Πάνω από 80 εκατομμύρια καταγγελίες παγκοσμίως το 2022 για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Το 2022 υπήρξαν 87 εκατομμύρια καταγγελίες παγκοσμίως για διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με το Hope For Children, το οποίο με αφορμή τις διακοπές των παιδιών δίνει συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης/πρόληψης προς τους γονείς για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρεται, καθώς είναι πλέον καλοκαίρι και τα σχολεία έχουν κλείσει, ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών αυξήθηκε κατά πολύ και ενδεχομένως να αξιοποιηθεί στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό θέμα που φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σχετίζεται και με τη διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών όπου για παράδειγμα διακινούνται γυμνές φωτογραφίες παιδιών. «Για να αντιληφθούμε την έκταση που έχει πάρει το θέμα αυτό, οι αριθμοί αναφέρουν ότι το 2004 είχαμε παγκοσμίως περίπου 450.000 τέτοιες υποθέσεις, ενώ το 2022 είχαμε 87 εκατομμύρια», αναφέρεται.

Παράλληλα, προστίθεται ότι σε πρόσφατες έρευνες (2017-2022) στην Αμερική, περίπου το 40% των παιδιών απάντησε ότι έχει προσεγγιστεί από κάποιον που είχαν την εντύπωση ότι τους πλησίαζε διαδικτυακά να γίνουν φίλοι για να τους εκμεταλλευτεί.

Σημειώνεται ακόμη ότι το 2022, το CyberTipline έλαβε περισσότερες από 32 εκατομμύρια αναφορές για ηλεκτρονική εξαπάτηση και δελεασμό όπου περισσότερα από 31,8 εκατομμύρια από αυτές ήταν για περιπτώσεις υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού που έγιναν αντιληπτά από τα συστήματα των παροχών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι πέραν της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου, ελλοχεύουν και άλλες μορφές κινδύνου στο διαδίκτυο όπως είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) και τα μη ρεαλιστικά πρότυπα που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και πίεση στα παιδιά, καθώς ενδέχεται να προσπαθήσουν να μιμηθούν αυτά τα ιδανικά ή τις εικόνες που βλέπουν.

Προβαίνοντας σε νουθεσίες προς τους γονείς το Hope For Children σημειώνει «θέστε ξεκάθαρα όρια και κανόνες. Καθορίστε από κοινού κανόνες ασφάλειας και προστασίας στο διαδίκτυο».

Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του διαδικτύου, ώστε να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να αναγνωρίζουν πιθανούς κινδύνους. 

Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφάλεια του παιδιού και να αφήνουν ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας, προστίθεται.

Αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης του Οργανισμού Hope For Children, όπως και η Εθνική Γραμμή Στήριξης του Hope For Children 1466 απευθύνονται και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν βία και εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, ενώ ανάλογη καθοδήγηση όπως και εκπαιδευτικά σεμινάρια παρέχονται σε γονείς και κηδεμόνες.

Δειτε Επισης

Στα €642 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025
Απαράδεκτη κατάσταση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Παραλίμνι-Ούτε πόρτες και παράθυρα δεν είχαν
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες-Ξεκινούν τον Ιανουάριο οι εργασίες
Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστική μαρτυρία ανακρίτριας-«Εννιάχρονη δεν άντεχε άλλο στα χέρια του παππού της»
Ξεπέρασαν τις 1.860 οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα σε επτά χρόνια
Πηγή πληροφόρησης για όλες τις υπηρεσίες ΓεΣΥ ο «Οδηγός του Ασθενή»
Δίωρη στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λάρνακας στις 26 Νοεμβρίου
Έντεκα υποθέσεις επιθέσεων σε ντελιβεράδες σε δύο μήνες-Συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσα τους και ανήλικοι
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία