδόματα οι πολύτεκνοι-Επί τάπητος τα αιτήματά τους

Με το βλέμμα στραμμένο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκονται οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες αναμένουν αύξηση στα επιδόματα που λαμβάνουν, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, την ώρα που οι αρμόδιοι, ψάχνουν τρόπους και λύσεις για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, αφού το ποσοστό γεννήσεων τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά, λόγω της οικονομικής στενότητας που παρατηρείται.

Άλλωστε, αναγνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προανήγγειλε μέτρα για την υπογεννητικότητα, αφού και η ίδια η Κυβέρνηση αντικρύζει με ανησυχία, ότι το ποσοστό γεννήσεων σήμερα, χρειάζεται να είναι τουλάχιστον στο 2,1% για να υπάρχει αναπλήρωση του πληθυσμού κάθε 25 χρόνια. Όπως ανέφερε ο ΠτΔ, «είμαστε στο 1,3%, είμαστε αρκετά πίσω και χρειάζεται ολιστική προσέγγιση. Τον Σεπτέμβριο αναμένω τις εισηγήσεις σας για να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις», ανέφερε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, οι πολύτεκνοι από την πλευρά τους, αναμένουν περαιτέρω στήριξη από την Κυβέρνηση και γι' αυτό τον λόγο, αναμένουν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο κατατίθεται ενώπιον της Ολομέλειας το απόγευμα της Πέμπτης. Σημειώνεται ότι, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, ώστε να αυξηθεί το ύψος του επιδόματος τέκνου κατά 5% και να παραχωρηθεί επίδομα τέκνου σε ποσοστό 50% σε τέκνα φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι 23 ετών και φοιτητές μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά.

Την ίδια ώρα, οι πολύτεκνοι, έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, ότι κατά τη σημερινή, τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας για το καλοκαίρι, θα εγκριθεί η αύξηση του 5% στο επίδομα τέκνου και η επιστροφή των φοιτητών ως εξαρτώμενα άτομα, με 50% του επιδόματος τέκνου που θα λαμβάνουν. Αυτές οι δυο αποφάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολυμπίου, έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και γι’ αυτό τον λόγο αναμένουν να δουν τα επόμενα βήματα από τους αρμόδιους.

Τα επιδόματα και οι εφάπαξ χορηγίες πάντως, όπως εξήγησε ο πρόεδρος των Πολύτεκνων, «είναι το ένα σκέλος, όμως, εάν μια μάνα που έχει τρία παιδιά και αναμένει το τέταρτο παιδί, λάβει για παράδειγμα 20.000 ευρώ, το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν αυτό το πόσο καλύπτει τις ανάγκες της, αφού σε κάποια στιγμή πρόκειται να επιστρέψει στην εργασία της. Γι’ αυτό τον λόγο, εμείς εδώ και χρόνια παλεύουμε για τη δημιουργία υποδομών, όπως για παράδειγμα τα ολοήμερα σχολεία, τα καλοκαιρινά σχολεία και νηπιαγωγεία με χαμηλό κόστος. Πρέπει να υπάρχει επίσης, επιδότηση από το κράτος για τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία και να είναι για όλους το ίδιο, χωρίς να υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Δυστυχώς, έχουμε παραμείνει στις φοιτητικές χορηγίες που δίδονται εδώ και χρόνια, την ώρα που αυξάνονται τα δίδακτρα και το κόστος ζωής, χωρίς να βοηθιούνται ιδιαίτερα οι πολύτεκνες οικογένειες».

Σημειώνεται επίσης, ότι από την πλευρά της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, ο πρόεδρος της και βουλευτής, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε στον REPORTER, ότι το Νομοσχέδιο οδηγείται ενώπιον της Ολομέλειας, με προοπτική υπερψήφισής του.

Όπως εξήγησε ο κ. Καυκαλιάς, «απώτερος στόχος είναι η αύξηση κατά 5% του επιδόματος τέκνου και η αύξηση επίσης κατά 50% στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών. Εκτιμάμε ότι παρά τις παρατηρήσεις και τα σημεία που υπάρχουν και είναι προβληματικά, όπως για παράδειγμα να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος οι πολύτεκνες οικογένειες, αλλά την ίδια ώρα δεν θα καταβάλλεται στις πενταμελής οικογένειες, θα ψηφιστεί. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποδιδόταν αυτό το 50% και στις πενταμελής οικογένειες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να συμπεριληφθεί από την Κυβέρνηση».

Η άποψη που παρέθεσε ο κ. Καυκαλιάς, είναι ότι «η υπεύθυνη στάση, δεν είναι να φέρουμε αλλαγές οι οποίες θα οδηγήσουν τη Νομοθεσία και θα την καθιστούν αντισυνταγματική, γιατί στο τέλος αυτά που προνοεί το νομοσχέδιο, στο τέλος δεν θα δίνονταν».

Ταυτόχρονα, την ώρα που μεγάλη μερίδα πληθυσμού έχει στο μυαλό της τις καλοκαιρινές διακοπές, ένα μεγάλο ποσοστό πολύτεκνων οικογενειών, δεν έχει κατά νου αυτή την προτεραιότητα, αφού προέχει η διαβίωσή της. Μελετώντας τα παράπονα που φθάνουν ενώπιον του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων, ανέφερε ότι, «το μόνο βέβαιο είναι ότι το να κάνει διακοπές μια πολύτεκνη οικογένεια, με τέσσερα ή πέντε παιδιά είναι όνειρο θερινής νυκτός πλέον, καθώς πρώτα-πρώτα, δεν εντοπίζουν ξενοδοχεία για την τσέπη τους. Επίσης, το κόστος διαμονής, είναι πανάκριβο και γι’ αυτό τον λόγο αναμένουμε από την Υφυπουργό να μεταφέρει άμεσα πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να δοθεί όπως και τον περσινό Μάϊο, ένα ποσό της τάξεως των 100 ευρώ ανά παιδί για θερινές διακοπές. Ποιος θα πάει στην παρούσα φάση να διαμείνει σε ένα ξενοδοχείο με πέντε παιδιά;».

Οι πολύτεκνες οικογένειες, αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, καθώς βλέπουν ότι σε όλους τους τομείς της αγοράς, οι τιμές ανεβαίνουν. «Πλησιάζουμε επίσης και στην έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, οπότε γίνεται αντιληπτός ο Γολγοθάς που βιώνει κάθε πολύτεκνη οικογένεια», πρόσθεσε ο κ. Ολυμπίου.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας